Καίτη Τσαβαρή: “Χρειάζεται πάντα ένα εξωτερικό ερέθισμα που θα γίνει το έναυσμα για να ξεδιπλωθεί η έμπνευση”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Από την παιδική μου ηλικία με ενδιέφερε το χρώμα και το ψάξιμο εικόνων στα βιβλία και η δημιουργία, όποια μορφή κι αν είχε. Εδώ και είκοσι χρόνια ασχολούμαι συστηματικά με τα εικαστικά.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Όλοι ήμαστε εν δυνάμει καλλιτέχνες από την παιδική μας ηλικία. Απλά κάποιοι καλλιεργούν το ταλέντο που τους δόθηκε και μέσα από σκληρή δουλειά το εξελίσσουν. Στο στάδιο της εξέλιξης αυτής μεγάλο ρόλο παίζουν οι δάσκαλοι.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Αναζήτηση.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Χρειάζεται πάντα ένα εξωτερικό ερέθισμα που θα γίνει το έναυσμα για να ξεδιπλωθεί η έμπνευση. Πολλές φορές η έμπνευση εξελίσσεται στο στάδιο της προεργασίας κι άλλοτε υπάρχει από την αρχή.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Ανήσυχο πνεύμα. Ασχολούμαι με πολλές μορφές της τέχνης και το ιδανικό για μένα θα ήταν να μπορώ να τα συνδυάσω όλα αυτά αρμονικά.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Δεν κάνω σχέδια, αφήνω την τέχνη να με οδηγεί στα δικά της μονοπάτια. Εύχομαι να μπορώ να εκφράζομαι και να μεταφέρω στους άλλους αυτά που έχει να με διδάξει η διαρκής αναζήτηση.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στον Πειραιά και ζει στην Σαλαμίνα.
Παρακολούθησε σεμινάρια μαριονέτας, κεραμικής, αγιογραφίας, σχεδίου.
Τα τελευταία 7 χρόνια παρακολούθησε συστηματικά χαρακτική στο Ανοικτό Εργαστήριο Χαρακτικής Δ. Νικαίας με δασκάλους την Εύη Αθανασίου τον Ν. Δεσσεκόπουλο, την Ρ. Ανούση και την Τζένη Μαρκάκη.
Έχει στο ενεργητικό της δύο ατομικές εκθέσεις και πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και την Δημ. Πινακοθήκη Χανίων.