Θεόδωρος Νούτσος: “Ο καλλιτέχνης γεννιέται με το χάρισμα να βάζει ζωή σε ένα χειροτέχνημα και να το μετατρέπει σε καλλιτεχνική δημιουργία”

Δεν έχω καμία διάθεση να αφιερώσω χρόνο σε μία ζωγραφική που είναι αναγκασμένη να μένει στενά δεμένη σε κανόνες, γιατί κάτι τέτοιο περιπλέκει τα πράγματα και εμποδίζει την διεργασία ανακάλυψης – αυτοσχεδιασμού, την οποία θεωρώ σημαντικότερη όλων. Το ζήτημα δεν είναι να δημιουργήσω φορμαλιστικά σχήματα και ιδέες, αλλά να απορρίψω την περιγραφικότητα, επιλέγοντας αντίθετα το φανταστικό, το ρέον, το τρελό, ζώντας με μεγάλη δραματική ένταση μια εξαιρετική περιπέτεια.”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε; Από πολύ μικρή ηλικία. Αλλά στις αρχές της εφηβείας νομίζω, ότι το ζήτημα της ζωγραφικης άρχισε να παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή μου. Γιατί ένοιωθα ότι μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία ήμουν ελεύθερος από κάθε σύμβαση και μπορούσα να ζήσω στον δικό μου κόσμο, μακριά από την καταπιεστική πραγματικότητα.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Ο καλλιτέχνης γεννιέται! Ο καλλιτέχνης γεννιέται με το χάρισμα που του επιτρέπει να βάζει με έναν μεταφυσικό τρόπο, ζωή σε ένα χειροτέχνημα και να το μετατρέπει σε καλλιτεχνική δημιουργία.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Περιπέτεια! Διότι η συγκεκριμένη λέξη ενέχει την ελευθερία, την αισιοδοξία, την δραματική ένταση, το τρελό και το ρέον.

Νοιώθετε την “έμπνευση” πριν δημιουργήσετε; Έμπνευση είναι η πνευματική κατάσταση η οποία αποκαλύπτει την δύναμη της σε συγκεκριμένες φάσεις της καλλιτεχνικής διαδικασίας. Όταν πλέον ο καλλιτέχνης με έναν τελείως αυθόρμητο και ανεξήγητο τρόπο περάσει σε ένα διαφορετικό επίπεδο επικοινωνίας με το σύμπαν. Δηλαδή, η έμπνευση είναι μία ενεργή λειτουργία επί του παρόντος. Και η σχέση καλλιτέχνη και έμπνευσης περιγράφεται ως εξής: Ο καλλιτέχνης ως μάγος μίας φυλής, που χορεύει τον χορό της βροχής. Η βροχή όμως είναι που θα αποφασίσει για τον ερχομό της.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως καλλιτέχνη; Σύγχρονο αφηρημένο εξπρεσιονιστή.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Εάν κάνατε την ερώτηση αυτή δύο εβδομάδες νωρίτερα θα είχατε μία διαφορετική απάντηση από αυτή που είμαι αναγκασμένος να δώσω τώρα λόγω των τελευταίων παγκόσμιων εξελίξεων.
Όταν περάσει με το καλό αυτή η τρέλα θα έρθω σε επαφή με τους συνεργάτες μου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και θα πράξουμε τα δέοντα.

Βιογραφικό.

Ο Θεόδωρος Νούτσος γεννήθηκε στη Σκιάθο. Είναι ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης που ζεί και εργάζεται μεταξύ Αθηνών, Σκιάθου και Βιέννης.

Ατομικές εκθέσεις:

2017 Private Space Βιέννη

2015 Private Space Βιέννη

2014 Giorgio de Chirico Art Center, Volos, Greece.

2014 Alexandros Siomos gallery, Skiathos, Greece.

Ομαδικές εκθέσεις:

2018 Αθήνα και Κωνσταντινούπολη

Έργα του βρίσκονται σε συλλογές στην Ελλάδα, Αυστρία, Γαλλία, Νορβηγία, Σουηδία, Ουκρανία και Τουρκία.