Μάγδα Αποστόλου: “Το φιλότεχνο κοινό χρειάζεται να διευρύνει τους ορίζοντές του όσον αφορά τη σύγχρονη Τέχνη”

“Εμπνέομαι κυρίως από τη φύση, το υγρό στοιχείο και από φωτογραφίες που τραβάω κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου. Οι περιηγήσεις μου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι βόλτες στη θάλασσα, τα μουσεία, οι γκαλερί και τα πάρκα που έχω επισκεφτεί τα ταξίδια με τρένο, όλα αυτά έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού μου ύφους.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Ζωγραφίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Κάποια στιγμή στην εφηβεία ξεκίνησα προετοιμασία για να δώσω εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών, από όπου αποφοίτησα το 1998.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν κατατάσσω τη δουλειά μου κάπου συγκεκριμένα. Με ενδιαφέρει το αφαιρετικό τοπίο, όπου η αρχική πηγή των εικόνων είναι μεν ορατή αλλά το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά μία σύνθεση χρωμάτων και σχημάτων με την προσωπική μου ματιά. Κατά καιρούς παλιότερα κυρίως, έχω χρησιμοποιήσει χαρτιά, υφάσματα, άμμο, ή άλλα αντικείμενα εντάσσοντάς τα μαζί με το χρώμα στα έργα. Θέλω εδώ να αναφέρω και το τυχαίο που προκύπτει από τη διαδικασία της ζωγραφικής, το οποίο από τη στιγμή που θα αποφασίσω να το κρατήσω (συμβαίνει συχνά) μου καθορίζει την πορεία του έργου. Η τελευταία μου δουλειά περιλαμβάνει συνθέσεις με μελάνι σε χαρτί και καμβά.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Εμπνέομαι κυρίως από τη φύση, το υγρό στοιχείο και από φωτογραφίες που τραβάω κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου. Οι περιηγήσεις μου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι βόλτες στη θάλασσα, τα μουσεία, οι γκαλερί και τα πάρκα που έχω επισκεφτεί τα ταξίδια με τρένο, όλα αυτά έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού μου ύφους. Επίσης οι συναντήσεις και η ανταλλαγή απόψεων με ενδιαφέροντες ανθρώπους, παίζουν σημαντικό ρόλο.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Είναι πάρα πολλοί, θα αναφέρω ενδεικτικά μερικούς. Θαυμάζω ιδιαίτερα το έργο των Egon Schiele, M. Rothko, Nicolas de Staël, Maria Helena Vieira da Silva, Anselm Kiefer και πολλών άλλων. Από Έλληνες, Κ. Μαλέας, Γ. Μόραλης, Θανάσης Στεφόπουλος, Βαγγέλης Δημητρέας… Πρόσφατα ήρθα σε επαφή μέσω του διαδικτύου με το έργο κάποιων καλλιτεχνών της Άπω Ανατολής , σύγχρονων πάντα, με τους οποίους βρήκα κοινά στοιχεία.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Να καταφέρω να ζω από τη ζωγραφική μου.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Είναι μία μεγάλη συζήτηση. Θα αρκεστώ στο να πω ότι πάντα σε δύσκολες καταστάσεις οι καλλιτέχνες μπαίνουν στο περιθώριο από την Πολιτεία αντί να υποστηριχτεί η Τέχνη ως δημόσιο αγαθό. Στην Ελλάδα η ενασχόληση με τις τέχνες δεν θεωρείται επάγγελμα αλλά χόμπι. Έχουμε πολύ δουλειά ακόμη μπροστά μας για να λάβει τη θέση που της αρμόζει, στη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό. Γίνονται πάντως φιλότιμες προσπάθειες από τους ίδιους τους καλλιτέχνες κυρίως και από κάποιους λίγους υποστηρικτές. Από την άλλη και το φιλότεχνο κοινό χρειάζεται να διευρύνει τους ορίζοντές του όσον αφορά τη σύγχρονη Τέχνη και αυτό πρέπει να ξεκινάει από το σχολείο.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Έχω μπροστά μου δύο ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και Λευκωσία οι οποίες αναβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού και μεταφέρθηκαν στην επόμενη σεζόν.

Βιογραφικό. Η Μάγδα Αποστόλου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης (1993-1998) με καθηγητή τον Βαγγέλη Δημητρέα. Το 1996 φοίτησε για ένα χρόνο στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης με καθηγητή τον Joaquim Chancho.
Έργο της έχει συμπεριληφθεί στο σχολικό βιβλίο της Βιολογίας της Α΄ Γυμνασίου.
Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 30 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Ατομικές εκθέσεις

2018 «Τοπία του ασυνείδητου», γκαλερί ArtΠρίσμα, Πειραιάς
2001 «Αέναες φόρμες», αίθουσα τέχνης Μετόπη Αθήνα

Διεθνείς συμμετοχές

2020 Art Athina Virtual 2020, γκαλερί Αργώ, Αθήνα
2019 Art Thessaloniki 2019 – αίθουσα τέχνης “ΚΑΠΛΑΝΩΝ 5”
2019 Art Athina 2019 -EPsilon Art Gallery, Ζάππειο
2018 Art Thessaloniki 2018 -EPsilon Art Gallery
2012 Salon Des Artistes Independants – Crand Palais, Παρίσι

Site https://magdaapostolou.wordpress.com