Μίνα Κουζούνη: “Εμπνέομαι από θέματα της καθημερινότητας, της φύσης, του ανθρώπου και του πλανήτη γενικότερα”

“Η Τέχνη έχει τη δύναμη να θίξει κοινωνικά ζητήματα, να διαμαρτυρηθεί, να αφυπνίσει…”

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την Τέχνη και τι σας ενέπνευσε στην θεματολογία της συγκεκριμένης έκθεσης; Η μητέρα μου ήταν ζωγράφος όποτε αυτό ήταν ένα κίνητρο, αλλά θεωρώ ότι η τέχνη καλλιεργεί, ανοίγει ορίζοντες προς την αυτογνωσία.

Ποιά θέματα απασχολούν το έργο σας; Πως και από τι εμπνέεστε; Τα χέρια, είναι ένα σημαντικό μέσον έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων. Εμπνέομαι από θέματα της καθημερινότητας, της φύσης, του ανθρώπου και του πλανήτη γενικότερα.

Υπάρχει αγωνία στη δημιουργία; Υπάρχει η αγωνία μπροστά στο άδειο τελάρο, είναι το μεγάλο βήμα πριν τη δημιουργία, η γέννηση από το χάος.

Από ποιους άλλους καλλιτέχνες έχετε επιρροές; Πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που με εμπνέουν… ενδεικτικά Ρέμπραντ, Καραβάτζιο, Τσαρούχης, Μποκόρος, Χρυσα, Α. Αντωνόπουλος, Μυταράς…

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως εικαστικός καλλιτέχνης; Να ολοκληρώσω μεγάλο έργο σε δημόσιο χώρο.

Νομίζετε ότι η τέχνη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες; Η Τέχνη έχει την δύναμη να θίξει κοινωνικά ζητήματα, να διαμαρτυρηθεί, να αφυπνίσει…

Πού μπορεί κανείς να δει ζωντανά τα έργα σας σήμερα; Σε εκθέσεις, διάφορες συλλογές και στο εργαστήριό μου στη Χαλκίδα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να συμμετέχω σε εναλλακτικές δράσεις προωθώντας τη δύναμη της έκφρασης μέσω της τέχνης σε παιδιά και ενήλικες.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα 28 Απριλίου – 6 Μαΐου 2023 στο χώρο τέχνης Luminus Eye (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42), και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID (https://artgrid.gr).
https://www.facebook.com/events/1229170437968014
Instagram: #gesturalsymbolism

Βιογραφικό: Η Μίνα Κουζούνη ζει και εργάζεται στη Χαλκίδα. Είναι απόφοιτος της ΑΣΚΤ του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη ζωγραφική και μεταπτυχιακό στη βυζαντινή αγιογραφία. Έχει μαθητεύσει στο καλλιτεχνικό κόσμημα, την χαρακτική, γλυπτική. Είναι ιδρυτικό μέλος του εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας, της ομάδας «Εν Φλω», του ΕΕΤΕ. Έχει διδάξει σε πολιτιστικούς συλλόγους και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr