Κατερίνα Κουράκου: “Το θέατρο το αγαπώ γιατί είμαστε σε άμεση επαφή με το κοινό και προσωπικά με εξιτάρει αυτή η διαδικασία”

“Στην τέχνη της υποκριτικής η έμπνευση έρχεται κυρίως με το που λάβεις έναν ρόλο. Τότε πάνω στο κείμενο που έχεις, δημιουργείς το πλαίσιο που χρειάζεσαι, αλλά βάζεις και το δικό σου λιθαράκι για να υλοποιηθεί αυτό που έχει ζητηθεί”

Σε ποια ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Μάλλον η τέχνη με ανακάλυψε… Μιας και από πολύ μικρή εμφανίστηκε το μικρόβιο της υποκριτικής και της άνεσης στο να παρουσιάζω κάτι σε ”κοινό”. Από μικρή κάναμε παραστάσεις με άλλα παιδιά στην πλατεία που παίζαμε. Εγώ είχα γράψει το κείμενο ή είχα πάρει γνωστούς χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων και έφτιαχνα δικά μου σκετσάκια.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Θαυμάζω και σέβομαι απεριόριστα όλους όσοι είναι ηθοποιοί – καλλιτέχνες και υπηρετούν αυτή την τέχνη με επαγγελματισμό & συνέπεια. Οφείλω να πω πως ξεχωρίζω την κα. Μεντή για το ταλέντο της αλλά και για την αεικίνητη παρουσία της επί σκηνής σε ό,τι της έχει ζητηθεί.

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Μοναδικά και τα δύο. Δεν υπάρχει κάποιο που να προτιμώ περισσότερο. Το θέατρο το αγαπώ γιατί είμαστε σε άμεση επαφή με το κοινό, με εξιτάρει προσωπικά αυτή η διαδικασία. Ας μου επιτραπεί να πω αυτό που έλεγε ο μέγας δάσκαλος του θεάτρου, Κάρολος Κουν “Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας”. Επίσης, η τέχνη του θεάτρου είναι άπιαστη, την πλησιάζουμε με σεβασμό και δεν έχουμε δικαίωμα να την κατεβάζουμε στο ανάστημα μας. Ο κινηματογράφος από την άλλη μπορεί να γίνεται σε δεύτερο χρόνο παρόλα αυτά ο κόσμος που βλέπει την ταινία την βιώνει εκείνη την στιγμή και είναι μαγικό που η υποκριτική παίρνει σάρκα & οστά και μένει αναλλοίωτη στον χρόνο…

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Η καριέρα – επιτυχία έχει να κάνει καταρχάς με το πως νιώθεις εσύ ο ίδιος και φυσικά με το κατά πόσο ο κόσμος ψυχαγωγείται μέσα από εσένα ανεξαρτήτως το είδος που παίζεις,να το πω λαϊκά με το κατά πόσο το κοινό ζει μαζί σου το έργο που σου έχει δοθεί.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Γεννιέται…Σίγουρα με την εξάσκηση στον χρόνο δουλεύεις πάνω σε αυτό που ήδη υπάρχει και συνεχώς γίνεσαι καλύτερος…Αυτό είναι το φοβερό με την τέχνη του θεάτρου πως ποτέ δεν μένεις στάσιμος και ανακαλύπτεις κάθε φορά μια πτυχή του εαυτού σου που ενδεχομένως δεν γνώριζες.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Σεβασμός για το έργο που θα μου δοθεί αλλά και για τον άνθρωπο που θα μου δείξει την εμπιστοσύνη του δίνοντάς μου τον εκάστοτε ρόλο.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Στην τέχνη της υποκριτικής η έμπνευση έρχεται κυρίως με το που λάβεις έναν ρόλο, τότε πάνω στο κείμενο που έχεις δημιουργείς το πλαίσιο που χρειάζεσαι αλλά βάζεις και το δικό σου λιθαράκι για να υλοποιηθεί αυτό που έχει ζητηθεί.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Θα με χαρακτήριζα απρόβλεπτη. Θέλω να πω, πολλές φορές κι εμένα την ίδια με ξαφνιάζω τόσο για την ασταμάτητη όρεξη μου να παίξω αλλά και να μάθω.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να μελετήσω όσο πιο πολύ μπορώ έργα που δεν έχω ασχοληθεί στο παρελθόν. Επίσης θα ήθελα να παίξω κάποιον ρόλο πολύ κόντρα σε σχέση με ότι έχω παίξει έως τώρα.

Βιογραφικό. Από μικρή ηλικία ξεκινά η ενασχόληση μου με την τέχνη της Υποκριτικής. Έχω συμμετάσχει σε διαφημιστικά,ταινίες αλλά και σε θεατρικές παραστάσεις. Επίσης έχω παρουσιάσει αφιερώματα σε Έλληνες καλλιτέχνες καθώς και διάφορα events σε γνωστά μαγαζιά.