Η Myró Gallery φιλοξενεί την ατομική έκθεση της Καλλιρρόης Κατσαφάνα, “Ενός καιρού, αφηγήματα” στο χώρο του Show room

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021 στις 18.00.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 8 Ιανουαρίου.

Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται οι συστάσεις της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

Η Ιστορικός της Τέχνης, Νικολένα Καλαϊτζάκη, σημειώνει για το έργο της εικαστικού Καλλιρόης Κατσαφάνα: “Πόσα, αλήθεια, θαυμαστά χωράνε, στου χρόνου μέσα, τα ολάνθιστα αφηγήματα; Ιστορίες ζωής, καθημερινών ανθρώπων• θρέφουν ταξίδια της σκέψης, στήνουν μικρές, κρυφές οάσεις φαντασίας, κι ανασαίνουν, με θαρρετή κατάδυση στα πιο βαθιά και απύθμενα του νου, αναζητούν να ισορροπήσουν στις ενορχηστρωμένες παραστάσεις των συντονισμένων και ασυντόνιστων βηματισμών τους – με την καρδιά. 

Στους σμιλεμένους με φροντίδα, ευαισθησία και ειλικρίνεια, ζωγραφισμένους κόσμους της εικαστικού, Καλλιρόης Κατσαφάνα, μπορεί κανείς ν’ ανταμώσει κάμποσους από αυτούς τους πρωταγωνιστές. Πρόσωπα οικεία, της διπλανής πόρτας, άντρες, γυναίκες, παιδιά, κάθε ηλικίας, μέσω της Τέχνης, ανάγονται σε συμβολικά ανθρώπινα αρχέτυπα που υπενθυμίζουν στον θεατή την μοναδικότητα της υπαρξιακής τους υπόστασης, και υπεροχής. 

Με αληθινή ψυχή εφορμώντας, μέσα από τις χαρακτηριστικές ψυχογραφικές, ρεαλιστικές αποτυπώσεις του στιγμιαίου και εσώτερου, ως άνθρωποι δικοί μας έρχονται να κατακτήσουν τον χωροχρόνο του “για πάντα”. Κι έχουν στην έκφραση, τα μάτια τους, και στο πρόσωπο τους καθρεφτίζονται όλα όσα θέλουν να διηγηθούν. 

Μυσταγωγικές εμβυθίσεις στα φανερά και αφανέρωτα, στα μυστικά, και απροσπέλαστα, στα πιο απλά και προβλέψιμα αναγνωρίσματα: της σιωπής, της χαράς, της μοναξιάς, της φυγής και της λύπης. Ή στου ονείρου το χάδι, στης νοσταλγίας τους βρεγμένους τόπους, στης αθωότητας την νοτισμένη, σάρκινη υφή, στην αγκαλιά των ερωτευμένων που σαν φιλιούνται ολόκληρη η γη ανθίζει”.

Νικολένα Καλαϊτζάκη, Ιστορικός Τέχνης/Art Curator, MA Δημοσιογράφος, Μέλος AICA Ελλάδος

Ακουστικός σχεδιασμός ηχοτοπίου της έκθεσης, Σωκράτης Βότσκος.

Η Καλλιρρόη Κατσαφάνα  κατάγεται από τη Σπάρτη, εκεί  όπου -κυρίως – ζει και εργάζεται. Σπούδασε Παιδαγωγικά και  συνέχισε  στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών  της Σχολής  Καλών Τεχνών του  ΑΠΘ   ζωγραφική (1994-1996) και γλυπτική με τον κ. Φ. Χατζηιωαννίδη (1996-2002), από όπου πήρε και το πτυχίο γλυπτικής.   

Ατομικές εκθέσεις :

  • ζωγραφική, «Πρόσωπα», Veil Bistrot, , Λακωνία, 2018
  • ζωγραφική, «Ακουαρέλες νεοκλασικών κτιρίων της Σπάρτης», Μουσείο Ν. Σπάρτης, 2018
  • ζωγραφική, γλυπτική , σχεδια , Epsilon Art Gallery , Λουτράκι, 2020(ακουστικός σχεδιασμός γλυπτικής σύνθεσης της έκθεσης Σ. Βότσκος)

Επίσης έχει συμμετάσχει με ζωγραφική ή (και) γλυπτική σε ομαδικές εκθέσεις σε Σπάρτη, Ιωάννινα Καλαμάτα Καρδαμύλη, Λουτράκι κα.

Στην kaplanon galleries, Αθήνα, «Με αφορμή τον Γιαννούλη Χαλεπά»,( 2018), στο  Βυζαντινό μουσείο, Αθήνα (έκθεση μικρογλυπτικής του Ε.Ε.Τ. Ε., 2018), στην Κουμαντάρειο  Πινακοθήκη Σπάρτης  «Οι εικαστικοί στην εκπαίδευση»  το2019.

Το 2020 συμμετείχε με ζωγραφική  στην  διαδικτυακή πλατφόρμα της Art Athina  με την Epsilon Art Gallery.

Το 2021 συμμετείχε σε ομαδική έκθεση  με θέμα « 200 χρόνια από την επανάσταση» στη Λακωνική Μάνη, με γλυπτική σύνθεση στην ετήσια  έκθεση γλυπτικής από το ΕΕΤΕ στο Βυζαντινό μουσείο, Αθήνα, στη διαδικτυακή ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα Melancolia σε ομαδική έκθεση με θέμα «η τέχνη του πορτραίτου»  στην Αrte Vission Gallery Αθήνα.

Έχει συμμετάσχει  σε πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών  με  γλυπτική σύνθεση  με θέμα η «Τσακώνικη παράδοση» στο Λεωνίδιο Αρκαδίας (2010)

Γλυπτό της κοσμεί δημόσιο χώρο στον  Πάρνωνα  Λακωνίας (Το δέντρο της ζωής -των εποχών), 2008.

Έχει ασχοληθεί επίσης με  σκηνογραφία  σε θεατρικές ομάδες, δημόσιες εκδηλώσεις  (Σπάρταθλον 2011), αγιογραφία και κεραμική.

Διακρίσεις :

-Πανελλήνιο βραβείο σκηνικών ερασιτεχνικών θιάσων με την Ε.Θ.Ο.Λακωνίας , 2016

Ώρες Λειτουργίας:

Τρίτη – Παρασκευή: 17:00 – 21:00

Σάββατο: 10:00 – 14:00

www.myro.gr
Facebook | Instagram | YouTube 
Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr