Ιωάννα Λιν: “πάντα ένιωθα την τέχνη ως ένα τρόπο για να εκφράζομαι άμεσα και αληθινά”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Από πολύ μικρή ηλικία, άρχισα να ζωγραφίζω κόμικς.
Ίσως, από την ίδια στιγμή που η μητέρα μου πάσχιζε να μου μάθει να κρατάω σωστά το μολύβι και να γράφω όμορφα ιδεογράμματα.
Αργότερα στο λύκειο, καλλιέργησα περισσότερο τις ικανότητές μου στη ζωγραφική. Έτσι, η αγάπη μου για αυτή με οδήγησε στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Αυτό παραμένει ένα διαχρονικό ερώτημα, με δύο σωστές απαντήσεις (χαμόγελο).
Προσωπικά πάντα ένιωθα την τέχνη ως ένα τρόπο για να εκφράζομαι άμεσα και αληθινά.

Στην αρχή δειλά με απλές ζωγραφιές και στη συνέχεια με αναζήτηση της γνώσης ώστε να αποτυπώσω πιο ζοφερά, αυτό που ένιωθα και σκεφτόμουν. Κάτι τέτοιο με οδήγησε σε στοχευμένη μελέτη και σπουδή και ως αποτέλεσμα, σε αυτό που είμαι σήμερα.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Δύσκολο να αναφέρω μόνο μία λέξη… Και αυτό διότι και ο εαυτός μου αλλά και η τέχνη που δημιουργώ, δεν περιορίζεται σε μία κατήγορία…

Αν μου επιτρεπόταν όμως να αναφέρω τρεις λέξεις, θα επέλεγα: α) εφάνταστος καλλιτέχνης β) Παθιασμένος γ) στοχευμένος

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Πριν ξεκινήσω το έργο μου, πάντοτε αφιερώνω χρόνο σε περισυλλογή και αυτοσυγκέντρωση.

Δημιουργώ στο μυαλό μου ένα προσχέδιο το οποίο αντανακλά όχι μόνο τις τεχνικές που διδάχτηκα και έχω εξασκήσει αλλά κάθε αναπνοή και κάθε κρυφό συναίσθημα, άηχο λογισμό και αντιληπτή αίσθηση που με διακατέχει την στιγμή εκείνη.

Έτσι νιώθω την “έμπνευση” παρούσα από την αρχή έως την στιγμή που και η τελευταία τρίχα του πινέλου θα αποκολληθεί από τον καμβά αφήνοντας την τελευταία σταγόνα μπογιάς σε αυτόν.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ώς καλλιτέχνη που ακολουθεί την καρδιά του, επικεντρώνεται στο πνεύμα ανθρωπισμού και στη σχέση με τα πάντα τριγυρω του.

Ανήκω στους καλλιτέχνες που αναζητούν την έμπνευση μέσα από το παραδοσιακό στοιχείο και την ιστορία, με τρόπο διακριτικό αλλά ταυτοχρόνως αυθεντικό.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Η έκφραση της τέχνης μου δεν περιορίζεται μόνο στη ζωγραφική.
Άμεσως στόχος μου είναι να επεκταθώ στη χρήση διαφόρων υλικών και σε μια νέα δημιουργία που να το υμνει το διαχρονικό με σεβασμό του παρελθόντος με αγέροχη προσμονή του μέλλοντος.

Ας γνωρίσουμε τη ζωγράφο.

Η Ιωάννα Λιν γεννήθηκε στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Νότιας Κίνας. Ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Σπούδασε ιστορία τέχνης στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Guangzhou.

Έχει πτυχίο Master of Arts από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Guangzhou και ήταν Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Guangdong Baiyun.

Αρχικά, τα έργα της επικεντρώθηκαν στην παραδοσιακή κινεζική ζωγραφική, ενώ ασχολήθηκε με τη σύγχρονη κινεζική καλλιγραφία και τη σύγχρονη ζωγραφική με διάφορες παραδοσιακές τεχνικές όπως το μελάνι, την ακουαρέλα και τις σύγχρονες τεχνικές χρησιμοποιώντας μια ποικιλία υλικών.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://ioannalin.net