Κωνσταντίνος Παπασωτηρίου: “Κάθε τραγούδι μου είναι το αποτέλεσμα ενός ταξιδιού, άλλοτε μοναχικού, άλλοτε συλλογικού, μερικές φορές και των δύο”

“…Έχω αρκετά τραγούδια έτοιμα, τα οποία σιγά σιγά θα αρχίσω να τα επικοινωνώ. Η αρχή έγινε με την ιστορία της «Ιωλέκ», όπου υπήρξε μία επιτυχημένη καλλιτεχνική συνάντηση της μουσικής μου με την υπέροχη δουλειά των άλλων συντελεστών του βίντεο, που είναι και καλοί μου φίλοι”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Τα πρώτα μου ερεθίσματα, τα πρώτα μου ακούσματα ήταν τα όμορφα, παραδοσιακά νανουρίσματα της γιαγιάς μου, αλλά και του πατέρα μου, καθώς όταν με κρατούσε μου έδειχνε το φεγγάρι και μου τραγουδούσε «Μην τον ρωτάς τον ουρανό…». Αυτοί ήταν οι πρώτοι ήχοι, οι πρώτες φωνές που με διαμόρφωσαν. Η μάνα μου δεν τραγουδούσε αλλά μου διάβαζε πολύ όμορφες ιστορίες.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Θα ήθελα να τραγουδήσω τραγούδια πολλών καλλιτεχνών και να βρεθώ μαζί τους πάνω στη σκηνή. Είναι δύσκολο να διαλέξω κάποιον. Να πω τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τον Μάλαμα, τον Μυστακίδη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τους Κατσιμιχαίους… Με όλους θέλω να τραγουδήσω, και να επικοινωνήσουμε τα τραγούδια μας. Να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας και με τον κόσμο. Να σμίξουμε μέσα από το τραγούδι και με το τραγούδι. Αυτή η επικοινωνία είναι ο λόγος που τραγουδώ.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Ξεκίνησα να σπουδάζω μουσική από πολύ μικρός. Στην αρχή έκανα πιάνο και μετά κιθάρα. Το τραγούδι ήταν αυτό που με κέρδισε στο τέλος. Μου άρεσε και μου αρέσει να τραγουδώ. Όταν ήμουν 14 χρόνων ξεκίνησα φωνητική. Μέχρι τα 18 μου τραγουδούσα σε ροκ μπάντες με συμμετοχές σε γνωστές μουσικές σκηνές της Αθήνας. Το 2012 άρχισα να φοιτώ στη Σχολή Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής απ’ όπου πήρα πτυχίο το 2017. Ειδικεύτηκα στη μουσικολογία και στη φωνητική. Οι σπουδές μου εκεί ήταν μία μεγάλη θεωρητική αλλά και πρακτική εμπειρία. Γνώρισα μέσα από τη θεωρία αλλά και βιωματικά τη λαϊκή και την παραδοσιακή μουσική. Παράλληλα έκανα και μονωδία, και είμαι πλέον τελειόφοιτος στο κλασσικό τραγούδι. Εδώ και τέσσερα χρόνια είμαι παραγωγός στο διαδικτυακό ραδιόφωνο «Μεταδεύτερο» με την εκπομπή «artinews». Πριν λίγο καιρό είχα τη χαρά να παρουσιάσω την πρώτη μου προσωπική δουλειά, την «Ιωλέκ».

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Η επιτυχία και η αποτυχία είναι συνιστώσες της Πράξης. Είμαι υπέρ της Πράξης. Η «απραξία» με τρομάζει.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Έχω αρκετά τραγούδια έτοιμα, τα οποία σιγά σιγά θα αρχίσω να τα επικοινωνώ. Η αρχή έγινε με την ιστορία της «Ιωλέκ», όπου υπήρξε μία επιτυχημένη καλλιτεχνική συνάντηση της μουσικής μου με την υπέροχη δουλειά των άλλων συντελεστών του βίντεο, που είναι και καλοί μου φίλοι. Κάθε τραγούδι είναι το αποτέλεσμα ενός ταξιδιού, άλλοτε μοναχικού, άλλοτε συλλογικού, μερικές φορές και των δύο. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι να επικοινωνήσουν οι άνθρωποι, να γίνουν καλύτεροι, να αγαπηθούν…