Κονταξή Πελαγία: “Μέσα από τη δυστοπία των ημερών που διανύουμε, η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ είναι ένας εναλλακτικός τρόπος δράσης που αγκάλιασαν οι επισκέπτες”

Υποδεχόμαστε το Φεβρουάριο του 2021 με πρωτοποριακό project της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ το οποίο πρότεινε και επιμελείται η καλλιτέχνις Χρύσα Μπαρζόκα.
Στο πρότζεκτ γνωστοί καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εκθέτουν με έργα στραμμένα προς την κρυστάλλινη βιτρίνα έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να θαυμάσουν δημιουργίες από τον εξωτερικό αύλειο χώρο – στο κλίμα της εποχής… Η έκθεση θα βρίσκεται εκεί όλο τον Φεβρουαριο επιμένοντας να συγκεντρώνει την προσοχή και την συναισθηματική φόρτιση του θεατή.

Ποιο συναίσθημα πιστεύετε πως επικρατεί στον επισκέπτη αντικρύζοντας το δικό σας έργο; Η Τέχνη δεν επιβιώνει μέσα από την ψευδαίσθηση του διαδυκτίου. Αν δεν σταθείς διά ζώσης μπροστά σε ένα πίνακα, ένα γλυπτό πώς θα αισθανθείς;…. Το χρώμα, το υλικό, τη διάστασή του, την αλληλεπίδρασή του μέσα στο χώρο…. αυτό θα ήθελα να εισπράξει ο επισκέπτης.

Τι συμβολίζει για εσάς η συμμετοχή σας, στο γυάλινο περίπτερο στη Ν. Παραλία; Κλεισμένη στο δικό μου γυάλινο κόσμο, η συμμετοχή μου σε αυτήν την πρωτότυπη έκθεση με έβγαλε από τον προσωπικό μου λήθαργο. Τυχαίο ή όχι, το απολιθωμένο δάσος θολό και γκρίζο αφήνει το φως να εισχωρήσει και πάλι… Αντιμετωπίζοντας τη ζωή όσο γκρίζα και αν φαίνεται, μας διδάσκει να αντλούμε ευχαρίστηση απ’ ότι κάνουμε όσο μικρό κι αν μοιάζει. Να συνεχίσουμε να δημιουργούμε και να ονειρευόμαστε…

Πώς νομίζετε ότι μπορεί να επιδρά στους θεατές αυτή η πρωτοβουλία τη δεδομένη εποχή; Στηρίζοντας τον πολιτισμό ενισχύουμε τις ψυχικές μας αντοχές δίνοντας ελπίδα και αισιοδοξία.

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ μπορεί να προτείνει εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης μιας επερχόμενης δυστοπίας; Υπάρχει ανάγκη για νέες καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές την εποχή του ιού; Μέσα από την δυστοπία των ημερών που διανύουμε, η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ είναι ένας εναλλακτικός τρόπος δράσης που αγκάλιασαν οι επισκέπτες… Ο Δήμος μας σε συνεργασία με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού στηρίζει και προωθεί ανάλογες ιδέες και δράσεις.

Η Θεσσαλονίκη στο πέρασμα των χρόνων νιώθετε ότι αγκαλιάζει τους καλλιτέχνες; Η Θεσσαλονίκη δεν επιλέχτηκε τυχαία ως πολιτιστική πρωτεύουσα το 1997. Μουσεία, θέατρα, πολυχώροι τέχνης, μουσικές σκηνές κ.α. αυξήθηκαν χρόνο με το χρόνο. Η αγάπη και η ανάγκη των πολιτών της για τον πολιτισμό αγκαλιάζει κάθε είδους πολιτιστικα δρώμενα. Τους δίνει δύναμη να συνεχίζουν όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες.