Θάνος Δαρούσης: “Στην Ελλάδα είμαστε ευλογημένοι για το μουσικό πλούτο που διαθέτουμε…”

“…Θέλω να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω, με συνεργάτες που αγαπώ και με κάνουν να αισθάνομαι όμορφα και δημιουργικά και να σας δίνουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα, με όμορφα τραγούδια και προσεγμένες Live εμφανίσεις που να αγγίζουν τις ψυχές των ανθρώπων…”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Καθότι γεννημένος σε ένα σπίτι με πατέρα επαγγελματία τραγουδιστή η μουσική υπήρχε στη ζωή μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Απ’ την παιδική μου ηλικία ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου, μου άρεσε όχι μόνο να απολαμβάνω τα αγαπημένα μου κομμάτια σαν απλός ακροατής αλλά και να τραγουδώ ατελείωτες ώρες , σε σημείο που οι γονείς μου να κάνουν συνεχώς συστάσεις.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Είναι πάρα πολλοί οι μουσικοί που θαυμάζω και εκτιμώ . Απ’ τη μέρα που άρχισα να τραγουδώ επαγγελματικά , έχω σταθεί πάρα πολύ τυχερός σε ότι αφορά τις συνεργασίες που έκανα . Σε αρκετά μεγάλο βαθμό έχω καταφέρει να συνεργαστώ με τους περισσότερους μουσικούς και ερμηνευτές που είχα σαν πρότυπο και θαύμαζα από παιδί … θες από τύχη ; θες συγκυριακά ; όπως θες πες το … Όμως ένας απ’ τους μουσικούς-συνθέτες που θα ήθελα σα τρελός να συνεργαστώ αλλά δυστυχώς για μένα το όνειρο αυτό θα μείνει ανεκπλήρωτο μιας και δε βρίσκεται πια εν ζωή , είναι ο Άκης Πάνου τον οποίο θεωρώ πως βρίσκεται ανάμεσα στους 2-3 μεγαλύτερους λαϊκούς συνθέτες που έβγαλε η χώρα μας … Ένα πολύ μικρό μέρος του ονείρου αυτού , το εκπλήρωσα προ τεσσάρων ετών περίπου , όταν ερμήνευσα σε ένα δίσκο αφιέρωμα πέντε από τα δεκάδες εξαιρετικά τραγούδια που ο ίδιος συνέθεσε.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Εργάζομαι σαν επαγγελματίας τραγουδιστής από πολύ μικρή ηλικία , απ’ τα 15 μου για την ακρίβεια . Ξεκίνησα να τραγουδώ στην πόλη απ’ την οποία κατάγομαι , την Κομοτηνή … όπου εκεί δραστηριοποιούμουν τα πρώτα χρόνια και όλα αυτά φυσικά παράλληλα με το σχολείο . Λίγο πριν ενηλικιωθώ και κατασταλαγμένος πια πως ο δρόμος που θέλω ν’ ακολουθήσω είναι αυτός και μόνο αυτός ,έκανα τη βαλίτσα μου κι εγώ και έφυγα απ’ το μέρος μου για να κυνηγήσω τ’ όνειρό μου . Από τότε έως και σήμερα έχω εργαστεί σε πάρα πολλές επαρχιακές πόλεις ανά την Ελλάδα , σε μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη ) , όπως επίσης και στο εξωτερικό απ’ το 2013 και έπειτα , που αυτές τις συνεργασίες που έκανα εκτός Ελλάδος τις θεωρώ σταθμούς στην έως τώρα πορεία μου . Το 2010 κυκλοφόρησε η πρώτη μου δισκογραφική δουλειά και από εκεί και έπειτα ακολούθησαν άλλες τρείς .Μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται μια ζωντανή ηχογράφηση και ένα αφιέρωμα σε τρείς μεγάλους συνθέτες . Να σημειώσω πως αυτές οι δισκογραφικές δουλειές αποτελούσαν παιδικό όνειρο για μένα . Όσον αφορά το κομμάτι των επιρροών η μουσική από μόνη της μας δίνει τόσα πολλά ερεθίσματα που είναι αναπόφευκτο να μείνεις αδιάφορος. Στην Ελλάδα είμαστε ευλογημένοι για το μουσικό πλούτο που διαθέτουμε. Υπάρχουν τόσα πολλά ηχοχρώματα απ’ τα τραγούδια της παράδοσης, τη ρεμπέτικη, τη λαϊκή μουσική μέχρι και τη σύγχρονη που γίνονται ακόμα κάποιες αξιόλογες δουλειές. Συνθέτοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω και παίρνοντας στοιχεία απ’ όλα αυτά τα είδη διαμορφώνει κανείς το δικό του μουσικό χαρακτήρα και τη δική του μουσική ταυτότητα.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Είμαι ένας απ’ τους ελάχιστους που δε δήλωσε ποτέ συμμέτοχη σε talent show. Και όλο αυτό γιατί θεωρώ πως πιο πολύ αν όχι εξ’ ολοκλήρου πραγματεύονται με το κομμάτι της τηλεόρασης και όχι με το μουσικό-τραγουδιστικό κομμάτι που αφορά εμένα . Επίσης θεωρώ μεγάλο λάθος το ότι ανάβουν τα φώτα (ας μου επιτραπεί η έκφραση )έστω και για πολύ λίγο , σε παιδιά που δε μπορούν να το διαχειριστούν για πολλούς και διάφορους λόγους και όταν αυτό παύει να συμβαίνει νιώθουν πως γκρεμίστηκε όλος τους ο κόσμος (απόλυτα ψευδώς βέβαια) . Σαφώς και οι περισσότεροι συνάδελφοι μου και μη , συμμετείχαν ή επεδίωξαν να συμμετέχουν σε talent show . Κατανοώ πως είναι ένας τρόπος και αυτός να αναδείξεις τη δουλειά σου και πολύ γρήγορα μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις . Από μέρους μου είναι απόλυτα σεβαστό φυσικά και καθόλου κατακριτέο, όμως εγώ πιστεύω πως για να προχωρήσεις μπροστά, το μόνο που θα πρέπει να σ’ ενδιαφέρει είναι να γίνεσαι καλύτερος σ΄ αυτό που κάνεις να εξελίσσεσαι και όλα τα’ άλλα θα έρθουν εν καιρώ …μα κι αν ακόμα δεν έρθουν θα μπορείς να είσαι υπερήφανος για τον αγώνα που κάνεις και για το έργο που αφήνεις πίσω σου …

