Ιωάννα Καβρουλάκη: “Συνεργασία-όνειρο είναι να βρεθώ επί σκηνής με καλλιτέχνες από διάφορες χώρες σε μια συναυλία που θα παντρεύει τις διαφορετικές, μα με τόσα κοινά, κουλτούρες!”

“Ο «Τόπος Μυστικός» είναι το πρώτο τραγούδι από μια συλλογή – άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό και το πρώτο μου προσωπικό τραγούδι, γενικά! Με άγγιξε και το αγάπησα από την πρώτη στιγμή που το άκουσα στο demo του Ορέστη Ντάντου που το έχει γράψει.”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Μπορεί να μην είναι η πρώτη μου μουσική ανάμνηση, αλλά σίγουρα είναι η πιο έντονη και χαρακτηριστική: θυμάμαι τον μπαμπά μου να τραγουδάει σε κάθε εκδρομή που κάναμε με το αυτοκίνητο «Σαν παλιό σινεμά και σαν τη Χαλιμά..». Ίσως ήταν το μοναδικό τραγούδι από το οποίο θυμόταν τους στίχους και έτσι το είχε ονομάσει αγαπημένο του! Έπειτα, όλη η ζωή μου γέμισε με μουσικές αναμνήσεις…

Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Θαυμάζω πολλούς καλλιτέχνες που μου αποπνέουν έρωτα για αυτό που κάνουν, ακόμα και εάν δεν είναι τελείως αυτή η πραγματικότητα. Η Χάρις Αλεξίου είναι η πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό για όλη αυτή την παθιασμένη στάση της στη σκηνή και τη ζωή. Φυσικά είναι και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες που θαυμάζω. Επί σκηνής θα ήθελα να βρεθώ με όλους αυτούς, αλλά και με μουσικούς της ethnic/world music σκηνής όπως ο Al di Meola ή ο Ibrahim Maalouf.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Στη μουσική μου πορεία μέχρι στιγμής έχω σταθεί πολύ τυχερή, αν και μόνο τύχη δεν θα το ονόμαζα. Ξεκίνησα από το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου, ένα περιβάλλον το οποίο φούντωσε μέσα μου τόσο έντονα την σπίθα της μουσικής που θα ήταν αδύνατο να μην πω ότι με επηρέασε. Έπειτα, όλες οι συνεργασίες μου έδωσαν πράγματα καθοριστικά, από το έναυσμα να εμβαθύνω σε ένα είδος και να το μελετήσω, μέχρι το να ανοίξω τα φτερά μου και να συνθέσω το δικό μου, προσωπικό στυλ. Όλα έπαιξαν ρόλο και οι εκάστοτε καταστάσεις στην ζωή μου πάντοτε συνδέονταν με την μουσική μου πορεία: από έναν έρωτα ταξιδιάρικο που με έκανε να ψαχτώ με τις μουσικές του κόσμου, μέχρι το περιοδικό Schooligans που είχε πέσει στα χέρια μου στην πρώιμη εφηβεία και μου αποκάλυψε έναν μουσικό πλανήτη με φεστιβάλ και συγκροτήματα που δεν ήξερα ότι υπήρχε. Στην πορεία ήρθαν στη μουσική ζωή μου σημαντικές συνεργασίες με τον Β. Καζούλη, τον Δ. Τσακνή, το Λάκη Παπαδόπουλο, την Ε. Δήμου, τον Γ. Ζουγανέλη, τον Ορέστη Ντάντο κ.α.π, που μου έδειξαν πολλά πράγματα για την μουσική πραγματικότητα και για το πώς να χειρίζομαι όλο το φάσμα των καταστάσεων που μας προσφέρει αυτή η δουλειά: από αναμενόμενες απογοητεύσεις μέχρι τους ακραίους ενθουσιασμούς!

Πείτε μας λίγα λόγια για το τραγούδι σας «Τόπος μυστικός». Ο «Τόπος Μυστικός» είναι το πρώτο τραγούδι από μια συλλογή – άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό και το πρώτο μου προσωπικό τραγούδι, γενικά! Με άγγιξε και το αγάπησα από την πρώτη στιγμή που το άκουσα στο demo του Ορέστη Ντάντου που το έχει γράψει. Έχει στοιχεία παραδοσιακά και αποπνέει μια αίσθηση προσωπικής ελευθερίας. Είναι το τραγούδι που με έκανε να πω με σιγουριά ότι αισθάνομαι περήφανη για το αποτέλεσμα και θα αγαπώ πάντα να το μοιράζομαι με τον κόσμο στις live εμφανίσεις μου!

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Το πυροτέχνημα κάνει θόρυβο όταν σκάσει, αλλά μετά από λίγο απομένει μονάχα καπνός…

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Συνεργασία – όνειρο είναι να βρεθώ επί σκηνής με καλλιτέχνες από διάφορες χώρες σε μια συναυλία που θα παντρεύει τις διαφορετικές, μα με τόσα κοινά, κουλτούρες!

