Μάκης Ρουσομάνης: Ως άνθρωπο και συγγραφέα με “φοβίζει” η επόμενη ημέρα

“Η έμπνευση υπάρχει πριν την συγγραφή μιας ιστορίας, όποτε και αποτελεί την αφορμή για να ξεκινήσεις να γράφεις, αλλά και στη διάρκεια, για να συνεχίσεις να γράφεις”

Κύριε Ρουσομάνη, που σας βρίσκουμε αυτή την περίοδο; Όπως όλος ο κόσμος είμαι στο σπίτι. Μένω και εγώ στο σπίτι προστατεύοντας τους αγαπημένους μου ανθρώπους και εμένα. Περνάμε δύσκολες ημέρες και κάνουμε όσα μας λένε οι ειδικοί. Δεν είναι η καλύτερη στιγμή και για μένα, ομολογώ με φοβίζει η επόμενη ημέρα, αλλά με υπομονή ελπίζω πως θα περάσει και αυτή η καταιγίδα.

Πως περνάτε την ημέρα σας; Κάνω και εγώ ό,τι κάνει ο περισσότερος κόσμος. Μαγειρεύω, βλέπω ταινίες, διαβάζω, καθαρίζω το σπίτι, ψάχνω στο φωτογραφικό μου αρχείο και θυμάμαι στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα.
Το καλό βεβαίως είναι πως ως συγγραφέας έχω τη δυνατότητα να περνάω το χρόνο μου πάνω στον υπολογιστή, γράφοντας μια νέα ιστορία. Ξέρετε κάτι, “τον έρωτα στα χρόνια της χολέρας” Τον γνωρίσαμε. Ήρθε ο καιρός να δούμε πως είναι “Ο έρωτας στα χρόνια του κοροναϊού”. Για κάποιους συνάδελφους μπορεί να είναι και πηγή έμπνευσης η όλη κατάσταση.

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Ενώ έγραφα από μικρή ηλικία, άργησα να εκφράσω δημόσια τις σκέψεις μου. Μέχρι το 2013 που εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο έγραφα και στη συνέχεια τα έκρυβα ακόμη και από τον ίδιο μου τον εαυτό.

