Μαρία Νενάδη: “Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της πορείας της, πάνω στο οποίο σταδιακά της εμφυτεύεται η συνείδηση πως το Στοιχείο, το Περιβάλλον και η Ενέργεια είναι οι κρίκοι της αλυσίδας από την οποία είναι φτιαγμένα τα πάντα μέσα στην Ύπαρξη”

Συμμετέχετε στην έκθεση 3e (Element-Environment-Energy) την οποία εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε η εικαστικός Γεωργία Τρούλη υπό την διοργάνωση της Restart Cultural Tourism Art Platforrm.

Πώς νιώθετε για αυτήν την εμπειρία και τι σημαίνει για εσάς το τρίπτυχο element environment energy στην τέχνη, στη ζωή στον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας, το περιβάλλον και τον κόσμο; Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου για αυτή τη συμμετοχή. Η κυρία Τρούλη είναι ένας άνθρωπος που θαυμάζω, όχι μόνο για το εικαστικό της έργο αλλά και για το πολυδιάστατο της προσωπικότητάς της. Η έκθεση Element Environment Energy που εμπνεύστηκε και υλοποιεί σε συνεργασία με τη Restart Cultural Tourism Art Platforrm, είναι ένα project που εμένα προσωπικά με βρίσκει σε μια περίοδο που συνειδητοποιώ το αδιαίρετο αυτών των τριών e και τη σύνοψή τους σε ένα τέταρτο, αυτό της ολοκληρωμένης ύπαρξης, της “Existence”. Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της πορείας της, πάνω στο οποίο σταδιακά της εμφυτεύεται η συνείδηση πως το Στοιχείο, το Περιβάλλον και η Ενέργεια είναι οι κρίκοι της αλυσίδας από την οποία είναι φτιαγμένα τα πάντα μέσα στην Ύπαρξη. Ο άνθρωπος ξεκινά πλέον να αναζητά, η επιστήμη του δίνει νέα εργαλεία για να συλλέξει ερεθίσματα από έξω και να τα στρέψει μέσα του, προκειμένου να ορίσει την αλήθεια του.

Ποιό είναι το πρόταγμα της τέχνης, του κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά αλλά και του καλλιτέχνη σε συλλογικές δράσεις στη σημερινή εποχή όπου τα γεγονότα είναι έντονα, οι εξελίξεις είναι γρήγορες και συμπυκνωμένες τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο όπου τα σημεία, τα συμβάντα παράγουν σκέψεις, αντιδράσεις, ιστορία καθώς και νέα μοτίβα ζωής και δράσης; Όπως σε κάθε εποχή έτσι και τώρα, οι καλλιτέχνες είναι αυτοί που έργο τους είναι να φωτίσουν τα αχαρτογράφητα μονοπάτια των ανθρώπων. Μπροστά σε ένα έργο τέχνης ο άνθρωπος-θεατής θα λάβει σιωπηλά το μήνυμα που χρειάζεται στη χρονογραμμή που περπατά. Σε μια εποχή που η ανθρωπότητα δονείται σε χαμηλές συχνότητες, φοβάται και αγωνιά, ο καλλιτέχνης δίνει έναν υψηλό παλμό τραβώντας και το συλλογικό ψηλά. Η συσπείρωσή καλλιτεχνών και η διοργάνωση δράσεων που έχουν σκοπό να προβάλλουν την Τέχνη, είναι μεγάλες γιορτές που καταφέρνουν να φέρουν την προσοχή του κοινού στο Παρόν. Και το Παρόν είναι το πλέον αχαρτογράφητο μονοπάτι για το σύγχρονο άνθρωπο.

H Restart Contemporary Art platform συνδυάζει στις δράσεις της τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Πώς βλέπετε εσείς τον συγκερασμό Τέχνης-Τουρισμού- Περιβάλλοντος; Η οργάνωση πολιτιστικών δράσεων σε τόπους που συγκεντρώνουν τουρίστες, είναι ένας τρόπος να αναδειχθεί το ταλέντο και η ευφυΐα των σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η χώρα μας διαθέτει απέραντη ομορφιά και μια ασύλληπτη πολιτιστική κληρονομιά που προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουριστών. Υπάρχει όμως ακόμη εξέλιξη, υπάρχουν σύγχρονοι καλλιτέχνες που έχουν να προσφέρουν ένα δυνατό στίγμα. Η Restart τους δίνει το βήμα να σταθούν μπροστά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Μετά την όμορφη Σαντορίνη σειρά για εμένα έχει το Λουξεμβούργο, στο οποίο θα συμμετέχω σε μια International Art Fair με τη γκαλερί Van Gogh, που εδρεύει στη Μαδρίτη. Μια ακόμη πρόκληση προκειμένου να διαδώσω το μήνυμά μου.