Κώστας Σνίππερινγκ: Από τα άστρα στη σύγχρονη τοπιογραφία μέσω Αναγέννησης και Ρομαντισμού

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να την ενάσχόληση σας με την Τέχνη;

Ξεκίνησα να ζωγραφίζω στην ηλικία των 36 ετών. Όλα ξεκίνησαν από την σκέψη για στροφής στην επαγγελματική μου καριέρα και την εσωτερική έρευνα προς αναζήτηση ενός τομέα που θα μπορούσε να καλύψει τοσο το ανήσυχο πνεύμα μου όσο και την τάση μου για δημιουργία.

Η επίσκεψη σε μουσεία καλών τεχνών του εξωτερικού και η ιδέα να μεταφράσω σε έργα τέχνης τις εικόνες από τα ταξίδια μου, ήταν το έναυσμα ενασχόλησης μου με την τέχνη.

Φθινοπωρινό Λονδίνο Ακουαρέλα σε χαρτί (61,5×43 εκ.)

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Σιγουρα η προδιάθεση είναι σημαντική αλλά εξίσου σημαντικές είναι η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά. Με σκληρή δουλειά πετυχαίνεις τα πάντα.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Η καλλιτεχνική μου προσωπικότητα είναι δύσκολο να εκφραστεί ολοκληρωμένα με μια μόνο λέξη.

Για αυτό θα χρησιμοποιήσω τέσσερις. Λεπτομέρεια, επιμονή, αγάπη και τελειομανία. Είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου και έχω μεγάλες απαιτήσεις από αυτόν. Η κάθε μου δουλειά θέλω να με καλύπτει πλήρως εσωτερικά πριν πω “τέλειωσε”.

Nightly aspect of the Knightsbridge district, London town, Χρωματιστά μολύβια σε λείο μαύρο χαρτί, 61×40,4cm, 2019

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Η εμπνευση στη ζωγραφική μου είναι συνυφασμένη με την μουσική.
Τζαζ και Ζεν είναι απαραίτητες για να έχω την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να ζωγραφίσω.
Συνήθως (η έμπνευση) με βρίσκει κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των έργων μου, μερικές φορές ομως έρχεται πριν ξεκινησω κάτι.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Τοπιογραφο με επιρροές από την Αναγέννηση και το “Ρομαντικό πνεύμα” στο τέλος του 18ου αιώνα.

Άποψη του ιστορικού κέντρου του Κότορ, Μαυροβούνιο Μολύβι σε χαρτί (60,6×40,6 εκ.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να κάνω κάποιας στιγμή την πρώτη μου ατομική έκθεση είναι σιγουρα μέσα στα σχέδια μου.

Πρωτίστως όμως με ενδιαφέρει να εξελίσσομαι σαν ζωγράφος, να πειραματιζομαι με νέα υλικά, να ανακαλύπτω νέους συνδυασμούς κάνοντας το τοπίο μιας απλής εικόνας “δικό μου” και να κάνω τον κόσμο, μέσω της δουλειάς μου, να ανακαλύψει και να αγαπήσει τις ομορφιές που έχει η ήπειρος στην οποία ζούμε.

Ας γνωρίσουμε το ζωγράφο.

Ο Κώστας Σνίππερινγκ γεννήθηκε το 1981 στο Λιμένα της Θάσου. Σπούδασε Αστρονομία στο Ruhr-Universität του Μπάχουμ, στην Κεντρική Γερμανία. Τον τελευταίο χρόνο παρακολουθεί σεμινάρια τέχνης και σχεδίου κοντά στους εικαστικούς Ράνια Εμμανουηλίδου, Νίκο Ασλανίδη, Λία Καζάκου και Έφη Δούλια.

Η έρευνα του στρέφεται γύρω από το ευρωπαϊκό τοπίο και αποτυπώνεται κατά κύριο λόγο με ακουαρέλες, ξηρά παστέλ και χρωματιστά μολύβια σε χαρτί. Έχει πάρει μέρος στον κύκλο ομαδικών εκθέσεων του ελληνογαλλικού συνδέσμου με θέμα τα τρία βασικά ιδεώδη του Γαλλικού Διαφωτισμού στην Αθήνα, καθώς και στο The Present is a Present, στον εικαστικό χώρο Les Yper Yper στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Ο Κώστας Σνίππερινγκ συμπράττει με την Ομάδα Τεχνών ARC (Art Revisited Collective, https://arcgreece.blogspot.com) από τον Απρίλιο του 2019.