Μαρία Τσιμικλή: “Η έμπνευση έρχεται από κάτι που έχω δει, ακούσει, διαβάσει, νιώσει… Αρκεί μια αφορμή για να αποτυπωθεί στο χαρτί με τη μορφή στίχων”

“Θέλω να πιστεύω και ελπίζω πως όλοι μας έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε ό,τι δεν μας αρέσει, να γίνει η ζωή μας αλλιώς, καλύτερη. Να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή μας”

Κυρία Τσιμικλή, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος το βιβλίο-cd «Κι όλα ειν’ αλλιώς», σε μουσική Τάσου Γκρους και δικούς σας στίχους. Από πού αντλήσατε την έμπνευση για να γράψετε; Οι στίχοι προϋπήρχαν. Αποφασίσαμε από κοινού με τον κύριο Γκρους να γίνουν τραγούδια και πάντα θα τον ευγνωμονώ για την εμπιστοσύνη και τη γενναιοδωρία του. Η έμπνευση έρχεται από κάτι που έχω δει, ακούσει, διαβάσει, νιώσει. Κάθε τι που με έχει αγγίξει και συνεπώς το εμπεριέχω. Αρκεί μια αφορμή για να αποτυπωθεί στο χαρτί με τη μορφή στίχων.

Ποιο από τα τραγούδια του δίσκου σάς αντιπροσωπεύει και γιατί; Με βρίσκω μέσα σε όλα με διαφορετικό τρόπο. Περισσότερο, μάλλον, στο “Κι όταν πέφτει η αυλαία”. Ίσως γιατί θεωρώ σημαντικό να ρίχνουμε φως και να ακουμπάμε το βλέμμα μας στο ωραίο, αγνό και καλό που έχουμε μέσα μας.

Πότε αρχίσατε να γράφετε στίχους; Τι σας έδωσε το έναυσμα; Η μητέρα μου λέει πως έφτιαχνα ρίμες από πολύ μικρή. Το γεγονός ότι μεγάλωσα σε ένα σπίτι που το ραδιόφωνο ήταν ανοιχτό μέρα νύχτα, κυριολεκτικά, έπαιξε το ρόλο του. Τα τραγούδια ήταν η παρέα μου και έδινα πάντα σημασία στους στίχους των τραγουδιών. Μάλλον αυτό ήταν η αιτία που έγραφα κι εγώ.

Δίνετε σε κάποιον να διαβάσει τους στίχους σας πριν μπουν στο στάδιο της ηχογράφησης; Συμβουλεύεστε κάποιο άτομο; Παλιότερα δεν το έκανα, είχα μια συστολή σχετικά μ΄αυτό. Τελευταία διαβάζω σε κάποιους φίλους τους στίχους μου, σε ανθρώπους που εμπιστεύομαι την απόψή τους  και εννοείται πως την ακούω.

Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στον ακροατή μέσω του «Κι όλα ειν’ αλλιώς»; Δεν ξέρω αν μπορεί να ειπωθεί μήνυμα, θέλω να πιστεύω και ελπίζω πως όλοι μας έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε ό,τι δεν μας αρέσει, να γίνει η ζωή μας αλλιώς, καλύτερη. Να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή μας.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας στιχουργοί; Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Άκης Πάνου, Κώστας Βίρβος, Πυθαγόρας, Σταύρος Κουγιουμτζής, Νίκος Γκάτσος, Άλκης Αλκαίος, Μάνος Ελευθερίου, Ηλίας Κατσούλης.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Μακάρι να μπορέσω να γράψω κάποια στιγμή ένα ωραίο λαϊκό τραγούδι.

Τάσος Γκρους – Μαρία Τσιμικλή «Κι όλα είν΄αλλιώς»

Βιολέτα Ίκαρη, Αργυρώ Καπαρού, Κατερίνα Σιάπαντα, Μόρφω Τσϊρέλη
ISBN: 978-618-5748-12-8
Εκδόσεις Μετρονόμος

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μετρονόμος το βιβλίο-cd «Κι όλα είν΄αλλιώς» σε μουσική Τάσου Γκρους και στίχους της Μαρίας Τσιμικλή.
Έννοιες γένους θηλυκού όπως, ελευθερία, αλλαγή, αλήθεια, συνειδητοποίηση, απώλεια, προδοσία, νοσταλγία, αγάπη, ονειροπόληση, απόδραση, δύναμη και αλληλεγγύη, που περπατούν μέσα στους στίχους της Μαρίας Τσιμικλή, συναντούν την έμπνευση, τη γενναιοδωρία, τη μουσική του Τάσου Γκρους, που αφήνει άλλο ένα αποτύπωμα ξανά και αλλιώς στο μουσικό γίγνεσθαι, με νέες εκφραστικές προσεγγίσεις. Κι αυτή η συνάντηση γέννησε 11 τραγούδια με τον γενικό τίτλο «Κι όλα είν΄αλλιώς». Τέσσερις γυναικείες φωνές τα ερμηνεύουν και καταθέτοντας ψυχή τα βγάζουν στο φως: Βιολέτα Ίκαρη, Αργυρώ Καπαρού, Κατερίνα Σιάπαντα, Μόρφω Τσαϊρέλη.
Η ενορχήστρωση είναι του Νίκου Βελώνια και τα σχέδια που συνοδεύουν τα τραγούδια ανήκουν στη Δήμητρα Λαμπρέτσα.

Παίζουν οι μουσικοί:

Ανδρέας Αρβανίτης: λύρα

Νίκος Βελώνιας: πιάνο, πλήκτρα, ηλεκτρικό πιάνο, βιμπράφωνο

Πάνος Ηλιόπουλος: νέι

Παντελής Νικηφόρος: ηλεκτρικές κιθάρες, ηλεκτρικό μπάσο, μαντολίνο, λαούτο, κιθαρόνι

Χάρης Παρασκευάς: ντραμς, κρουστά

Ορέστης Τσιχλάκης: τρομπέτα

Track list

1. Οδυσσέας, Αργυρώ Καπαρού

2. Στη στροφή, Κατερίνα Σιάπαντα

3. Ψέμα μες στο ψέμα, Μόρφω Τσαϊρέλη

4. Αναπότρεπτο, Αργυρώ Καπαρού

5. Το δέντρο και τ’ αηδόνι, Βιολέτα Ίκαρη

7. Κορνίζα, Μόρφω Τσαϊρέλη

8. Σαΐτα στον καιρό, Κατερίνα Σιάπαντα

9. Ονείρεμα, Βιολέτα Ίκαρη

10. Όπως πέφτει η αυλαία, Αργυρώ Καπαρού

11. Κι όλα είν’ αλλιώς, Βιολέτα Ίκαρη, Αργυρώ Καπαρού, Κατερίνα Σιάπαντα, Μόρφω Τσαϊρέλη

Μετρονόμος Περιοδικό & Εκδόσεις
Λοχία Τριανταφύλλου 13, 173 41, Αγ. Δημήτριος, Αθήνα, Τηλ./Fax: 210 97 03 932
www.metronomos.gr, e-mail: [email protected]