Μαίρη Δούτση: “Πρέπει οπωσδήποτε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά ένα κόσμο καλύτερο, χωρίς βία και χωρίς φόβο”

Η Μαίρη Δούτση, Τραγουδίστρια Καλλιτέχνης, τοποθετείται στις ερωτήσεις!του polismagazino.gr

“Η φυσική παρουσία των ανθρώπων είτε στην προσωπική μας ζωή, είτε στην επαγγελματική είναι αναντικατάστατη.”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Αν και στο σπίτι, είμαι διαρκώς απασχολημένη. Από τη μια πλευρά θα ήθελα να έχω λιγότερες υποχρεώσεις και να μπορώ να απολαύσω το σπίτι μου, να δω μια ταινία, να διαβάσω ένα βιβλίο, κ.ά.. Από την άλλη πλευρά θέλω να βγω πια από το σπίτι. Θέλω να δω τους φίλους μου, να μπορέσω να ταξιδέψω για να δω την οικογένειά μου, να εισπνεύσω τον αέρα που μυρίζει άνοιξη… Θέλω να αισθανθώ ελεύθερη!

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας;
Θα έλεγα ότι έχω δεχτεί ψυχολογική βία, δεν είμαι όμως ο τύπος του ανθρώπου που μπορεί να ζει και να εργάζεται υπό τέτοιες συνθήκες. Φεύγω σχετικά γρήγορα. Όσον αφορά στα συμβάντα που ήρθαν στο φως της επικαιρότητας, δεν εντυπωσιάζομαι, όχι.

“Σε κάθε χώρο και σε κάθε συνθήκη υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να επιβληθούν ή να νιώσουν «ανώτεροι» και βρίσκουν τον εξαιρετικά λάθος τρόπο για να το πετύχουν.”

Το θετικό της ιστορίας είναι πως η υπομονή στις απεχθείς αυτές συμπεριφορές δείχνει να τελειώνει. Και πρέπει να τελειώσει. Πρέπει οπωσδήποτε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά ένα κόσμο καλύτερο, χωρίς βία και χωρίς φόβο.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Πιστεύω στην επιστήμη και στην εξέλιξή της. Δε θα ήθελα να υποστηρίξω ότι οι επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο θέλουν να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή κανενός. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι είναι μικρό το χρονικό διάστημα για να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα ή την επικινδυνότητα των εμβολίων. Αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Όσο για μένα, θα πάρω την απόφασή μου για τον εμβολιασμό όταν έρθει εκείνη η ώρα..

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Υπήρξα τυχερή την περίοδο του εγκλεισμού διότι μου προέκυψαν σημαντικές συνεργασίες, καθώς και η κυκλοφορία του δίσκου «Τα θέλω όλα» με παιδικά τραγούδια σε μουσική και στίχους του Κώστα Καλδάρα. Παρόλα αυτά στερούμαι την οικογένεια, τους φίλους, το επάγγελμά μου, τις ζωντανές εμφανίσεις, την αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους μου και το κοινό. Προσπαθώ – στο βαθμό που γίνεται – να το αντιμετωπίσω όλο αυτό με τη βοήθεια της τεχνολογίας: με βιντεοκλήσεις, με συμμετοχή σε διαδικτυακά live, κλπ. Η αλήθεια όμως είναι ότι η φυσική παρουσία των ανθρώπων είτε στην προσωπική μας ζωή, είτε στην επαγγελματική είναι αναντικατάστατη.

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Είναι μια πολύ καλή ερώτηση αυτή. Σκέφτομαι πως μάλλον πολύς κόσμος θα λυτρωθεί με τον απεγκλωβισμό διότι για όσους δουλεύουν με τηλεργασία δεν τηρούνται αυτή τη στιγμή ούτε ωράρια ούτε εργασιακά δικαιώματα, ενώ όσοι είναι σε αναστολή θέλουν επιτέλους να νιώσουν παραγωγικοί. Οι δε καλλιτέχνες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έμποροι είναι σε τραγική κατάσταση αυτή τη στιγμή και ακόμα και με τον απεγκλωβισμό θα αργήσουν να ανακάμψουν. Πιστεύω πως θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στις ισορροπίες και στα εργασιακά. Ελπίζω μόνο – αν και δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη – να είναι για το καλό όλων.