Μάρθα Κορίτσογλου: “Μ’ ενδιαφέρει να συνεχίσω να ζωγραφίζω εξελίσσοντας τη δουλειά μου μορφολογικά, εννοιολογικά, αλλά και σε σχέση με τα εκφραστικά μου μέσα”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Δεν μπορώ να θυμηθώ σε ποια ακριβώς ηλικία ξεκίνησα να ζωγραφίζω. Το σίγουρο είναι ότι είχα πολλά ερεθίσματα από παιδί, μέσα από την οικογένειά μου. Ο πατέρας μου ήταν πολύ καλλιεργημένος και μας ωθούσε να διαβάζουμε, να ακούμε μουσική, να βλέπουμε θέατρο, γενικά να αγαπήσουμε την τέχνη και να αναπτύξουμε μια γενική κουλτούρα και κοινωνική ευαισθησία. Έτσι πιστεύω ότι εντελώς φυσικά, άρχισα να ζωγραφίζω από πολύ μικρή ηλικία.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Για το αν γεννιέται ή αν γίνεται ο καλλιτέχνης κατά κάποιο τρόπο νομίζω απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση, Ωστόσο ο κάθε άνθρωπος γεννιέται έχοντας ορισμένες φυσικές δεξιότητες, γονιδιακές πιθανόν, που πιστεύω εξαρτάται από το περιβάλλον που ζει και αναπτύσσεται καθώς και από την παιδεία που προσλαμβάνει, ώστε να εξελιχτούν, να αποκαλυφθούν, να αξιοποιηθούν και εντέλει να χαρακτηρισθούν ως ταλέντο…

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Είναι δύσκολο να πω μόνο μια λέξη που με εκφράζει ως καλλιτέχνη, ωστόσο η πρώτη που μου έρχεται είναι μάλλον το «βίωμα».

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Η έμπνευση δεν ορίζεται σε χρόνο ή σε χώρο. Η έμπνευση υπάρχει και ανάλογα με τα ερεθίσματα ενεργοποιείται και εκφράζεται. Είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια, ή ακόμα και μετά τη δημιουργία.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Τον εαυτό μου ως καλλιτέχνη θα τον χαρακτήριζα: ανθρωποκεντρικό, με προσέγγιση στην ακρίβεια και εμμονή με την ατμόσφαιρα και τον συμβολισμό του έργου τέχνης.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτή την στιγμή δεν έχω κάποια συγκεκριμένα σχέδια για το άμεσο μέλλον, πέραν της συμμετοχής μου σε κάποιες ομαδικές εκθέσεις και ένα καλλιτεχνικό συμπόσιο στο εξωτερικό. Μ’ ενδιαφέρει να συνεχίσω να ζωγραφίζω εξελίσσοντας τη δουλειά μου μορφολογικά, εννοιολογικά, αλλά και σε σχέση με τα εκφραστικά μου μέσα.

Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία στο www.polismagazino.gr

Βιογραφικό.

Μάρθα Κορίτσογλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα
Σπουδές
-Σχολή Συντήρησης Έργων Τέχνης (Δοξιάδη)
-Ακαδημία Καλών Τεχνών Φλωρεντίας (Ζωγραφική-Χαρακτική)
-Εργαστήρι Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής Α.Κ.Τ. Φλωρεντίας
-Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα εκπόνησης έργου ,Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας με επιβλέποντες καθηγητές τους Χ. Μπότσογλου, Σ. Μεταξά, Γ. Βαλαβανίδη και Δ. Μυταρά.

Εκθέσεις: Πραγματοποίησε 7 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμμετείχε σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις. Συμμετείχε σε καλλιτεχνικά συμπόσια στη Ελλάδα και στο εξωτερικό

Επαγγελματικές δραστηριότητες
-Συντηρήσεις μνημείων και έργων τέχνης με ιδιωτικούς και δημόσιους ελληνικούς και ξένους φορείς (ΥΠΠΟ, Ινστιτούτο Γκαίτε, Αυστριακή αρχαιολογική σχολή κ.α.)
-Εικονογραφήσεις παιδικών βιβλίων (1986 Υποψήφια για το διεθνές βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου της UMICEF )
-1985-2011 εργάστηκε ως καθηγήτρια εικαστικών μέσης εκπαίδευσης.
– Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με το Δήμο Καλλιθέας για την δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία Πολιτιστικού κέντρου
– Συμμετείχε με εισηγήσεις και παρεμβάσεις σε συνέδρια και ημερίδες καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου.
-Έχουν δημοσιευτεί άρθρα και συνεντεύξεις της στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

-Είναι μέλος του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, μέλος της ένωσης καθηγητών καλλιτεχνικών μαθημάτων και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας (ΣΚΕΤΚΕ).