ΚΑΤΣΙΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ: “Η ζωγραφική για εμένα είναι μια μορφή απελευθέρωσης από όλους και από όλα”

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο;

Η ζωγραφική μερικές φορές με ανάβει. Το σχέδιο με κάνει να χαμογελάω.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;

Δε θεωρώ τον εαυτό μου καλλιτέχνη ή επαγγελματία ζωγράφο. Ζωγραφίζω γιατί μου αρέσει, επικοινωνώ με τον εαυτό μου και ταξιδεύω. Η ζωγραφική για μένα είναι μια μορφή απελευθέρωσης από όλους και από όλα.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;

Θα πάρω τα πινέλα και τα χρώματα, θα σταθώ μπροστά στο καβαλέτο και η έμπνευση θα έρθει. Αν το έργο δεν με ικανοποιεί σημαίνει ότι δεν ολοκληρώθηκε, ότι δεν έχει φτάσει ακόμη στον λόγο της γέννησής του. Το αφήνω στα χέρια του χρόνου και επανέρχομαι.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα;

Με τον Σαλβαντόρ Νταλί. Μετέφερε πάνω από 45 κιλά κουνουπίδια από την Ισπανία στο Παρίσι με Ρολς Ρόις, τι άλλο να πω !

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής;

Δεν νομίζω. Με συναρπάζει ο λευκός καμβάς, το κενό, το τίποτα που γεννά το όραμα, την εικόνα, την τέχνη μου.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;

Θα επέλεγα το Μεσαίωνα. Είναι μία εποχή που με συναρπάζει γιατί τότε η ανομία ήταν νόμος και αυτό μόνο η παραστατική ζωγραφική θα μπορούσε να το αποτυπώσει.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτή την περίοδο είμαι στο Δ.Σ. της ένωσηs εικαστικών καλλιτεχνών ΔΙΩΝΗ. Παράλληλα ετοιμάζω το εργαστήριό μου στην Ν. Σμύρνη και ετοιμάζω την πρώτη ατομική μου έκθεση.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γιόs αξιωματικού,με καταγωγή τα Ιωάννινα,έζησα σε πολλά μέρη τηs Ελλάδοs,βιώνονταs με τον τρόπο αυτό,από πολύ νωρίs συναισθήματα και εικόνεs τα οποία με παρέσυραν στον καλλιτεχνικό κόσμο,ωs μια μορφή έκφρασηs.
Η ζωγραφική είναι χαραγμένη στην καρδιά μου… Από την στιγμή που θυμάμαι τον εαυτό μου,έχω ένα μολύβι στο χέρι και σχεδιάζω…τα παιδικά μου χέρια λερωμένα..και ζωγραφίζω!! Δεν παύω ποτέ. Κάθε μέρα,κάθε απόγευμα.. Η ζωγραφική είναι η διαφυγή μου σε έναν κόσμο ονειρικό…Σε έναν κόσμο μόνο δικό μου,που ήρωαs και δημιουργόs είμαι μόνο εγώ. Η τέχνη είναι η ζωή μου..Είμαι εγώ.
Σήμερα, με έδρα πλέον την Αθήνα, όνταs αυτοδίδακτοs (η ζωγραφική άλλωστε για μενα,δεν υπόκεινται σε κανόνεs..είναι ελευθερία!), έχω συμμετάσχει σε πολλέs ομαδικέs εκθέσειs και διαγωνισμούs έχονταs διακριθεί. Επιπλέον, έχω την τιμή να είμαι μέλοs του Δ.Σ. εικαστικών καλλιτεχνών Ελλάδοs, Διώνη. Αυτήν την περίοδο, ετοιμάζω την ατομική μου έκθεση.