Λιλίκα Αρνάκη: “Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία προσδιορίζεται από την έντονη, ψυχαναγκαστική πολλές φορές, επιδίωξη της τέλειας ζωής”

“Η σωτηρία της ψυχής είναι η θέληση για ζωή… εξαφανίζοντας την απελπισία, σκοτώνοντας την αδράνεια. Η σκέψη ρυθμίζει την πρόθεση…. Η ψυχή μου είναι ασυμβίβαστη. Πιστεύω στην αγάπη. Ονειρεύομαι. Τολμάω. Διεκδικώ”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για την σημερινή κατάσταση; Τα αναγνωρίζετε και στους γύρω σας ή διακρίνετε κάτι διαφορετικό; Το 2022 ανέτειλλε  με ανάμικτα συναισθήματα. Θυμό, απογοήτευση, αγανάκτηση. Στην κοινωνία της ανασφάλειας και της αλλοτρίωσης οι άνθρωποι αναστέλλουν και καταπιέζουν τα συναισθήματά τους. Σήμερα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να αφυπνίσουμε τα συναισθήματα.
Τα συναισθήματα είναι ανεκτίμητης αξίας, είναι περιουσιακό μας στοιχείο.
Η αφύπνιση των συναισθημάτων ενεργοποιεί το σώμα και εξοστρακίζει το φόβο από τη ζωή μας. Νέο έτος όμως, Νέες  ελπίδες, Νέο πιο ελπιδοφόρο ξεκίνημα για τη χώρα μας, την πόλη μας, αλλά και για κάθε έναν από εμάς.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Με όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο οι άνθρωποι δεν νιώθουν  πραγματικά ελεύθεροι. Ο λαός μας έπεσε σε ένα βάραθρο γιατί δεν ήξερε να διαχειριστεί  την πραγματικότητα. Μάλλον μας αρέσει να ανήκουμε κάπου και οχι η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Δεν ξέρουμε την τέχνη διοικώ. Είναι το επάγγελμα που δεν το ξέρουν καλά οι 300 ”πατριώτες μας”. Τελικά είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως, αυτό φταίει. Ας προσέξουμε την επόμενη φορά ποιους θα εκλέξουμε επαγγελματίες ή συνειδητοποιημένους φιλέλληνες που τιμουν τον όρκο ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Χρειαζόμαστε ηγέτες, με γενναιόδωρο πνεύμα με στάση ανθρώπου που επιθυμεί να εξυπηρετεί, με στάση νικητή, στάση ευγένειας πίστης και καλοσύνης. Η ζωή μας αυτή την περίοδο είναι ζοφερή πρέπει να αντισταθούμε στη μαυρίλα αντιστρέφοντας την προοπτική. Πως; όταν πάψουμε να ταυτιζόμαστε με ό,τι μας καθορίζει.

Ενιωσα πολλές φορές την κοροιδια στα μούτρα μου. Θα κερδίσω την ελευθερία διαλαλούσαν όλα τα ΜΜΕ εμβολιάζομαι και συνεχίζω να ζω σ’ ενα καθεστώς ανασφάλειας. Κολλάω-μεταδίδω. Γιατί με Κοροϊδεύουν γιατί με εκβιάζουν πως αν δεν συνεχίσω να παίρνω το μπόλι ανα 2 μήνες θα πληρώνω πρόστιμο. Γιατί ?? Κάποτε στους δρόμους βλέπαμε τους σκύλους με φίμωτρο  και τώρα βλέπουμε τα αφεντικά με φίμωτρο. Αυτό που ζούμε λέγεται “απανθρωπισμός”. Όχι άλλη μετάλλαξη. Μας καταστρέφει τον εγκέφαλο, τον έχει αδρανοποιήσει. Εμπρός λοιπόν να τον ξυπνήσουμε και να τον βγάλουμε από το λήθαργο του. Η προσαρμογή είναι γνώρισμα του ζωικού βασιλείου.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Ο καλλιτέχνης είναι επαναστάτης. Πιστεύω μέσα σε αυτή την κακοτυχία κάτι μπορεί να γεννηθεί. Έρχεται μία παγκόσμια αλλαγή και πρέπει ως καλλιτέχνες, να μπορούμε να ονειρευτούμε το μέλλον μας παλεύοντας γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο. “ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ” «Καλή χρονιά να δημιουργήσουμε».

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Νιώθω ως ποντίκι-πειραματόζωο. Μήπως θα πρέπει να καθιερωθεί το μάθημα της ηθικής στα πανεπιστήμια; Και επιτέλους οι δημόσιοι υπάλληλοι να σκεφτούν πως δεν πληρώνονται απο το την εταιρεία ελληνικό κράτος αλλά από τον έλληνα πολίτη. “Φωτιά και τσεκούρι στους υποταγμένους” Κολοκοτρώνης

Νιώθω ως πρόβατο. Μας θέλουν μαριονέτες στο θέατρο του παραλόγου. Το μάντρωμα σημαίνει υποταγή-καταμέτρηση των σκλάβων. Στον άνθρωπο υπάρχουν πάντα δύο αντικρουόμενες ανάγκες, η ανάγκη για ελευθερία και η ανάγκη για ασφάλεια. Η δειλία σε κρατάει αλυσοδεμένο στη σιγουριά, μακριά από τον πόνο. Δεν πονάς αλλά είσαι σκλάβος. Η επιβίωση θέλει ξεπέταγμα. Όχι στις σιωπηρές συγκατανεύσεις, παγωμένα χαμόγελα, άψυχα λόγια, μαλθακότητα και ταπείνωση. Μας μαραζώνουν. Μας εξορίζουν από τους πόθους μας και τα όνειρα μας. Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ!! ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ. Χρειαζόμαστε ελευθερία χώρου. Το μηδέν είναι μια νέα αρχή.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Να πας κόντρα στο ρεύμα στο βόλεμα. Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία προσδιορίζεται από την έντονη, ψυχαναγκαστική πολλές φορές, επιδίωξη της τέλειας ζωής. Ας εγκαινιάσουμε μια εποχή όπου ο άνθρωπος θα ξαναβρεί την αποστολή του στοχαστή και δημιουργού. Επιβάλλεται η ποιοτική θεώρηση της ζωής στην καθημερινότητα. Η σωτηρία της ψυχής είναι η θέληση για ζωή… εξαφανίζοντας την απελπισία, σκοτώνοντας την αδράνεια. Αποφάσισε τι θέλεις να είσαι υπαίτιος ή υπεύθυνος. Η υπαιτιότητα σε κρατάει δέσμιο του παρελθόντος ενώ η υπευθυνότητα στρώνει τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλονΗ ψυχή μου είναι ασυμβίβαστη.
Πιστεύω στην αγάπη
Ονειρεύομαι
Τολμάω.
Διεκδικώ.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Η πανδημία και όσα ζούμε άλλάξαν τις επιδιώξεις μου και τις προτεραιότητές μου.