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Η μουσική παιδεία για εμένα είναι απαραίτητη, αλλά πάντα στις υπηρεσίες της τέχνης. Δηλαδή να λειτουργεί ως μέσον και εργαλείο που διαθέτει κάποιος ώστε έπειτα να μπορεί να εκφραστεί με τον τρόπο που εκείνος θέλει. Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να είναι πολυτέλεια, ούτε η μουσική παιδεία ούτε και η ίδια η μουσική, όπως και κανένα αγαθό του πολιτισμού!

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Οι ορίζοντες στη γνώση έχουν ανοίξει με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάρα πολλοί καταρτισμένοι και αξιόλογοι μουσικοί. Την διαφορά πάντα την κάνει αυτός ο οποίος δεν ξεχνάει γιατί ξεκίνησε να παίζει μουσική!

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Αρχικά με ενδιαφέρει να ολοκληρωθεί το άλμπουμ μου και να πετάξει όσο πιο μακριά γίνεται, οπότε έχω εστιάσει σε αυτήν την διαδικασία. Παράλληλα ετοιμάζω μία μουσική παράσταση μέσω της οποίαw θα συστήσω στο κοινό τα νέα μου αυτά τραγούδια και όχι μόνο, και η οποία θα παρουσιαστεί σε ιδιαίτερους χώρους ανά την Ελλάδα. Μέσα στα πλάνα για την φετινή σεζόν είναι και μια παρουσίαση δίσκου, αλλά και κάποιες συνεργασίες – έκπληξη επί σκηνής ή/και live streaming (συνθηκών επιτρέποντος). Ακόμα, ετοιμάζω και ένα τραγούδι, εκτός του άλμπουμ μου, με κάποιους μουσικούς από το εξωτερικό. Τέλος, ετοιμάζουμε με την αγαπημένη μου δασκάλα – μέντορα στο τραγούδι ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο και όπου θα παρουσιάσουμε. Όλα εν καιρώ και με άπειρη όρεξη.

Βιογραφικό.

Ιωάννα Καβρουλάκη
Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης.
Σε πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την μουσική παίρνοντας τα πρώτα ερεθίσματα μέσω της μουσικοκινητικής αγωγής Carl Orff στο ωδείο του θρυλικού Κώστα Μουντάκη στο Ρέθυμνο και έπειτα με μαθήματα πιάνου και θεωρητικών στην Φιλαρμονική Δήμου Ρεθύμνου.
Συμμετείχε σε χορωδίες του Δήμου Ρεθύμνου όπως, επίσης, και στην Συμφωνική Ορχήστρα νέων Ρεθύμνου παίζοντας τρομπόνι.
Το 2005 απέσπασε το Α’ βραβείο στους Πανελλήνιους μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες του Υπουργείου Παιδείας στην κατηγορία «Έντεχνο Ελληνικό τραγούδι» και το 2006 τιμητικό έπαινο στο Παραδοσιακό τραγούδι στον ίδιο διαγωνισμό.
Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ρεθύμνου και έπειτα συνέχισε της σπουδές της στην Αθήνα πάνω στο μοντέρνο τραγούδι, παρακολουθώντας παράλληλα και μαθήματα τζαζ μουσικής και τζαζ τραγουδιού στο Ωδείο Αθηνών. Ακόμα, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μεταξύ των οποίων τζαζ αυτοσχεδιασμού με τον JD Walter και παραδοσιακού ελληνικού, τούρκικου και ανατολίτικου τραγουδιού με την Μαρία Κώτη (Χαΐνηδες).
Από το 2012 ξεκίνησε εμφανίσεις στην Κρήτη με προσωπικά πρότζεκτ. Τραγουδάει επαγγελματικά έχοντας εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές και χώρους τέχνης σε όλη την Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων το ευρηματικό cabaret ντουέτο Opera Chaotique και το παραδοσιακό σχήμα «Στους ήχους του λαούτου».
Από τον Σεπτέμβρη του 2017 και για δύο χρόνια συνεργάστηκε με τον τραγουδοποιό Βασίλη Καζούλλη δίνοντας συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Τον Οκτώβρη του 2019 ξεκίνησε την συνεργασία της με το σχήμα των Γιάννη Ζουγανέλη, Ελένη Δήμου, Διονύση Τσακνή και Λάκη Παπαδόπουλο δίνοντας μια σειρά από επιτυχημένες εμφανίσεις στην Αθήνα, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Εμφανίστηκαν σε σημαντικούς χώρους όπως η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηνών, ο Μύλος Θεσσαλονίκης κ.α.
Τον Ιούλιο του 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο της προσωπικό τραγούδι «Τόπος Μυστικός» σε μουσική και στίχους του Ορέστη Ντάντου και ενορχήστρωση του Αλέξανδρου Παντελιά (Κίτρινα Ποδήλατα). To φθινόπωρο του 2020 κυκλοφορεί το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ.
Είναι απόφοιτη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Διδάσκει μοντέρνο τραγούδι.

Ακολουθήστε την Ιωάννα στα social media:

Facebook: https://www.facebook.com/IoannaKavroulaki

Instagram: https://www.instagram.com/ioannakavroulaki

Youtube: https://www.youtube.com/ioannakavroulaki