Κ. Καβάφης «ΙΘΑΚΗ» Μουσική & Ερμηνεία Ντίνος Καλύβας

Στην εποχή μας τα μεγάλα ταξίδια χάρη στην τεχνολογία διαρκούν μόνο κάποιες ώρες σε σχέση με παλαιότερα. Εκείνα τα ταξίδια όμως που όσο και να προοδεύσει ο άνθρωπος θα διαρκούν πάντα πολύ χρόνο και θα χρειάζονται πολύ κόπο, είναι τα πνευματικά. Κι αυτά τα πνευματικά ταξίδια γεμίζουν περισσότερο τις ψυχές μας ευτυχία από τα πραγματικά!

Διαβάζοντας προσεκτικά το ποίημα, το χώρισα σε τρεις ενότητες-μέρη με βάση το ρυθμό και το θέμα. Στην 1η κάνει παραλληλισμό στο ταξίδι του Οδυσσέα με το ταξίδι της ζωής και την ουσία της. Στην 2η κάνει αναφορά στην Αλεξάνδρεια, την μεγάλη αγαπημένη του ο ποιητής και στα ωραία της ζωής και στην 3η κάνει αναφορά στην ίδια την Ιθάκη ως προορισμό η οποία μαζί με το ταξίδι ως αναπόσπαστο μέρος της, αποτελεί μέγιστο πνευματικό επίτευγμα για τον κάθε σκεπτόμενο και δημιουργικό άνθρωπο. Κι οι «Ιθάκες» πολλές στη διάρκεια της ζωής μας, «αν εκλεκτή συγκίνηση το πνεύμα και το σώμα μας αγγίζει»! 

Είχα σκοπό να βάλλω ως ρετσιτατίβο ή πρόζα τα λίγα δικά μου πρόσθετα λόγια αλλά άφησα σε σας να κάνετε εσωτερικά ο καθένας σας αυτή την απαγγελία για να μπείτε καλύτερα συναισθηματικά στο «κλίμα» του έργου. Η μουσική είναι πολύ περισσότερη από τις άριες. Έχει δυο ρόλους, από τη μια να φτιάξει ένα «μυστικό μονοπάτι – γέφυρα» μεταξύ των ενοτήτων-μερών του ποιήματος κι από την άλλη να σκιαγραφήσει τον εσωτερικό ψυχικά και πνευματικά κόσμο του ποιητή, κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς τη δική του Ιθάκη.

Το έργο αποτελείται από οκτώ (8) μέρη. Εισαγωγή, 1ο πρελούδιο, 1η άρια, 2ο πρελούδιο, 2η άρια, 3ο πρελούδιο , 3η άρια και Φινάλε.

Το έργο αυτό είναι κατάλληλο για όλη την οικογένεια. Μπορούν να το ακούσουν όλες οι ηλικίες.  Κι επειδή είναι και σαν στιλ κάτι εντελώς δικό μου, το αναφέρω ως είδος σαν crossover oratorio. Κυριαρχεί η ηλεκτρονική μουσική, τα εφέ και οι ιαματικές συχνότητες. Στις άριες, υπάρχουν κλασσικά, ποπ και παραδοσιακά στοιχεία κι ανάμεσά τους χορωδιακά – φωνητικά μέρη. Το βίντεο κλιπ είναι ντυμένο με πίνακες ζωγραφικής που δημιούργησα με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης .

«Κι αν φτωχική» την βρείτε την «Ιθάκη» μην ξεχνάτε ότι αυτή σας έδωσε αυτό το ωραίο ταξίδι!

Το Έργο είναι αφιερωμένο στον Κ. Καβάφη.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

Μετά Τιμής Ντίνος Καλύβας