Λίτσα Ταμπάκη: “Αντλώ έμπνευση από τα πάντα γύρω μου. Από τη φύση. Την ομορφιά. Την αγάπη μου για τη ζωή… Απ’ οτιδήποτε μου μαγνητίσει το ενδιαφέρον και την ψυχή”

“…Θέλω να είμαι υγιής κι εγώ κι όλος ο κόσμος. Να ζωγραφίζω όσο πιο πολύ μπορώ και να κάνω πράγματα που μ’ εκφράζουν γιατί μόνο έτσι νιώθω την ικανοποίηση και τη χαρά. Να κάνω τις εκθέσεις που αναβλήθηκαν. Και να κάνω όμορφα και πιο ώριμα έργα.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Συστηματικά άρχισα να ζωγραφίζω την τελευταία 20ετια γιατί είχα τις προυποθεσεις. Τις κατάλληλες συνθήκες και το χρόνο για να είμαι συγκεντρωμένη για να κάνω μια πιο προσεγμένη δουλειά. Πριν εργαζόμουν “στο μεγάλωμα του γιου μου”. Και διάφορα άλλα σημαντικά που είχαν προτεραιότητα και δεν μου επέτρεπαν να συγκεντρωθώ όσο θα έπρεπε στη Ζωγραφική

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Θα τολμήσω να πω πως έχω στοιχεία ναιφ ρεαλισμού, υπερεαλισμού και ιμπρεσσιονισμού ακόμα. Όταν φτιάχνω κάτι προσθέτω πάντα δικά μου πράγματα ανάλογα με την έμπνευση της στιγμής που θεωρώ ότι ταιριάζει στο στυλ και το προσωπικό μου ύφος. Έχω έντονη δε την τάση στις ανάγλυφες λεπτομέρειες.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Αντλώ έμπνευση από τα πάντα γύρω μου. Από τη φύση. Την ομορφιά. Την αγάπη μου για τη ζωή. Την παράδοση, τα ταξίδια. Βεβαίως μπορώ να εμπνευστώ από ένα φύσημα του ανέμου ανάμεσα στα φύλλα ενός δένδρου και να θέλω να αποτυπώσω την κίνησή τους. Από το φως του ήλιου. Από το ηλιοβασίλεμα. Από οτιδήποτε μου μαγνητίσει το ενδιαφέρον και την ψυχή.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Αν πω πως δεν επηρεάζουν τη δουλειά μου, δουλειές άλλων ζωγράφων που θαυμάζω το έργο ή τις τεχνικές τους, δε θα είναι αλήθεια. Η Ζωγραφική δεν τελειώνει ποτέ και πουθενά. Συνεχώς εξελίσσεται. Πάντα μαθαίνουμε καινούργια πράγματα και επινοούμε αν θέλετε καινούρια πράγματα. Βεβαίως επεξεργάζομαι και μελετώ διαρκώς δουλειές που βλέπω και θαυμάζω και αν κάτι μου αρέσει το προσαρμόζω στο δικό μου ύφος. Παίρνω ιδέες και ερεθίσματα και δημιουργώ καινούρια πράγματα μαθαίνω διαρκώς κι αυτό είναι ενα απο τα στοιχεία που κανουν τη Ζωγραφικη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Εφεύρεις κι εσύ ο ίδιος καινούριους τρόπους. Θαυμάζω την τελειότητα. Τη λεπτομέρεια και το ρεαλισμό των Ευρωπαίων Ζωγράφων της Αναγέννησης Ιταλών κυρίως Γάλλων Γερμανών κ.λ.π. Τους μελετώ πολύ για να κατανοήσω περισσότερο την τεχνική και τα έργα τους. Αλλά θαυμάζω επίσης και Ρώσους ζωγράφους. Πολωνούς. Ουκρανους που αποδεδειγμένα έχουν δώσει δείγματα εξαιρετικής δουλειάς. Έχουν κι αυτοί παράδοση στις καλές τέχνες άλλωστε.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Πρόκληση για μένα που ήδη έχω αρχίσει να σχεδιάζω πολύ προσεκτικά και πιο διεξοδικά, τον τελευταίο καιρό είναι η Ζωγραφική. Εικαστική αν θέλετε Βιογραφία. Μια Βιογραφία δηλαδή που θα δίνει παράλληλα μια όσο γίνεται πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της ζωής της προσωπικότητας και του έργου της εκάστοτε προσωπικότητας στον καμβά. Θα ήθελα να αρχίσω από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη γιατί εκτός του οτι τον θεωρω την κορυφή των κορυφών, εκτος του ότι λατρεύω τα έργα του, τον θεωρώ εξαιρετικα ενδιαφέρουσα προσωπικότητα από κάθε άποψη μεν, αλλά και γιατί είναι Σκιαθίτης και η Σκιάθος είναι η γενέτειρα της μητέρας μου. Τη λατρεύω και όπως καταλαβαίνετε… μου είναι οικείος. Γνωρίζω τη βιογραφία του, τα μέρη που έζησε και κινήθηκε, το σπίτι του. Πώς έζησε και τον τρόπο που έζησε. Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα κι ένα όνειρο αν θέλετε που θα είμαι ευτυχής να πραγματοποιήσω.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Η τέχνη ήταν είναι και θα είναι και εκτιμητέα και αποδεκτή από όλους. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού. Έχει να κάνει με την ψυχή και το πνεύμα και γι’ αυτό όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς την τέχνη. Ειδικά στους δύσκολους καιρούς λειτουργεί και είναι διέξοδος αμυντική και θεραπευτική για τον κόσμο. Κοιτάξτε γύρω σας και θα δείτε πως όπου υπάρχει Τέχνη υπάρχει ομορφιά. Σε κάποιες χώρες, η τέχνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Στην κουλτούρα στα χαρακτηριστικά και στην ταυτότητά τους. Στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα την θέση που της αξίζει. Όμως γίνονται πράγματα. Υπάρχουν πολλοί και ένθερμοι εραστές της Τέχνης κι αυτό είναι πάντα ενθαρρυντικό.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Αποφεύγω να κάνω σχέδια. Πολλά τα απρόοπτα. Όμως θέλω να είμαι Υγιής κι εγώ κι όλος ο κόσμος. Να ζωγραφίζω όσο πιο πολύ μπορώ και να κάνω πράγματα που με εκφράζουν γιατί μόνο έτσι νοιώθω την ικανοποίηση και την Χαρά. Να βγούμε σύντομα απ’ αυτή τη δύσκολη και ψυχοφθόρα κατάσταση. Για να μπορέσω να εκφραστώ καλύτερα. πληρέστερα και με χαρά ψυχής. Να κάνω τις Εκθέσεις που αναβλήθηκαν. Και να κάνω όμορφα και πιο ώριμα έργα.