Κωνσταντίνος Μπούρας: “Δουλεύω για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό μας κάθε ημέρα και θα συνεχίσω μέχρι τη στερνή αναπνοή μου”

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής- θεατρολόγος- κριτικός τοποθετείται με τις “to the point” απαντήσεις του, για τον Κορονοϊό, την καραντίνα και την κανονικότητα. www.konstantinosbouras.gr

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Όπως το ελατήριο τινάσσεται απότομα όταν συμπιεστεί, όλη αυτή η κατά-θλιψη, η σύν-θλιψη θα εκτινάξει τις δημιουργικές δυνάμεις των υγιών ανθρώπων που θέλουν να επιζήσουν, να επιβιώσουν και να προκόψουν. Ακριβώς όπως ανάμεσα σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους είχαμε την Μπελ Επόκ και μετά τις δίδυμες πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι τα “παιδιά των λουλουδιών” και την ερωτική επανάσταση, έτσι και τώρα θα προχωρήσουμε πιστεύω, θέλω να πιστεύω, σε ένα περισσότερο οικολογικό, συνεργατικό, αλληλέγγυο μέλλον.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Ο πολιτισμός ποτέ δεν πεθαίνει. Είναι σύμφυτος με την ανάγκη του Ανθρώπου να επικοινωνήσει με τους άλλους, να προσεγγίσει το Άγνωστο και να καταλαγιάσει τους φόβους και τις ανασφάλειές του. Καινούργιες μορφές ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ θα λάμψουν στον ορίζοντα και θα αλλάξουν αυτό που λέμε ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ για πάντα… Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ως προς την χρήση της Ρομποτικής Τεχνολογίας για υψηλούς πνευματικούς σκοπούς. Ας μην ξεχνάμε πως μετά την πανούκλα του Μεσαίωνα γλυκοχάραξε η Αναγέννηση κι ανά-καλύφθηκε η Αμερική με τη Θεά Ελευθερία ως σύμβολό της. Ναι, όλα θα πάνε καλά στο μέλλον. Με ιλιγγιώδεις ταχύτητες βέβαια… αλλά κάθε τι καλό κι αγαθό έχει και τις παρενέργειές τους. Οι άνθρωποι που πεθαίνουν τώρα δεν είναι “παράπλευρες απώλειες” αλλά θυσία στον βωμό της Τεχνολογικής Προόδου που διασαλεύει κατά διαστήματα τις γήινες οικολογικές ισορροπίες. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στις οχυρωμένες πόλεις-κράτη. Και δεν πρέπει. Ο ολέθριος Πελοποννησιακός Πόλεμος και η μελέτη του ας μας προφυλάξει από τέτοια ατοπήματα…

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Παρά την βραχυπρόθεσμη, στιγμιαία κάμψη του, ο Τουρισμός της Ελλάδας θα αυξηθεί θεαματικά γιατί είμαστε η μόνη χώρα με τα λιγότερα θύματα, είμαστε λαός πειθαρχημένος, υπάκουος, ευγενής, φιλικός, προσηνής, φιλόξενος. Η ελληνική διατροφή (λάδι-ρίγανη- σκόρδα- κρεμμύδια…) είναι θώρακας εναντίον κάθε ιού και μαζί με το ιώδιο της θάλασσας και το γαλάζιο του ολοφώτεινου ουρανού μας είναι ασπίδα εναντίον κάθε μόλυνσης και κακοήθειας. Η Ελλάδα θα είναι ο πλέον περιζήτητος, ο υπ’ αριθμ. 1 τουριστικός προορισμός ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ της. Η πρόσφατη Κρίση κατέδειξε τις διαχρονικές αξίες του ανθρωποκεντρικού αρχαιοελληνικού πολιτισμού με την Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Ισότητα, την Αδελφοσύνη σε πρώτο πλάνο… Είμαι πιο αισιόδοξος παρά ποτέ… Δουλεύω για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό μας κάθε μέρα και θα συνεχίσω μέχρι τη στερνή αναπνοή μου.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Όχι, δεν τα πιστεύω εγώ αυτά τα συνωμοσιολογικά σενάρια. Οδηγούν αναπόφευκτα σε ψυχικές νόσους και παθολογίες παντός είδους. Καιρός να ενηλικιωθούμε, να αναλάβουμε την ευθύνη της ύπαρξής μας και να μην αντιμετωπίζουμε το Κράτος σαν “μπαμπά”, καλό ή κακό, ανάλογα με τα γούστα, τα καπρίτσια και τις ιδιοτελείς επιθυμίες μας. Καιρός είναι να ωριμάσουμε και να λειτουργούμε περισσότερο με το “εμείς” παρά με το “εγώ”. Λαοί που ασκήθηκαν στο “εμείς” άφησαν ανεξίτηλο το ίχνος τους στον Πανανθρώπινο Πολιτισμό.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας;  Να αποκτήσω καινούργιες γνώσεις, να εξελίξω τις κοινωνικές μου δεξιότητες, να είμαι περισσότερο αποτελεσματικός, τελεσφόρος, να αφιερώνομαι στην εργασία μου και να λειτουργώ πάντα για το Κοινό Καλό, το Ανώτερο Καλό ΌΛΩΝ. Τελειώνω τη μεταδιδακτορική μου διατριβή, θα αρχίσω αμέσως μετά άλλη, γράφω βιβλία, μεταφράζω, δίνω συνεντεύξεις επί κοινωνικών θεμάτων, δημοσιεύω, κοινοποιώ τις ιδέες, μοιράζομαι τις κατακτήσεις μου κι εύχομαι σε όλους ΥΓΕΙΑ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ- ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ- ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ- ΜΑΚΡΟΖΩΪΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ… και όλα τα Καλά Τού Πανάγαθου Δημιουργού μας. 

Μετά Λόγου Γνώσεως, Δρ. Κωνσταντίνος Μπούρας www.konstantinosbouras.gr