Αρίστη Χατζησάββα: “Ερέθισμα στην εικαστική μου έκφραση αποτελούν κυρίως τα ανθρώπινα συναισθήματα και οι προβληματισμοί που πηγάζουν από τη ζωή”

“Ζωγραφίζω με το δικό μου τρόπο, αφήνοντας το πινέλο να ακολουθεί το δρόμο που χαράζει η ψυχική μου διάθεση τη συγκεκριμένη στιγμή δημιουργίας.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Η σχέση μου με τη ζωγραφική ξεκίνησε από τα φοιτητικά μου χρόνια, όταν στον ελεύθερο μου χρόνο έκανα σκίτσα/πορτραίτα στο χαρτί, βάζοντας τις φίλες μου να ποζάρουν. Αργότερα όταν επέστρεψα στη Κύπρο άρχισα τη ζωγραφική στο καμβά και τον πειραματισμό σε διάφορα στυλ και τότε κατάλαβα ότι η ζωγραφική ήταν για μένα το μέσο να εξωτερικεύω τα συναισθήματά μου. Η δημιουργία με συνέπαιρνε και κάθε φορά που έπαιρνα τα πινέλα στο χέρι ξεκινούσα και ένα ταξίδι στον εσωτερικό μου κόσμο. Οι επιχειρηματικές μου δραστηριότητες δεν μου άφηναν πολλά περιθώρια να αφοσιωθώ εξ ’ολοκλήρου στη ζωγραφική που λατρεύω, τα τελευταία όμως 6 χρόνια άρχισα να ασχολούμαι πιο συστηματικά και να συμμετέχω σε εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Μια ευχάριστη για εμένα εμπειρία ήταν το 2017 όταν έλαβα μέρος σε έκθεση καλλιτεχνών από όλο το κόσμο στο Λονδίνο και το έργο μου είχε επιλεγεί ως ένα από τα 12 κορυφαία έργα της διοργάνωσης και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Salon des Refuses 8 of 12 top artworks Summer Exhibition 2017.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν θα μπορούσα να εντάξω τη δουλειά μου σε ένα καλλιτεχνικό κίνημα, αυτό το αφήνω στους ειδικούς. Αυτό που μπορώ να πω όμως είναι ότι με χαρακτηρίζουν τα έντονα χρώματα και οι τολμηροί συνδυασμοί αυτών των χρωμάτων, χωρίς να ακολουθώ κανόνες δουλεύοντας μόνο ενστικτωδώς και όπως προστάζει η ψυχή μου. Μου αρέσει να ανακαλύπτω πάντα κάτι νέο και αυτό με κάνει να δοκιμάζω νέους τρόπους έκφρασης και να μεταπηδώ σε νέα στυλ χωρίς να επιδιώκω τα έργα μου να αντιπροσωπεύουν ένα συγκεκριμένο ρεύμα.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Ερέθισμα στην εικαστική μου έκφραση αποτελούν κυρίως τα ανθρώπινα συναισθήματα και οι προβληματισμοί που πηγάζουν από τη ζωή. Μερικές φορές αλληγορικά μέσω αφαιρετικών έργων αποτυπώνω τις ανησυχίες μου για το μέλλον της ανθρωπότητας. Πρόσφατα έργο μου που έχω αποστείλει στην Ιταλία για έκθεση με θέμα ECO VISION καταδεικνύει την ευθύνη του ανθρώπου να διατηρεί το περιβάλλον καθαρό από τα πλαστικά. Εμπνέομαι επίσης από τη μυθολογία και έχω αρχίσει μια σειρά έργων ας μου επιτραπεί να πω σε νεοκυβιστικό στυλ.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Θαυμάζω πολλές προσωπικότητες από διάφορα ρεύματα και αισθάνομαι δέος μπροστά στην τεράστια προσφορά τους στην ιστορία της Τέχνης. Δεν μπορώ να πω ότι έχω επηρεαστεί από κάποιο συγκεκριμένο ζωγράφο. Μελετώντας το έργο διαφόρων μεγάλων καλλιτεχνών μέσα από master classes που έχω παρακολουθήσει και έχοντας δημιουργήσει κάποια έργα ως μελέτη, καταλήγω πάντα στο να ζωγραφίζω με το δικό μου τρόπο, αφήνοντας το πινέλο να ακολουθεί το δρόμο που χαράζει η ψυχική μου διάθεση τη συγκεκριμένη στιγμή δημιουργίας.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Αρχίζοντας αυτό ταξίδι δημιουργίας είχα πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό μου. Κάθε έργο μου ήταν και μια πρόκληση που έθετα και προσπαθούσα να βάζω το πήχη όλο και ψηλότερα. Κρυφή επιθυμία μου από την αρχή ήταν να εξελίξω τη δουλειά μου και σταδιακά να προχωρήσω σε συμμετοχές και εκτός των συνόρων της Κύπρου. Δεν ξέρω αν το σύμπαν συνωμότησε, όμως άρχισαν να έρχονται προσκλήσεις από το εξωτερικό με αποτέλεσμα τα τελευταία 4 χρόνια να έχω συμμετοχές σε τρεις εκθέσεις στο Λονδίνο, δύο στην Ιταλία, ψηφιακές συμμετοχές σε εκθέσεις στη Ζυρίχη Βαρκελώνη και Μαιάμι μια στη Θεσσαλονίκη εμφάνιση έργων μου σε δυο ηλεκτρονικά περιοδικά της Αμερικής και τέλος να αναφέρω ότι τρία έργα μου βρίσκονται ήδη στην Αμερική για συμμετοχή μου στην ARTEXPO NEW YORK μέσα στο 2021.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Κάθε μορφής Τέχνη είναι έκφραση και ένδειξη του πολιτισμού. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα και στη Κύπρο του σήμερα, η τέχνη δεν έχει τη θέση που της αρμόζει παρά το ότι ο κόσμος όλο και περισσότερο την αποδέχεται και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η πολιτεία δεν τη στηρίζει στο βαθμό που πρέπει, ξεκινώντας από τη παιδεία και φτάνοντας στα προγράμματα που εξαγγέλλει όπου η τέχνη είναι απούσα. Τι άλλο από αναπαράσταση της ζωής είναι η Τέχνη, οι καλλιτέχνες πάντα θα υπάρχουν και θα δημιουργούν και τα έργα τους θα είναι το μέσον επικοινωνίας τους με το κοινό που πολλές φορές ταυτίζεται ή διαφωνεί ακριβώς επειδή αναπτύσσεται ένας διάλογος ανάμεσα στον θεατή και τον καλλιτέχνη μέσω ενός έργου. Παρά τις αντιξοότητες των καιρών μας η Τέχνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο δημόσιο χώρο και γι’ αυτό πρέπει να εκτιμηθεί περισσότερο.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Δημιουργώ, ζω για να δημιουργώ εκτός από εσωτερική ανάγκη είναι και ένας τρόπος να επικοινωνήσω τις ανησυχίες μου και τα συναισθήματά μου, ίσως και ένας τρόπος να αφήσω κάτι που να δηλώνει το πέρασμα μου από αυτή τη ζωή. Δεν κάνω σχέδια για το μέλλον παρά μόνο επιθυμώ μέσα στο 2021 να κάνω μια ατομική έκθεση όπου να δείξω και κάτι νέο που από καιρό δουλεύω στο μυαλό μου, όπως επίσης και να βελτιώσω την ιστοσελίδα μου http://www.aristihadjisavvaart.com