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Όπως είπα και πιο πάνω έχω κάνει αρκετές συνεργασίες τις οποίες τις είχα ονειρευτεί …Όμως ένας ερμηνευτής που έχω όνειρο από παιδί έως και τώρα φυσικά να τραγουδήσουμε παρέα έστω και ένα Refrain μόνο αν γίνεται , είναι ο Γιώργος Νταλάρας … τον οποίο θεωρώ ζωντανό θρύλο και τραγουδιστή σύμβολο για εμάς που κάνουμε αυτή τη δουλειά και αγαπούμε το καλό τραγούδι .

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Σαφώς και δεν είναι πολυτέλεια αλλά αντιθέτως επιτακτική ανάγκη … αν θεωρήσουμε ως δεδομένο πως μεγάλο μέρος του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός έθνους ( του δικού μας στην προκειμένη περίπτωση) είναι η μουσική είναι απαραίτητο να επενδύσουμε στη μουσική παιδεία . Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εξέλιξη και των νεοτέρων που θ’ ασχοληθούν με τη μουσική, βγάζοντας πολύ καλύτερους μουσικούς, τραγουδιστές συνθέτες κλπ, όπως επίσης και πολύ πιο κατασταλαγμένους ακροατές, που θα μπορούν να ξεχωρίσουν τι είναι καλό και εύηχο και τι όχι …

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Σαφώς και υπάρχουν … και πιστεύω έχοντας και την εμπειρία του εξωτερικού που μ’ αξίωσε ο θεός να αποκτήσω αρκετές παραστάσεις πάνω στη μουσική πως οι έλληνες μουσικοί είναι σε πάρα πάρα πολύ καλό επίπεδο και από θέμα γνώσεων και από παικτικής άποψης καθώς παίζουν πολλά είδη και τα παίζουν αρκετά καλά. Επίσης απ’ αυτό εδώ το βήμα και εν’ μέσω αυτής της συγκυρίας θα ήθελα να κάνω έκκληση προς τους ιθύνοντες να επανεξετάσουν τα μέτρα στήριξης προς όλο τον κόσμο που εργάζεται μέσα στη μουσική (μουσικούς , τραγουδιστές, συνθέτες κλπ …) . Αν θέλουμε να έχουμε αύριο πρέπει να προστατέψουμε το σήμερα και πιστέψτε με έχουμε όλα τα φόντα να έχουμε λαμπρό μέλλον , ας μη του κόψουμε το δρόμο για πράγματα που είναι εφικτά να εφαρμοστούν. Μπορούν ακόμη και τώρα να διορθωθούν οι ολιγωρίες (θέλω να πιστεύω όχι από δόλο) που προκύψαν…

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Όπως και στη ζωή μου έτσι και στη δουλειά μου δε μου αρέσει να κάνω σχέδια αλλά προτιμώ να αφήνω τα πράγματα να εξελίσσονται μόνα τους ,ζώντας την κάθε στιγμή έντονα μέχρι τέλους .Επάνω στη μουσική αν κάτι είχα κατά νου ξεκινώντας τη διαδρομή μου , έχει πραγματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό . Το κυριότερο όλων είναι ότι βιοπορίζομαι απ’ τη μεγάλη μου αγάπη που είναι το τραγούδι και θεωρώ υπερβολικά τυχερό και ευλογημένο τον εαυτό μου γι’ αυτό . Νομίζω πως αν όλοι έκαναν δουλειά αυτό που αγαπούν , ο κόσμος μας θα ήταν ασυγκρίτως καλύτερος . Θέλω λοιπόν να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω , με συνεργάτες που αγαπώ και με κάνουν να αισθάνομαι όμορφα και δημιουργικά και να σας δίνουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα , με όμορφα τραγούδια και προσεγμένες Live εμφανίσεις που να αγγίζουν τις ψυχές των ανθρώπων … Μα πιο πολύ απ’ όλα θέλω να έχουμε όλοι υγεία , αφού είναι το υπέρτατο αγαθό όπως διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά εν μέσω πανδημίας .

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Θάνος Δαρούσης γεννήθηκε στη ρόδο και μεγάλωσε στην κομοτηνή όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια . Μόλις τελείωσε το σχολείο ξεκίνησε να εργάζεται ως τραγουδιστής δουλεύοντας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας .
Συνεργάστικε με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Πίτσα Παπαδοπουλου , η Κατερίνα Στανίση , ο Χάρης Κωστόπουλος , ο Βασίλης Καρράς και πολλοί αλλοι. Αυτό τον καιρό εργάζεται στη Θεσσαλονίκη οπού και ζει μόνιμα .

Πριν χρόνια κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Θέλω να σε δω ξανά” από τη GOLD music.Το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη βόρεια Ελλάδα και μεταδόθηκε από πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς .

Αργότερα κυκλοφόρησε τη δεύτερη δισκογραφική δουλειά ι με τίτλο “Πόσο θέλεις να πονάω” .
Συνέχισε με δύο CD επανεκτελέσεις μεγάλων δημιουργών και ξαφνικά με έκανε την έκπληξη με ένα τραγούδι που πραγματικά παίζει σε όλα τα club!
Επέστρεψε με άκρως χορευτικό και ξεσηκωτικό τραγούδι που έχει τον τίτλο “Τα Χαραμάτα” σε Μουσική: Γιάννη Τσότση & Βαλάντη Καρατζόβαλη και Στίχοι: Θάνου Δαρούση