Που γράψατε το πρώτο σας βιβλίο; Είμαι πολύ ρομαντικός και με μεγάλη φαντασία, αλλά δε θα σας πω ότι το έγραψα πλάι σε ένα αναμμένο τζάκι με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, ή δίπλα στη θάλασσα όπου σκάει το κύμα, ή ακόμα και σε ένα ξύλινο ερημικό σπίτι χαμένο μέσα σε ένα παρθένο δάσος. Όχι, τα πράγματα είναι πιο καθημερινά και πιο απλά. Τουλάχιστον για μένα. Κάποιες φορές έγραφα στο γραφείο μου, κάποιες άλλες στο σπίτι μου, ακόμη και στην κρεβατοκάμαρα μου λίγες στιγμές πριν κοιμηθώ. Το σπίτι του συγγραφέα δεν είναι μυστήριο. Δεν είναι ένα φρούριο απρόσμενο, όπως πολλοί ίσως να φαντάζονται.
Δεν είχα θέα μια θάλασσα, ούτε τη φωνή της Κάλλας σε χαμηλή ένταση για να μπορέσω να γράψω. Γενικά γράφω κάθε στιγμή. Γι’ αυτό το λόγο έχω συνέχεια μαζί μου το i pad για να κρατάω σημειώσεις και να γράφω όσα εκείνη την στιγμή νιώσω ή φανταστώ. Γιατί αν δεν το κρατήσεις γραπτά αυτό που σκέφτηκες και το αφήσεις για αργότερα, θα το ξεχάσεις και θα σε αφήσει και αυτό. Λειτουργώ όπως και οι παλιοί ρεμπέτες που σκάρωναν στιχάκια, μελωδίες και για να μη ξεχαστούν τα έγραφαν πάνω στο πακέτο των τσιγάρων που κάπνιζαν.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Πιστεύω πως η λέξη που με εκφράζει απόλυτα ως συγγραφέας είναι “παραμυθάς”. Είμαι στη ζωή μου μεγάλος παραμυθάς. Λέω ας πούμε ένα ψέμα, πλάθω μια ιστορία φανταστική για καλό σκοπό. Μια ιστορία που την έχω πιστέψει πρώτα εγώ για να κάνω τον αναγνώστη και τον ακροατή μου να την πιστέψει. Διαφορετικά δεν θα συμβεί.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Η έμπνευση δεν σταματά. Υπάρχει και πριν την συγγραφή μιας ιστορίας, όποτε και αποτελεί την αφορμή για να ξεκινήσεις να γράφεις, αλλά και στη διάρκεια, για να συνεχίσεις να γράφεις.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Φαντασμένος ως συγγραφέας και ψωνισμένος άνθρωπος. Όχι ψώνιο όμως. Γενικότερα είμαι ένας καλοπροαίρετος άνθρωπος με όλους. Αγαπώ τους ανθρώπους και πιστεύω στην καλή πλευρά του χαρακτήρα του καθενός. Δίνω ευκαιρίες σε όλους τους ανθρώπους, δίνω το βήμα αν θες, να με προσεγγίσει ο οποιοσδήποτε. Από τον κάθε άνθρωπο παίρνεις και δίνεις.
Είμαι ήρεμος, αληθινός, ξεκάθαρος. Αυτό που βλέπεις αυτό και είμαι. Δεν έχω άλλη πλευρά. Δεν μου αρέσουν οι δήθεν άνθρωποι. Εκείνο που με “τρελαίνει” είναι το ψέμα, η ασυνέπεια, η υποκρισία που πλέον δεν τα δέχομαι. Κάνω πέρα τέτοιους χαρακτήρες, αρνητικούς ανθρώπους, αν δεν θελήσουν να αλλάξουν. Θέλω στη ζωή μου φως και φωτεινές υπάρξεις.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Δεν σχεδιάζω ποτέ και δεν προγραμματίζω τίποτα γενικότερα. Είδατε τι έγινε από το πουθενά σε ολόκληρο τον κόσμο!
Είχα κάποιες προτάσεις να κάνω κάποιες εμφανίσεις σε μια μουσική σκηνή, έκανα κάποιες πρόβες για μια θεατρική παράσταση αλλά μας σταμάτησε ο κοροναϊος.
Όταν με το καλό περάσει όλο αυτό που ζούμε, τότε θα κάνουμε μια επανεκκίνηση και πραγματικά πιστεύω πως θα ‘ρθουν καλύτερες μέρες για όλους. Ας είμαστε αισιόδοξοι και έχει ο Θεός για όλους.

Συγγραφικά έχετε κάποιο νεο βιβλίο; Ναι. Μόλις πριν λίγες ημέρες ενημερώθηκα από τον εκδοτικό μου οίκο, πως θα εκδοθούν δυο μου βιβλία. Ένα μυθιστόρημα μυστηρίου, με τίτλο “της μνήμης μου σεντούκι”, ενώ για πρώτη φορά μετά από αρκετά βιβλία που έχω, τολμώ να εκδώσω ποίηση. Έτσι σε λίγες ημέρες, οι εκδόσεις Όστρια κυκλοφορεί την πρώτη μου ποιητική συλλογή με τίτλο “Άλικες σκέψεις ψυχής” και είμαι πολύ χαρούμενος. Όταν περάσει η ιστορία του κορονοϊού, θα κάνουμε και εκδηλώσεις και παρουσιάσεις για τον κόσμο. Θα είμαστε πιστεύω όλοι μας καλύτεροι άνθρωποι και πιο δυνατοί. Θα αγαπήσουμε την ζωή περισσότερο.

