Λιλίκα Αρνάκη: “Ευκαιρία για πνευματική δίαιτα”

Η Ζωγράφος – Χαράκτρια – Ποιήτρια Λιλίκα Αρνάκη απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Ήγγικεν η ώρα της αποξένωσης των ανθρώπων; Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται κι έχουμε όλοι μας μπερδευτεί.
Αυτό που με τρομάζει δεν είναι ο θάνατος αλλά η απουσία της αληθινής ζωής.
Την καραντίνα και τον αποκλεισμό τα νιώθω ως την ταφόπλακα στην ψυχή μας.
Οι πληγές που αιμορραγούσαν βγάζουν κραυγή απόγνωσης.
Επομένως, είναι μια κρίσιμη στιγμή της ανθρωπότητας λόγω του κορονοϊού να μας προβληματίσει τελικά σε τι είδους κόσμο θέλουμε να ζούμε.
Ήγγικεν η ώρα, ω Έλληνες ήταν μια ιστορική εθνεγερτήρια φράση που κυριαρχούσε λίγο πριν και κατά τον πρώτο χρόνο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Ω Έλληνες Ήγγικεν η ώρα, εγκαταλείπεις το κελί της απομόνωσης όταν αποκρυπτογραφήσεις την πληροφορία και επιδιώξεις ανοιχτό διάλογο γλώσσα διαλεκτικής.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για διαδικτυακή πολιτιστική επικοινωνία; Αυτή την περίοδο που διανύουμε οι μέρες μας είναι πλημμυρισμένες από αγωνία και μοναξιά.
Μέρες περίσκεψης.
Τα σενάρια εναλλάσσονται , μεταλλάσσονται, διευρύνονται!
Ας διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια μας.
Τον πολιτισμό σίγουρα τον έπληξε …….κλειστά θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία………..αλλά δεν τον σκότωσε.
Η διαδικτυακή πολιτιστική επικοινωνία ενδυνάμωσε καθώς και η ενασχόληση με τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.
Τα όνειρα και οι αγωνίες μας για τη ζωή, τώρα μας ένωσαν το θετικό του εγκλεισμού.
Μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή στην εποχή της γρήγορης πληροφόρησης και της καχυποψίας θα κυριαρχεί ο φόβος προς τον πλησίον μας, η δε τηλεθέαση θα αυξηθεί λόγω εγκλωβισμού στο σπίτι φυλακή με σιδεριές τα μπαλκόνια μας, στρωμένο χαλί για την προπαγάνδα.
Είναι μια καλή ευκαιρία να αποκτήσουμε επίγνωση των αδυναμιών, τα δυσλειτουργικά χαρακτηριστικά ολόκληρου του κοινωνικοοικονομικού συστήματος, το οποίο πρέπει να μεταμορφωθεί, για να υπάρξει ένα βιώσιμο μέλλον.
Χρειαζόμαστε ηγέτες, με γενναιόδωρο πνεύμα με στάση ανθρώπου που επιθυμεί να εξυπηρετεί, στάση νικητή, στάση ευγένειας πίστης, καλοσύνης.
Η ζωή μας αυτή την περίοδο είναι ζοφερή πρέπει να αντισταθούμε στη μαυρίλα αντιστρέφοντας την προοπτική. Πως; όταν πάψουμε να ταυτιζόμαστε με ό,τι μας καθορίζει.
Η απομόνωση, φαινομενικά προστάτεψε τον λαό, αλλά τον έχει αποκόψει από τη συνεχή εκπαίδευση να βρίσκεται σε εγρήγορση.
Το αποτέλεσμα, δυστυχώς, θα είναι μάλλον τρομακτικό όταν ανοίξουν τα κελιά -σπίτια και το σώμα θα είναι ευάλωτο στην ψυχολογική βία γιατί θα έχει πάντα το δίλημμα κι αν είναι αλήθεια άρα καταστολή πνευματική.
Οι προγονοί μας έλεγαν “νους υγιής εν σώματι υγιή”.
Τα λόγια των σοφών τώρα είναι χρήσιμα, ωφέλιμα, οδηγός της καθημερινότητας.
Η μόρφωση, είναι θέμα συμπεριφοράς… ΣΩΚΡΑΤΗΣ
Η κρίση περιόρισε την ελευθερία της διακίνησης των ιδεών, της σκέψης, της πίστης, της γνώμης.
Την θέση τους τώρα την κατέχουν :
Αποδοχή πίστευε και μη ερεύνα, μην μιλάς, μην διατυπώνεις την σκέψη σου, μην διαφωνείς. Να “καρφώνεις”.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα αίτια, εξαιτίας των οποίων, η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του “μένουμε σπίτι” λόγω του κορωνοϊού; Η απομόνωση έφερε αγκαλιά το θύμα με τον θύτη.
Έτσι, θύτης και θύμα περνούν πολλές ώρες μαζί, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να έρθουν σε ρήξη,να καθιστά ευάλωτο το θύμα και να το θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους δυνάστες τους.
Ο έλεγχος του θύτη προς το θύμα είναι παρών σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς του.
Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα μεγαλώνουν, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί ο φόβος και η αδράνεια έναντι της αισιοδοξίας και της κινητοποίησης, από την πλευρά του θύματος, με αποτέλεσμα τα προβλήματα που προϋπήρχαν στο σπίτι να μεγαλώνουν, η σύρραξη αναπόφευκτη.
Το αποτέλεσμα, η τοξική ωρολογιακή βόμβα εν ευθέτω χρόνο να εκραγεί.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Η χώρα βρίσκεται μεταξύ άλλων αντιμέτωπη και με μία πρωτοφανή κρίση στον τουρισμό, από τον οποίο κερδίζουμε δεκάδες δισεκατομμύρια ετησίως. Κατάρρευση τζίρου, χαμένες θέσεις εργασίας. Όλοι βιώνουμε οικονομική κρίση αλλιώτικο καλοκαίρι δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό. Πιστεύω πως η Ελλάδα θα προτιμηθεί μόνο από την ελίτ του εξωτερικού. σίγουρος προορισμός. Οφείλουμε να στηρίξουμε τη χώρα μας με την εσωτερική καλοκαιρινή μετακίνηση.

Η «καραντίνα» είναι η αρχή ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Σήμερα διανύουμε μια περίοδο που όλα έχουν τιμή.
Τιμή το γάλα τιμή το ψωμί, τιμή και ο άνθρωπος.
Το ποσοτικό κυριαρχεί στο σύνολο δημόσιας και ιδιωτικής ζωής.
Οι σχέσεις των ανθρώπων κυβερνιούνται απο το σύστημα των εμπορικών συναλλαγών.
Αποτέλεσμα; τα αισθήματα και το γέλιο να χάσουν κατά κράτος ,τίποτα το γνήσιο.
Ο λαουτζίκος εύκολη λεία για τους κατέχοντες
Σκέφτομαι ότι ο νέος κορονοϊός δεν είναι η πρώτη πανδημία που βρίσκει τον πλανήτη γη.
Η δοκιμασία που περνάμε είναι μία ευκαιρία για ενδοσκόπηση.
Αλλαγή προς την κατεύθυνση της εδραίωσης της αγάπης και της αλληλεγγύης.
Οι δυσκολίες είναι τα εφαλτήρια για ψηλότερα. ΑΓΩΝΑΣ -ΠΑΛΗ δεν είναι πρωτόγνωρα για τον ΕΛΛΗΝΑ.
Οι Έλληνες διαθέτουμε νου και ψυχή.
Αναζητώ την Εκκλησία τους Αγιορείτες, τους καθηγητές της Θεολογίας στους επιστήμονες κ.τ.λ.
Εγκαταλείπεις το κελί της απομόνωσης όταν αποκρυπτογραφήσεις την πληροφορία και επιδιώξεις ανοιχτό διάλογο γλώσσα διαλεκτικής όχι στον πανικό και στη φοβία της αγέλης.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Ο άνθρωπος ανακαλύπτει τον εαυτό του μόνο όταν γύρω του υπάρχουν μόνο ερείπια. Η επόμενη μέρα του απεγκλωβισμού θεωρώ πως θα έχει κάνει την κοινωνική συναναστροφή, η οποία αποτελούσε πάντοτε την προϋπόθεση επιβίωσης του καθενός μας να έχει μετατραπεί σε απειλή. Ο αγώνας για την επιβίωση θα μας οδηγήσει στον εγωκεντρισμό στη μισαλλοδοξία και στο ρατσισμό.
Απαιτείται η αλλαγή νοοτροπίας του ανθρώπου.
‘Οχι στο καταναλωτισμό.
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ.
Να μπουν οι ηθικές αξίες μπροστά και να αποκαθηλωθεί η πίστη ότι η επιστήμη και η τεχνολογία θα λύσουν όλα τα προβλήματα και θα φέρουν στον άνθρωπο την ευτυχία χωρίς την ταυτόχρονη ηθική πρόοδο του ανθρώπου.

ΛΙΛΙΚΑ ΑΡΝΑΚΗ ΖΩΓΡΑΦΟΣ-ΧΑΡΑΚΤΡΙΑ -ΠΟΙΗΤΡΙΑ www.facebook.com/lilika.arnaki