Κωστής Γεωργίου: “Η αποξένωση και η φοβική αποχή που δημιουργήθηκε λόγω κορονοϊού… μου δημιουργούν φόβο και ανησυχία”
 

Ο Κωστής Γεωργίου Painter-Sculptor, τοποθετείται στο polismagazino.gr για το lockdown, τον πολιτισμό, το φόβο, την απώλεια, την υποχρεωτική μάσκα και το άγνωστο αύριο. www.kostisgeorgiou.com

“Η Ελλάδα ως υποκείμενο στοιχείο της παγκοσμιοποίησης, ακολουθεί την παρακμή που διαγράφεται στον κόσμο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!”

Τοπικά Lockdown: Αναγκαία ή όχι; Πώς να ορίσει κανείς τι είναι αναγκαίο και τι όχι σε μια εποχή στην οποία η παράνοια αντικατέστησε την λογική; Αφενός, μπορεί να βρίσκω αναγκαία τα μέτρα ως αντίδραση σε κάτι πρωτόγνωρο για την γενιά μας όπως ο covid, αφετέρου όμως, μου είναι αδύνατον να μην ανησυχώ για τον κίνδυνο που ελλοχεύει εξ αιτίας του φόβου που προκύπτει από μέτρα τέτοιου τύπου και την πιθανή εργαλειοποίησή τους από το σύστημα. Μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρές μορφές ελέγχου και αυτοπεριορισμού, καταργώντας την επαφή και την ανθρώπινη ανάγκη για κοινωνικές σχέσεις και συναναστροφές..

Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Η Ελλάδα ως υποκείμενο στοιχείο της παγκοσμιοποίησης, ακολουθεί την παρακμή που διαγράφεται στον κόσμο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Η τέχνη εξ άλλου ανέκαθεν αποτελούσε ένα είδος καθρέφτη της κάθε εποχής.

Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Αγκαλιά+ζω. Η Αγκαλιά και η ζωή έχουν κοινό παρονομαστή. Υποδηλώνουν τις ανθρώπινες αντιδράσεις στη ζωή και το θάνατο. Αποτελούν μια ιστορική ανθρώπινη αναγκαιότητα. Μια εξαιρετική πράξη της ζωής και της ύπαρξης. Ήδη η αποξένωση και η φοβική αποχή που δημιουργήθηκε λόγω κορονοϊού απο αυτές τις κοινωνικές συνήθειες όπως είναι η χειραψία, η αγκαλιά, ο ασπασμός και γενικότερα οι εκδηλώσεις ανθρώπινης επαφής, μου δημιουργούν φόβο και ανησυχία..

Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Μόνον οι ηλίθιοι που δεν έχουν αίσθηση της πραγματικότητας δεν φοβούνται, μαζί με τους παράγοντες- εμπνευστές της διάχυσης αυτού του φόβου στην κοινωνία. Ο φόβος λειτουργεί ως άριστο εργαλείο ελέγχου και καταστολής και οι «εκλεκτοί» το γνωρίζουν πολύ καλά!

Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Ελπίζω πως όχι. Διαφορετικά ζήτω που καήκαμε!

Καλλιτέχνης: ως ευαίσθητη ψυχή, «υπάρχει ελπίς» επιβίωσης για το αύριο; Ο άνθρωπος είναι θηρίο. Ελπίζω να βρει τον τρόπο για να αντιδράσει. Βεβαίως οι μέρες που βιώνουμε είναι εξαιρετικά ζοφερές. Όσον αφορά στην επόμενη μέρα ,ο άνθρωπος στο πλαίσιο της υπερφίαλης, αλαζονικής, και αυτοκαταστροφικής του υπόστασης είναι ικανός για μια ακόμη φορά με την αλόγιστη συμπεριφορά του να οδηγήσει την ανθρωποτητα σε ένα μεγάλο πόλεμο!

Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Ανοιχτά έστω και με περιορισμένο αριθμό ατόμων! Είναι μια «λύση» μέχρι να δούμε πού θα μας ξεβράσει ο χείμαρρος.

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Προς στιγμήν ας κοιτάξουμε το παρόν, κρατώντας άμυνα με όπλο τις αξίες μας. Πρέπει να είμαστε δεκάκις προσεκτικοί σε σχέση με το παρελθόν, να μην παρασυρθούμε από παλιάτσους που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια, από λαϊκιστές και ανώριμους κατηχητές που εύκολα μπουρδολογούν, έχοντας ως εργαλείο ακόμα και την τέχνη. Όπως έλεγε και ο πατριώτης μας, ο συγχωρεμένος ο Ντίνος Χριστιανόπουλος «Είμαι εναντίον των κουλτουριάρηδων που όλα τα αμφισβητούν εκτός από τις τρίχες τους»…..