Φωτογραφίες:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΑΡΡΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ – Ο Μάκης Ρουσομάνης, γεννήθηκε στα Κύμινα Θεσσαλονίκης στις 10 Δεκεμβρίου.
Μεγάλωσε και σπούδασε στην Θεσσαλονίκη.
Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο πολεμικό ναυτικό στη Φρεγάτα Ήπειρος, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και Κρήτης.
Είναι τακτικό μέλος της ένωσης λογοτεχνών βορείου Ελλάδας, και της ένωσης συγγραφέων Πιερίας.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

Μυθιστορήματα
2013 Σαν να είχε δει φάντασμα (Εκδόσεις Ελληνική πρωτοβουλία)
2015 Άυλος έρωτας (Εκδόσεις Έξη)
2017 Απαγορεύεται η είσοδος στον θάνατο (Εκδόσεις Πνοή)
2019 Σκοτεινό ημερολόγιο (Εκδόσεις Όστρια)
2020 Της μνήμης μου σεντούκι (Εκδόσεις Όστρια)

Διηγήματα
2016 Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό; (Εκδόσεις Όστρια)

Ποιήματα
2020 Άλικες σκέψεις ψυχής (Εκδόσεις Όστρια)

Παιδική λογοτεχνία
2014 Ο Μελένιος το αηδόνι και ο τυφλός ποντικός (Εκδόσεις Όστρια)

Συμμετοχές
2015 Ανθολόγιο ποιήσεως/Ιούλιος (Εκδόσεις Όστρια)
2015 Ποίηση και πεζογραφία λογοτεχνών Β.Ελλάδος (Εκδόσεις Μέθεξις)
2016 Πανανθρώπινες αξίες (Εχέδωρος Εκδοτική)
2018 Ανθολόγιο διηγημάτων/Καλοκαίρι-Φθινόπωρο (Εκδόσεις Όστρια)

