Μαίρη Δούτση: “Ας αφήσουμε τη μουσική και τις τέχνες να κάνουν τη δουλειά τους ως μέσο ψυχαγωγίας και σκέψης… να καταλαβαίνουμε και να αισθανόμαστε ένα καλλιτεχνικό έργο ή έναν καλλιτέχνη”

“Ετοιμάζω ένα δίσκο με επανεκτελέσεις αγαπημένων μου τραγουδιών, καθώς και συμμετοχές σε δίσκους πολύ ταλαντούχων δημιουργών με καινούρια τραγούδια. Εμφανίζομαι στη Θεσσαλονίκη στο Garcon Brasserie κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 (εννοείται μόλις η μουσική επιτραπεί και πάλι).”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Δε θα έλεγα ότι θα μου λείψει ιδιαίτερα. Σίγουρα μου έμαθε αρκετά πράγματα, είδα και έθεσα νέα όρια στον εαυτό μου, αποφάσισα να αφήσω πίσω πολλά περιττά και να κρατήσω τα πιο ουσιαστικά στη ζωή μου. Παρόλα αυτά μου έλειψαν οι δικοί μου άνθρωποι, μου έλειψε η εξωστρέφεια, η ξεγνοιασιά και η δυνατότητα να προγραμματίσω κάτι χωρίς να φοβάμαι ότι το επόμενο λεπτό θα αναβληθεί ή θα ακυρωθεί.

“Παραμύθι”
Μουσικη-Στιχοι: Κώστας Καλδαρας

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα παρατηρώ ότι η προστασία της υγείας δεν συμβαδίζει με την προστασία της οικονομίας. Αίσθησή μου είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε να προστατέψει το δεύτερο. Απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης, υποστελέχωση των νοσοκομείων, διαχωρισμός των ανθρώπων ανάλογα με τον εμβολιασμό, μηδενική υποχρέωση τεστ για τους εμβολιασμένους, ελλείψεις ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, μηδενικά μέτρα σε δομές εκπαίδευσης, παντελής έλλειψη σωστής ενημέρωσης για το είδος του ιού και την επίδρασή του στον οργανισμό, καθώς και για τον εμβολιασμό. Εάν κάτι μέχρι στιγμής πήγε καλά, αυτό έγινε γιατί μεγάλη μερίδα του κόσμου φέρθηκε υπεύθυνα και, φυσικά, γιατί οι γιατροί και οι υγειονομικοί υπάλληλοι υπερέβαλλαν εαυτόν.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Δε γνωρίζω ποιο θα είναι το μέλλον του πολιτισμού για το 2022, ούτε θα ήθελα να το προεξοφλήσω. Εύχομαι με όλη μου την καρδιά να είναι καλό και αξιοπρεπές για όλους τους καλλιτέχνες, τόσο από άποψη δημιουργίας, όσο και από άποψη απολαβών. Ως Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος (ΣΜΒΕ) όμως γνωρίζω το παρόν του πολιτισμού. Η μουσική αυτή τη στιγμή απαγορεύεται. Οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν επιδοτούνται εξαιτίας τρομερών λαθών και ελλείψεων στο σύστημα του Υπουργείου Εργασίας. Καλούμαστε να ξαναζήσουμε τις στιγμές του 2020 που οργανώναμε συσσίτια για συναδέλφους. Εύχομαι κι ελπίζω όλο αυτό να τελειώσει σύντομα και να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι του κλάδου. Από την πλευρά του ΣΜΒΕ πάντως, εργαζόμαστε πολύ σκληρά γι’ αυτό.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Για αρχή θα πρότεινα να πάψει η ταλαιπωρία στους ανθρώπους του πολιτισμού. Ας αποζημιωθεί πια ο κόσμος, ας μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις του και τα προς το ζην. Έπειτα θα πρότεινα να αφήσουμε τη μουσική και τις τέχνες να κάνουν τη δουλειά τους ως μέσο ψυχαγωγίας και σκέψης. Μέχρι στιγμής τα αντιμετωπίζουμε κυρίως ως μέσο διασκέδασης. Είναι καιρός πια να μάθουμε να ακούμε, να βλέπουμε, να καταλαβαίνουμε και να αισθανόμαστε ένα καλλιτεχνικό έργο ή έναν καλλιτέχνη. Για παράδειγμα, μουσική δε σημαίνει μόνο «ανεβαίνω στο τραπέζι και χορεύω». Μουσική σημαίνει ακούω, νιώθω, ευφραίνομαι. Το ξέφρενο γλέντι θα μπορούσε να έρθει σε δεύτερο χρόνο, έτσι ώστε και ασφαλείς να αισθανόμαστε και να μη ρισκάρουμε ούτε να ξαναγυρίσουμε στη σιωπή ούτε να χάσουν άνθρωποι τις δουλειές τους.

“Άκου”
Στίχοι: Μαρία Σταυριανίδου
Μουσικη: Μαρία Πέτκου

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Παρατηρώ ότι οι αντοχές και η υπομονή του κόσμου τελειώνουν. Όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε στο σημείο που είχαμε αφήσει τις ζωές μας. Το κακό με όλο αυτό είναι ότι θα χρειαστεί να καταβάλλουμε κόπο για να γυρίσουμε στο προηγούμενο στάδιο, ενώ παράλληλα δε μπορούμε να ξέρουμε σίγουρα ότι δε θα οπισθοδρομήσουμε. Ένα πράγμα που θεωρώ πως σε μεγάλο ποσοστό θα συμβεί την επόμενη μέρα είναι ότι θα αναθεωρήσουμε για πολλά και θα κρατήσουμε πια ό,τι είναι ουσιαστικό στη ζωή μας. Αυτό ίσως και να είναι για καλό.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Ετοιμάζω ένα δίσκο με επανεκτελέσεις αγαπημένων μου τραγουδιών, καθώς και συμμετοχές σε δίσκους πολύ ταλαντούχων δημιουργών με καινούρια τραγούδια. Εμφανίζομαι στη Θεσσαλονίκη στο Garcon Brasserie κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 (εννοείται μόλις η μουσική επιτραπεί και πάλι). Παράλληλα ετοιμάζω ένα καινούριο project και μία νέα ομάδα για συναυλιακές εμφανίσεις τόσο με τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία όσο και με τραγούδια που χρόνια λαχταρώ να παρουσιάσω.