Κωνσταντίνος Κυρανάκης: “Δεν θα δεχτούμε καμία παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας”

Συνέντευξη στη Βάγια Σεραφειμίδου*

Οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά είναι ραγδαίες. Η προκλητικότητα της Τουρκίας ξεπέρασε κάθε όριο. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αποτρέψουν κάθε επιθετική ενέργεια του εμμονικού Νεοσουλτάνου Ερντογάν. Φιάσκο τύπου Ίμια δε θα γίνει αποδεκτό από τον Ελληνικό λαό. Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, απαντάει σε ερωτήσεις σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά και σχολιάζει την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

Κύριε Κυρανάκη, ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της περιόδου είναι η επεκτατική πολιτική του Ερντογάν, ο οποίος κινείται σε όλα τα δυνατά επίπεδα με απειλές, παραβιάσεις και παράνομες εισβολές σε άλλα κράτη. Το τελευταίο «χτύπημα», έγινε στον πολιτισμό και στη χριστιανοσύνη με την αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας της Αγίας Σοφίας σε Μουσουλμανικό τέμενος. Ο πολιτισμένος κόσμος προασπίζει τον πολιτισμό ή γίνεται έρμαιο των οικονομικών του συμφερόντων;

Η Τουρκία με τις κινήσεις της δείχνει ξεκάθαρα την αλλαγή προσανατολισμού της σε σχέση με την Δύση, αφού η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί την απομακρύνει de facto από την Ευρώπη. Είναι μια κίνηση, με την οποία ο Ερντογάν, δείχνει πως επιλέγει να κόψει δεσμούς με τον δυτικό κόσμο και τις αξίες που πρεσβεύει.

Φυσικά η συγκεκριμένη εξέλιξη πληγώνει ακόμη περισσότερο εμάς ως Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους. Πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, για την οποία οφείλει να αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα.

Κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα. Ενέργειες αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο, θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες και μέτρα.

Η τουρκική προκλητικότητα έχει φτάσει στο αποκορύφωμα. Η Ελλάδα κάνει τα αναγκαία για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων; Οι στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα σε περίπτωση που η Τουρκία θελήσει να οξύνει περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα;

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση έχουν προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Πριν λίγες ημέρες, ύστερα από σχετικές οδηγίες η πρεσβεία μας στην Άγκυρα Προχώρησε σε διάβημα προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι Αρχές μας ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τον Ο.Η.Ε., καθώς και τις πρωτεύουσες των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας. Σε στρατιωτικό επίπεδο είμαστε πλέον πολύ πιο ισχυροί, έχουμε θωρακιστεί αμυντικά και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις αποτρεπτικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αυτοπεποίθηση και θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Ο πρωθυπουργός, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών επισημαίνοντας ότι αυτές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας και χαρακτήρισε «πολιτικά ανέντιμη κίνηση» την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η αυλαία για επικείμενο ανασχηματισμό, άνοιξε. Θεωρείτε, ότι ο ανασχηματισμός θα αφορά μόνο την αλλαγή προσώπων; Οι δυναμικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών έχουν διαφοροποιήσει τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης;

Ο ανασχηματισμός δεν αφορά μόνο πρόσωπα. Αφορά την ίδια την οργάνωση της Κυβέρνησης και το συνολικό τρόπο λειτουργίας της. Αντιλαμβάνομαι ότι δημοσιογραφικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον η κουβέντα για τον ανασχηματισμό, όμως το πότε θα συμβεί αυτό, δεν πρόκειται να ανακοινωθεί από έναν βουλευτή της συμπολίτευσης.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο Πρωθυπουργός, στο μέλλον θα γίνουν αλλαγές στην Κυβέρνηση. Όταν φτάσει η κατάλληλη στιγμή και προκύψει ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις, θα τις μάθετε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είστε ικανοποιημένος από το κυβερνητικό έργο της ΝΔ από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της μέχρι και σήμερα; Πόσο ψηλά εναποθέτετε τον πήχη για τη σημερινή κυβέρνηση;

Ως Κυβέρνηση διαχειριστήκαμε με μεγάλη επιτυχία την πανδημία του κορωνοϊού, αφού κινηθήκαμε μέσα στην κρίση γρήγορα και οργανωμένα, με προτεραιότητα να χαθούν όσο το δυνατόν λιγότερες ανθρώπινες ζωές. Λίγο νωρίτερα κερδίσαμε μια δύσκολη μάχη στον Έβρο, χάρη στην αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας.

