Μελίνα Γιαλαμά: “Η πανδημία “σκοτώνει” τον πολιτισμό. Έχω την εντύπωση πως ο πολιτισμός είναι η μεγάλη παράπλευρη απώλεια εξαιτίας της πανδημίας”

Η Μελίνα Γιαλαμά, Εικαστικός, “ανακρίνεται” από τη δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr

“Ο πολιτισμός μιας χώρας είναι εθνικό κεφάλαιο και θα πρέπει να στηριχθεί από το κράτος και την πολιτεία!”

Τοπικά lockdown: Αναγκαία ή όχι; Είμαι υπέρ των τοπικών lockdown, γιατί θεωρώ πως ένα καθολικό lockdown, θα πλήξει την κοινωνική μας ζωή και θα γονατίσει την οικονομία του κράτους!

Πολιτισμός : στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Η πανδημία “σκοτώνει” τον πολιτισμό. Έχω την εντύπωση πως ο πολιτισμός είναι η μεγάλη παράπλευρη απώλεια εξαιτίας της πανδημίας. Θεατρικές παραστάσεις, μουσικό χορευτικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής… Ακυρώνονται…
Επικρατεί μια νέα πραγματικότητα. Θα πρέπει να προσαρμοστουμε και να σκεφτούμε νέους τρόπους για να παραμείνουμε ενεργοί και δημιουργικοί! Ο πολιτισμός μιας χώρας είναι εθνικό κεφάλαιο και θα πρέπει να στηριχθεί από το κράτος και την πολιτεία!

Αγκαλιάζω: μια λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Μια αγκαλιά είναι η αντίδραση μας όταν είμαστε χαρούμενοι, ενθουσιασμενοι, αλλά και όταν λυπόμαστε ή θέλουμε να παρηγορήσουμε κάποιον. Μας κάνει να νιώθουμε όμορφα, ασφαλείς. Η αγκαλιά, έχει μόνο ευεργετικές ιδιότητες, αλλά εν μέσω πανδημίας οφείλουμε να υπακούμε τους ειδικούς. Είναι μια πραγματική απώλεια και μια πραγματική ανάγκη.

Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Δεν πιστεύω πως ήρθε για να μείνει. Είναι υποχρεωτική και αναγκαία η χρήση της, καθώς είναι το σημαντικότερο μέτρο προστασίας. Όταν με το καλό θα τελειώσουμε με αυτή την ιστορία θα αποδεσμευτούμε και από αυτές.

Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Ο φόβος αποτελεί συνέπεια της πανδημίας που επηρεάζει όλους μας, τις δράσεις μας, τον κοινωνικό μας περίγυρο, φόβος για την ενδεχόμενη έκθεση στον ιό, φόβος για μια απώλεια ζωής, φόβος απομόνωσης…
Θα πρέπει όμως να μείνουμε αισιόδοξοι…

Καλλιτέχνης : “υπάρχει ελπις” επιβίωσης για το αύριο; Πάντα υπάρχει επλις!
Σίγουρα όλοι οι καλλιτέχνες περνάνε δύσκολα εν μέσω πανδημίας αλλά ας μην ξεχνάμε πως ο καλλιτέχνης πάντα ήταν και θα είναι ο φάρος για το μέλλον… Χωρίς γκρίνιες και μιζεριες θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να συμπεριφερθουμε με αρχοντιά και αισιοδοξία.

Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Θα πρέπει να συμβιβαστουμε με τα μέτρα για την προστασία όλων μας και με υπομονή και υπευθυνότητα να δεχτούμε τις οδηγίες των ειδικών.

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Το καλύτερο αντίδοτο για εμένα, είναι να ζούμε το σήμερα με υπευθυνότητα, χωρίς φόβο, με θετικές και αισιόδοξες σκέψεις!