Κωνσταντίνος Ράικος: Μαζί πετυχαίνουμε τους στόχους σας!

Τα πλεονεκτήματα της KRS και το τρίγωνο της επιτυχίας εξήγησε ο CEO & Founder της KRS Group, Κωνσταντίνος Ράικος, σε πρόσφατη συνέντευξη στο έντυπο του Ecali Club.

Το τρίγωνο KRS είναι ο συνδυασμός της εμπειρίας με τη γνώση από την οπτική της επιχειρηματικότητας. Η μοντελοποίηση του μείγματος αυτού δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις πελάτες της KRS να αναπτυχθούν γρήγορα, καθώς η οπτική με την οποία αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις είναι με γνώμονα το τρίγωνο της KRS.

Διοικείτε και διαχειρίζεστε έναν όμιλο Εταιρειών, ο οποίος έγινε ένας μεγάλος όμιλος πολύ σύντομα μέσα από την αντίληψη “Growth”. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί ή πρέπει να στοχεύσουν μία επιχείρηση και οι managers της στην έννοια “growth”;

Η επίτευξη της ταχείας ανάπτυξης μίας επιχείρησης χρειάζεται μεθόδευση και καινοτομία. Προσωπικά, διακρίνω μεγαλύτερη δυσκολία στη διαχείριση της απότομης ανάπτυξης. Στην KRS Group πετύχαμε ανάπτυξη 400% το 2019, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η διαχείριση ήταν μεγαλύτερο challenge από τον σχεδιασμό και την καινοτομία της εταιρείας μας. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία και στην επικοινωνία της εταιρικής κουλτούρας μας, και στοχεύσαμε στον εσωτερικό πελάτη – τελικά, οι άνθρωποί μας ήταν ο λόγος της ανάπτυξης! Εκεί πρέπει να εστιάσουν οι νέοι managers, χωρίς κόλπα και χειραγώγηση πρέπει να δημιουργήσουν δεσμούς με τους εργαζομένους τους. Εμείς έχουμε αφοσιωθεί στους ανθρώπους της εταιρείας μας και επενδύουμε σε αυτούς. Βασικός στόχος του 2020 είναι η καθιέρωση της 6ωρης εργασίας με αμοιβές πλήρους απασχόλησης.

Θεωρείτε ότι η νέα δεκαετία, το μέλλον, μας βρίσκει έτοιμους ως λαό, ως χώρα; Σε ποιους τομείς μάς βρίσκει έτοιμους και σε ποιους όχι;

Νομίζω ότι είναι πολυπαραγοντικό το ζήτημα. Θα ήμουν αφελής, αν έδινα μια απάντηση που θα αφορούσε όλους τους τομείς. Για παράδειγμα, ο τραπεζικός τομέας είναι πίσω, ενώ ο Τουρισμός φαίνεται έτοιμος να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις. Από την άλλη, καθώς ετοιμαζόμαστε για την είσοδό μας στη νέα δεκαετία, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη και τη χρήση της τεχνολογίας, η Ελλάδα φαίνεται ανέτοιμη να περάσει στο επόμενο στάδιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις, όσον αφορά το e-commercial, τον πλέον διαδεδομένο τρόπο αγοραπωλησιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα πρέπει να απενοχοποιήσουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, για να μη μας προσπεράσουν οι καιροί.

Πόσο η τεχνολογία βοηθά ή μπορεί να βοηθήσει μία επιχειρηματική οντότητα να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του μέλλοντος;

Η τεχνολογία είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος. Είμαι απόλυτος σε αυτή την απάντηση!

Η τεχνολογία μπορεί από μόνη της να ενδυναμώσει τις επιχειρηματικές οντότητες;

Προφανώς δεν μπορεί από μόνη της. Ως φύσει ανθρωπιστής επιχειρηματίας, πιστεύω ακράδαντα στον άνθρωπο και στις δυνατότητές του, όταν αυτές καλλιεργούνται και υποστηρίζονται κατάλληλα. Αυτό άλλωστε εφαρμόζω και ο ίδιος προσωπικά στην ομάδα μου, συνδυάζοντας παράλληλα την τεχνολογία.

Συστήνετε στους πελάτες σας να ακολουθούν την τεχνολογία, την καινοτομία; Και, αν ναι, σε ποιο βαθμό;

Γινόμαστε το παράδειγμα. Έχουμε αναπτύξει καινοτόμες εφαρμογές και, μέσα από το market place που έχουμε δημιουργήσει, δίνουμε τη δυνατότητα στους πελάτες μας να επωφεληθούν της τεχνολογίας.

Υπάρχει συνταγή επιτυχίας και προόδου, και ποια είναι αυτή;

Δεν την έχω ανακαλύψει ακόμη! Ούτε θέλω, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Επιχειρηματικά βέβαια με εξιτάρει αυτό. Η δική μου προσέγγιση είναι ξεκάθαρη και απλή: όραμα – εργατικότητα – πειθαρχία!