ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΖΙΑ: “Η Επίμονη Τέχνη είναι η χαρά της δημιουργίας σε όλες τις μορφές της Τέχνης”

Στα χέρια των Καλλιτεχνών της Ε.Τ. μορφές και ιδανικά ξαναζωντανεύουν μέσα από την Καλλιτεχνική τους μεταμόρφωση. Ιδέες επίμονων καλλιτεχνών που είναι έτοιμες να ζήσουν αξιοποιημένες ως έργα τέχνης. Συμμετέχετε και εσείς σε αυτό το εικαστικό ταξίδι με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ τι έχετε να δηλώσετε για τον επόμενο σταθμό σας; Επόμενος σταθμός της Επίμονης Τέχνης είναι το Παρίσι η πόλη του φωτός και των τεχνών. Νιώθω όμορφα μια και είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε μια έκθεση στο εξωτερικο.

Τα έργα σας ταξιδεύουν με εξαιρετικά επίμονα αξιόλογους σταθμούς δίχως τέλος.
Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σας σε αυτό το πρότζεκτ της Ε.Τ και ποια η τεχνοτροπία σας; Η πηγή της έμπνευσης μου όσον αφορά το συγκεκριμένο πρότζεκτ δεν είναι άλλη από την έννοια της Ελληνογαλλικής φιλίας. Μια φιλία με κοινή πορεία εδώ και πολλά χρόνια !!!Το έργο μου είναι έμπνευση από την ταίνια του Ζυλ Ντασέν Ντασέν “Ποτέ την Κυριακή” με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη. Το τραγούδι που ακουγόταν στην ταινία “Τα παιδιά του Πειραιά” γράφτηκε από τον Μάνο Χατζηδάκη με την βοήθεια του Γιώργου Ζαμπέτα. Ο Μάνος Χατζηδάκης πήρε το 1961 το Οσκαρ για το τραγούδι αυτό. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 πέταξε το Οσκαρ στον κάδο απορριμάτων. Το ανακάλυψε όμως η αδελφή του Μιράντα και το κράτησε κρυφά στο σπίτι της. Σήμερα βρίσκεται σε μια βιτρίνα, με την πλάτη γυρισμένη στον θεατή και με “συνοδό” έναν Καραγκιόζη μια σημειολογική πρωτοβουλία του Γ. Χατζηδάκη (Θετός γιός του).

Επόμενος σταθμός στήν καρδιά του Παρισιού. Γκαλερί du Colombieur τιμώντας τον πολυδιάστατο Γάλλο Πρόξενο Philippe Ray και εμπνεόμενοι απο την αύρα της Ελληνογαλικής φιλίας.Πότε θα λάβει χώρα το πρότζεκτ και ποια είναι για εσας προσωπικα σημαντικά πρόσωπα τα οποία ενέπνευσαν ωστε να εδραιωθεί επιπλέον δυνατή φιλία ανάμεσα στους πολιτισμούς μας; Το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου στην καρδιά του Παρισιού κοντά στο Λούβρο στην γκαλερι du Colombieur με την ευγενική υποστήριξη του Γάλλου προξένου Phillippe Ray. Ολοι οι πολιτικοί της Γαλλίας έχουν συμβάλει όλα αυτά τα χρόνια για την διατήρηση της φιλίας με την χώρα μας οπως επίσης και πολλοι καλλιτέχνες.

28 Φεβρουαρίου 23 εικαστικοί στο πρότζεκτ της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ τιμούν με τα έργα τους την μακριά φιλία των δυο χωρών μέσα απο τον άνθρωπο που πρεσβεύει πολοτισμό και έχει εμπνεύσει με την αξιόλογη δράση του .Πιστεύετε ότι άνθρωποι όπως ο αξιότιμος Phillippe Ray στον βαθμό ποτ τους αναλογεί, μπορούν να ωθήσουν τον κόσμο προς το καλύτερο; Φυσικά πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά για τις τέχνες και τον πολιτισμό μπορούν να συμβάλλουν σε πολλά πράγματα για την ανάπτηξη ενός τόπου. Με αυτόν τον τρόπο προάγεται και η φιλία μεταξύ αυτών των λαών και η διατήρηση των καλών σχέσεων και της φιλίας. Ειχα την τιμή να γνωρίσω προσωπικά τον κ. Phillippe Ray και πραγματικά μου έδειξε πόσο ισχυροί είναι αυτοί οι δεσμοί φιλίας ανάμεσα στις δυο χώρες Ελλαδα – Γαλλία.

Πείτε μου αν θέλετε ποιο χρώμα αγαπάτε περισσότερο; Μου αρέσουν όλα τα χρώματα αλλά ιδιαίτερα αγαπάω το πράσινο και όλες τις αποχρώσεις του. Είναι ένα χρώμα που με γαληνεύει με ηρεμει με οδηγει θα μπορούσα να έλεγα στην εξοχή που λατρεύω.

ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ τι σημαίνει για εσας; ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ είναι η χαρά της δημιουργίας σε όλες τις μορφές της Τέχνης και η συνεύρεση τους σε μια αίθουσα που καθε φορά αλλαζει μορφή και συνεχίζεται…

Πείτε μας τέλος συμφωνείτε με την επιστροφή των μαρμάρων στην χώρα μας απο το Βρετανικό μουσείο; Τα μάρμαρα αυτά ανήκουν στην Ιστορία της χώρας και είναι κομμάτια απο τον Πολιτισμό μας. Επιθυμώ την σύντομη επιστροφή τους γιατί ανοίκουν εδώ. Μια μακροχρόνια ιστορία η επιστροφή τους που πρέπει κάποια στιγμή να λειξει. Αποτελούν την δική μας κληρονομιά όπως και των παιδιών μας.