Μέσα στο πρώτο 12μηνο μειώσαμε τους φόρους, ξεκίνησαν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και η κατάσταση στην τομέα της ασφάλειας βελτιώθηκε σημαντικά. Παράλληλα, η κυβέρνηση παρήγαγε ένα πολύ σημαντικό νομοθετικό έργο. Περισσότερα από 85 νομοσχέδια θα έχουν ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ έρχονται και άλλα με πολύ σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, τις οποίες έχουμε αναλάβει.

Θα συνεχίσουμε με την ίδια όρεξη για δουλειά προκειμένου να κάνουμε πράξη όλα όσα υποσχεθήκαμε στους Έλληνες.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο παραδικαστικό, με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, το σύστημα με το «μαγαζί» που προσπάθησε να στήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση και ο έλεγχος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης πόσο «τραυμάτισαν» τους δημοκρατικούς θεσμούς; Πρέπει να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι;

Φυσικά και πρέπει να τιμωρηθούν. Μετά την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο ειδικό Δικαστήριο με απόφαση της Ολομέλειας, η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα αποφασίσει αν ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ τέλεσε τα αδικήματα που του αποδίδονται, ή εάν με βάση τα στοιχεία και τις μαρτυρίες προκύπτει και εμπλοκή άλλων προσώπων.

Όσον αφορά στον κ. Παππά, ο οποίος ήταν πολιτικά το κεντρικό πρόσωπο στις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως τον τελευταίο μήνα, αποφάσισε συνειδητά να είναι πολιτικά έκθετος, παρά ποινικά ευάλωτος.

Αν αποδειχθεί ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος και το παραδικαστικό κύκλωμα έβγαζε λεφτά και ο κ. Παππάς το γνώριζε, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μιωνής, τότε υπάρχουν ενδεχομένως και ποινικές ευθύνες. Ο κ. Παππάς επέλεξε, όμως, να δώσει για το επίμαχο ηχητικό μια ερμηνεία που δεν πείθει κανέναν, για να προστατευθεί από τυχόν ποινικές ευθύνες.

Στο πλαίσιο της πιλοτικής ένταξης των ψηφιακών δεξιοτήτων που προβλέπει το άρθρο 1 του νομοσχεδίου για την παιδεία, προτείνατε την καθιέρωση μαθήματος τεχνητής νοημοσύνης στα σχολεία. Η Ελλάδα έχει την οικονομική δυνατότητα, την επιστημονική γνώση και τη δημιουργική διάθεση να επενδύσει σε μια τέτοια ιδέα; Στην Ελλάδα έχουμε την παιδεία που μας αξίζει;

Στον τομέα της Παιδείας, η στρατηγική μας πρέπει να καταστρώνεται με το βλέμμα στο μέλλον. Τα παιδιά που σήμερα φοιτούν στο δημοτικό, θα βρεθούν στην αγορά εργασίας την δεκαετία του 2030. Αλίμονο αν τα βιογραφικά τους έχουν ως βασικό κριτήριο την αποστήθιση και την παπαγαλία, που ουσιαστικά είναι αυτό που τους ζητάμε να κάνουν όταν δίνουν εξετάσεις για να περάσουν στο Πανεπιστήμιο. Αυτά τα παιδιά πρέπει να ξέρουν να λύνουν προβλήματα, τα οποία πολλές φορές σήμερα δεν βλέπουμε, με τεχνολογίες που δεν υπάρχουν το 2020.

Η Ελλάδα δεν έχει τους χρηματικούς πόρους να επενδύσει τα δισεκατομμύρια που βάζει η Κίνα ή οι Ηνωμένες Πολιτείες στην τεχνητή νοημοσύνη. Για αυτό το λόγο πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Και αυτό θα συμβεί αν εισάγουμε την τεχνητή νοημοσύνη ήδη από το Δημοτικό, όχι μόνο ως μάθημα αλλά και ως εργαλείο προς τους εκπαιδευτικούς.

Ταλέντο υπάρχει στην Ελλάδα και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Δεν χρειάζεται να μάθουμε σε παιδιά Δημοτικού να φτιάχνουν μηχανές που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη. Το σημαντικό είναι να μπορεί το παιδί να αντιληφθεί με ποιο τρόπο στην πράξη η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φανεί χρήσιμη και να βελτιώσει την καθημερινότητα μας.

*Η κυρία Σεραφειμίδου Βάγια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Δημοσιογραφία στο ANT1 MediaLab. Αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό και περιοδικό Τύπο, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων του κοινωνικού και πολιτικού ρεπορτάζ. Παράλληλα, δραστηριοποιείται επαγγελματικά και στο χώρο των δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας.