Λίνα Δεληολάνη: “επιτυχία είναι να χαίρεσαι ό,τι κάνεις στη ζωή σου”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;
Από μικρή θυμάμαι ότι τα κατάφερνα στην ζωγραφική πολύ καλύτερα από τα άλλα παιδιά της τάξης μου. Εχανα ατελείωτα διαλείμματα προκειμένου να τελειώσω την ζωγραφιά μου και να την παραδώσω όπως έπρεπε. Σε ηλικία 11 χρονών ξεκίνησα να ζωγραφίζω πάνω σε πέτρες και γυαλί. Κάπως ἐτσι ανακάλυψα ότι είναι υπέροχο να περνάς τις ελεύθερες ώρες σου αγκαλιά με τα πινέλα.
Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Ολοι γεννιόμαστε καλλιτέχνες. Είναι η απόλυτη σοφία του Θεού. Ο άνθρωπος γεννιέται με το χάρισμα της δημιουργίας, της έκφρασης και της αγνότητας. Από μια ηλικία όμως και μετά έγκειται στο πόσο θέλει ο καθένας να παραμείνει ονειροπόλος και να ξεπερνάει τις αντιξοότητες της ζωής με την καρδιά και όχι μόνο με το μυαλό.
Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;
Η λέξη που με εκφράζει σαν καλλιτέχνιδα  είναι  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ…..λατρεύω να παρατηρώ και να προσέχω τα πάντα. Ποτέ δεν ξέρει κανείς από τι μπορεί να εμπνευστεί για να δημιουργήσει το καλύτερο έργο.
Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;
Ποτέ δεν κάθομαι μπροστά στον καμβά αν δεν έχω να ζωγραφίσω κάτι. Υπάρχουν μεγάλες περίοδοι που δεν πιάνω πινέλο περιμένοντας καρτερικά να έρθει η κατάλληλη στιγμή. Πρώτα εμπνέομαι από ένα ποίημα, μια λέξη, ένα τραγούδι, μια ανθρώπινη ιστορία ή ένα κοινωνικό φαινόμενο και μετά το αποτυπώνω σε πρόχειρο χαρτί.Κάνω πολλά προσχέδια τα οποία και κρατάω σαν αρχείο. ‘Οταν φτάσει η ώρα του καμβά ξέρω σχεδόν ακριβώς τι θα κάνω.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;
Σαν καλλιτέχνιδα θα μπορούσα να πω ότι είμαι εξωστρεφής. Συνήθως οι καλλιτέχνες αναζητούν ώρες απομόνωσης για να δημιουργήσουν , εγώ μάλλον εμπνέομαι από την συναναστροφή μου με τον κόσμο.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Δεν κάνω σχέδια για το μέλλον. Όποτε το έκανα απογοητεύτηκα.  Προτιμώ να χαίρομαι τη στιγμή της δημιουργίας. Άλλωστε η ζωγραφική για εμένα είναι έκφραση και επικοινωνία ,τροφή για την ψυχή μου και μέσο ασπίδας σε ότι άγονο και αρνητικό υπάρχει γύρω μας.Αυτό ακριβώς προσπαθώ να μάθω και στους μαθητές μου. Να μη προσπαθούν να κυνηγήσουν την επιτυχία γιατί θα χάσουν την ομορφιά της διαδρομής. Επιτυχία είναι  να χαίρεσαι ό,τι κάνεις στην ζωή σου.
Ας γνωρίσουμε τη ζωγράφο.
Η Λίνα Δεληολάνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών. Για είκοσι  περίπου χρόνια ασχολήθηκε με το εμπόριο κουφωμάτων ως υπεύθυνη πωλήσεων στην Β Ελλάδα.
Σπούδασε ελεύθερο σχέδιο-σκίτσο και ιστορία τέχνης σε ιδιωτική σχολή. Είναι δασκάλα εικαστικών σε σχολεία και Γενική Γραμματέας στον Σύλλογο Ζωγράφων Θεσ/νίκης και Β Ελλάδας. Πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.