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

  • Το 2010 η συγγραφέας Αναστασία Καλλιοντζή του αφιέρωσε το βιβλίο της ”Αγαστή Συνεργασία.”
  • Το 2010 συμμετείχε στις παρουσιάσεις βιβλίων σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κατερίνη, των συγγραφέων Αναστασία Καλλιοντζή, Θάλεια Κουνούνη και Κατερίνα Παπανικολάου.
  • Το Μάρτιο του 2012 συμμετείχε στην εκδήλωση του “Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου” Θεσσαλονίκης για το ”Ματοζίνιχον” της Μαρίας Μαυρίδου-Καλούδη.
  • Τον Οκτώβρη του 2013 κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Σαν να είχε δει φάντασμα” από την Ελληνική Πρωτοβουλία.
  • Το Νοέμβριο του 2013 συμμετείχε ως παρουσιαστής στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Χρυσηίδας Δημουλίδου, πλάι στην δημοφιλή συγγραφέα.
  • Στις 21 Μάρτιου του 2014 συμμετείχε σε εκδήλωση στην Κατερίνη για την “παγκόσμια ημέρα ποίησης” απαγγέλλοντας ποιήματα νέων δημιουργών.
  • Το 2014 συμμετείχε σε παρουσιάσεις βιβλίων του Χρήστου Τερζίδη και της Μαίρης Γκαζιάνη.
  • Το Νοέμβρη του 2014 κυκλοφορεί το παιδικό παραμύθι “Ο Μελένιος το αηδόνι και ο τυφλός ποντικός” από της εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Το εξώφυλλο του βιβλίου το σχεδίασαν μαθητές του ειδικού δημοτικού σχολείου της σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης.
    Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε σε μορφή μουσικής παράστασης,όπου και τραγούδησε παρέα με τον Σωτήρη Σιάκκα και τον Χρήστο Λούφη,σε σκηνοθεσία του Κωσταντίνου Τσώνη,και σε διασκευή του κειμένου από την Κρύστι Προεστού.
  • Οι Έλληνες ποιητές Νίκος Πατεράκης,Γεωργία Κιτσούκη – Βασιλιάδου,και ο Χρήστος Κανναβός, έγραψαν για το Μάκη και αφιέρωσαν, ένα τους ποίημα.
  • Τον Ιούνιο του 2015 συμμετείχε στον 5ο Μαραθώνιο Παραμυθιού,στην Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης,διαβάζοντας το δικό του παραμύθι.
    -Τον ίδιο μήνα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΞΗ,το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο “άυλος έρωτας”
    -Το Ιούλιο του 2015 μας συστήνεται για πρώτη φορά ως ποιητής στο ποιητικό ανθολόγιο των εκδόσεων ΟΣΤΡΙΑ,με τρία ποιήματα.
    Παράλληλα συμμετέχει σε αλλα ανθολογία ποίησης σε διάφορους εκδοτικούς οίκους με ποιήματα.
    -Τον Ιανουάριο του 2016 κυκλοφορούν 7 διηγήματα για Ενήλικες, από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ με τίτλο Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό?
    -Το Νοέμβρη του 2016 παρουσίασε στον ΙΑΝΟ των Αθηνών το πρώτο πολιτικό κόμικ της δημιουργού Χ.Αριαδνης Κουσελά.
    -Τον Ιανουάριο του 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις πνοή το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο “Απαγορεύεται η είσοδος στον θάνατο”. Η πρώτη παρουσίαση έγινε στο μύλο της Θεσσαλονίκης σε μορφή μουσικής παράστασης σε σκηνοθεσία της Βάνας Βουρτσάκη, με δέκα σολίστες μουσικούς και δυο τραγουδιστές. Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενη βάζοντας τον πήχη ακόμη πιο ψηλά για τις επόμενες. Ακολουθησαν παρουσιάσεις, σε Αθήνα, Κατερίνη, Καβάλα, Βέροια, Γιάννενα κ.α.
    -Τον ίδιο μήνα τραγούδησε πλάι στον Γιάννη Βολίκα σε ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Απόστολο Καλδάρα όπου ερμήνευσε 15 από τα ωραιότερα τραγούδια τους.
    -Το Μάιο του 2018, ήταν ο παρουσιαστής του παιδικού βιβλίου της Ανθής Βαφειάδου μαζί με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Μέμο Μπεγνή.
    -Τον Ιούνιο του 2018 οι μαθητές του 5ου νηπιαγωγείου Εύοσμου με δασκάλα την Σουζάνα Παπαδόπουλου, διασκέυασαν το παραμύθι του Μακη και το παρουσίασαν ως μουσική παράσταση.
    -Τον Αύγουστο του 2018 συμμετέχει με ένα διήγημα με τίτλο “θα μπορούσαν να είναι παιδιά σου” στο ανθολόγιο διηγήματος των εκδόσεων όστρια, με μια ιστορία που όπως λέει ο ίδιος δε θα τολμούσε να την γράψει ποτέ σε δικό του μυθηστόρημα.
    -Τον Μάρτιο του 2019 κυκλοφορεί από της εκδόσεις Όστρια το νέο του βιβλίο, γραμμένο σε ημερολογιακή μορφή, με τίτλο σκοτεινό ημερολόγιο.

-Στις παρουσιάσεις των βιβλίων του, συμμετείχαν αρκετοί επώνυμοι, όπως οι:
Χρύσα Σάμου, Γιώργος Αμυράς,Αλεξάνδρα Γωγούση, Σοφια Νάτσιου, Γλυκερία, Βιβή Κοντοπούλου, Αρετή Κετιμέ,Μαρία Πασχαλίδου, Λεοναρντο Σφοντουρης,Στέλιος Φωτιάδης,Κατερίνα Δούκα, Αλκυόνη Παπαδάκη, Μαίρη Γκαζιάνη, Γιώργος Πουλαντζακλής, Μαριος Καρακατσάνης, Μάρθα Πατλακουτζα, Χρήστος Λούφης,Αναστασία Καλλιοντζή, Γιολάντα Μπαλαούρα, Dilek Koc, Μαρία Μαυρίδου – Καλούδη, Τζένη Κουκίδου, Βίλιαν Στασινού, Μαρία Σαμολαδα, Δέσποινα Μπλαστροπούλου, Κατερίνα Σωπύλη, Κάκια Ξύδη, Χλόη Λάμπρου, Μαρία Στύλου, Έλσα Ποιμενίδου, Μίλτος Γήτας, Χάρης Αρβανιτίδης, Χάρης Μπικηρόπουλος, Έυη Μιχολού, Παναγιώτης Τουρνάς κ.α.