Η συγγραφέας Ιφιγένεια Μετόχη, παρουσιάζει τις «Θαλασσινές Πινελιές» της στη Θεσσαλονίκη

Ονομάζομαι Ιφιγένεια Μετόχη. Γεννήθηκα στην Λεμεσό, σπούδασα Τέχνες στην Αθήνα (Αργυροχρυσοχοΐα) είμαι συγγραφέας και διατελώ Γραμματέας της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης», Μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Υπεύθυνη για τη πολιτιστική αποκέντρωση της Ένωσης στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Επιπλέον διατελώ ως μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου \ ΣΠΕΚ κι υπερήφανη που μετέχω στις δραστηριότητες του για επέκταση της Λογοτεχνίας και των Τεχνών σε Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια Η έξοδος μας οφείλεται πρώτιστα στον ΣΠΕΚ.

Γράφω από τα μαθητικά μου χρόνια και ποιήματα μου όπως και διηγήματα μου έχουν βραβευτεί σε Πανελλήνιους και Διεθνείς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχουν ενταχθεί σε Ανθολογίες και Περιοδικά Λογοτεχνίας.

Μέχρι τώρα έχω εκδώσει 3 βιβλία: Το 2003 την ποιητική συλλογή μου «Στοχασμοί εφηβείας», με εικονογράφηση και εξώφυλλο δικό μου, το 2007 τη συλλογή διηγημάτων μου «Της θάλασσας και του ήλιου» σε συνεργασία με τον καλό φίλο και Ζωγράφο Βασίλης Βαγιάννη και το 2021 τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Θαλασσινές πινελιές» – μια ποιοτική έκδοση από τις Εκδόσεις Αρχύτας, και σε εκδοτική διεύθυνση του Συνδέσμου μας ΣΠΕΚ τον οποίο κι ευχαριστώ και συγχαίρω για το μεγάλο έργο που επιτυγχάνει γιατί μέσα από τις δραστηριότητες τους και το όραμα που έθεσε μας δίνει την ευκαιρία τώρα να προβάλουμε το έργο μας στο Φεστιβάλ Βιβλίου εδώ στη Θεσσαλονίκη, που καθιερώνει από φέτος.

Μεγάλη τιμή να βρισκόμαστε εδώ με άλλους καταξιωμένους λογοτέχνες και να παρουσιάζομε το έργο μας σε ένα εκλεκτό κοινό φιλαναγνωστών αλλά και να παρευρισκόμαστε στις δύο Διεθνείς Βραβεύσεις του ΣΠΕΚ για να τιμηθούν κορυφαίοι Ελλαδίτες και Κύπριους, στα πεδία της Λογοτεχνίας και του Ανθρωπισμού. Εύγε ΣΠΕΚ!

Είμαι σίγουρη ότι θα έχουμε μια σπουδαία συνεργασία με το Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και με τα υπόλοιπα έργα μου που παίρνουν σειρά για έκδοση. Τώρα ετοιμάζω το πρώτο μου cd, με μελοποιημένη ποίηση με δικούς μου στίχους και μουσική της κόρης μου, όπως επίσης και μια σειρά από πίνακες ζωγραφικής μαζί με κάποια κοσμήματα σε σχέδια δικά μου που θα εκθέσω λίαν προσεχώς σε μια εκδήλωση που ετοιμάζω.

Το βιβλίο μου «Θαλασσινές πινελιές» είναι ένα έργο το οποίο έχω αγαπήσει πολύ, όπως και κάθε δημιουργός όταν δημιουργεί  αγαπά τα έργα του, γιατί μέσα από αυτά μπορεί και ελευθερώνει τις σκέψεις του, τις διαπλάθει, τις ζωντανεύει, ταξιδεύει μαζί τους και μεταδίδει ευγενή μηνύματα στο κοινό.

Μεγαλώνοντας σ’ ένα νησί και μια πόλη, την αγαπημένη μου Λεμεσό και δίπλα στη θάλασσά της ήταν αδύνατο να μη λατρέψω αυτό το απέραντο γαλάζιο. Από παιδί έμαθα να τη λατρεύω. Πλάι της μεγάλωσα παρέα με τους γλάρους και τα κύματα, άκουγα και ακούω τον φλοίσβο της, έβλεπα και ταξιδεύω και ταξιδεύω με το χρώμα της, σε κόσμους παραμυθένιους.

Στα αφηγήματα της συλλογής μου υπάρχουν και άλλα στοιχεία που έπρεπε να σώσω όπως η παράδοση, με ήθη και έθιμα – το καθένα με τη σημασία του. Η ίδια η γιαγιά μου υπήρξε ο οδηγός μου,  κι μου έμαθε τα καλά και ωραία της ζωής και αποκαλύπτουν ομορφιές κι όπως ο κόσμος τις αγνοεί, Κι όμως, η Φύση με έχει διδάξει να επιδιώκω την αρμονία, μακριά από πάθη, μια αρμονία εντός μας και εκτός, ανάμεσα στο πνεύµα και στην ύλη Αλλά και στους «δύσκολους» καιρούς που βιώνει η ανθρωπότητα, μας αποκαλύπτεται ότι η υγιής ισορροπία του ανθρώπου βρίσκεται κοντά στη φύση, στο συνάνθρωπο, στην οικογένεια, στην παράδοση, στην Αγάπη.

Στην τρεχάλα της καθημερινότητας ξεχάσαμε τη θάλασσα, την κόρη της πανέμορφης Φύσης, και τη σημασία της. Η θάλασσα μου προσφέρει δύο δώρα : την προσωπική ελευθερία της και το κάλλος της Φύσης που χαίρομαι

«Μάνα μου η θάλασσα, Πατέρας μου ο ουρανός», όπως γράφω και στο βιβλίο μου. Σας περιμένω να γνωριστούμε από κοντά και να μιλήσουμε για την μεγάλη αγάπη, τη θάλασσα, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, στις 17:00 στην αίθουσα τέχνης της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών στη Θεσσαλονίκη.

Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Hellenic Cypriot Cultural Association www.cultural-association.org