Η Σταυρούλα Μητσάκου συμμετέχει στην εικαστική έκθεση “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ” στην Govedarou Art Gallery

Η Govedarou Art Gallery παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, την επιμέλεια της οποίας φέρει η Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, ΜΑ Δημοσιογράφος και μέλος της AICA Eλλάδος, Νικολένα Καλαϊτζάκη https://nikolenakalaitzaki.wordpress.com [email protected]

Συμμετέχετε στην ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, στην Govedarou Art Gallery. Περιγράψτε μας το έργο με το οποίο συμμετέχετε και μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματά σας ως προς τη δημιουργία του. Συμμετέχω με ενα έργο που βασίζεται στην ανασύνθεση του τοπίου της μνήμης, η οποία  εχει την τάση να σβήνει (να διαγράφει), να στρεβλώνει και να κατασκευάζει αναμνήσεις επιλεκτικά και για σκοπούς συχνά παρηγορητικούς. Η ανασύνθεση εκ νέου με τόπους, προσωπα και αντικείμενα που δεν υπάρχουν πια και απο μονα τους στερούνται την δυνατότητα της μνήμης, διεκδικούν την θέση τους σε αυτό το έργο.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Νομίζω πως τα έργα ειναι βαθιά εσωτερικά καθώς και προσωπικά, ταυτόχρονα αγγίζουν θέματα που όλοι αντιμετωπίζουμε ή συνήθως αισθανόμαστε άβολα να μοιραστούμε ανοιχτά. Πολλές φορές ειναι ισχυρά νοητικά πεδία, πολυεπίπεδα, δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό ακριβώς.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Από την ιδια την ανθρώπινη υπαρξη. Ειναι πρωταγωνίστρια μαζί με τον χρόνο και το χώρο. Διαμορφωνονται ετσι περίπλοκες αφηγήσεις, συναισθήματα  και μετατοπίσεις, επιτρέποντάς μου να αναπτύξω τη δική μου ατομική επίγνωση της πραγματικότητας.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Λούσιαν Φρόυντ, Έντβαρτ Μουνκ. Anselm Kiefer. Με τους μεταγενέστερους πίνακές του, συμπεριλαμβανομένων των Superstrings, Runes, The Norns, που θεωρούν τους μύθους τα ποιήματα και τη θεωρία χορδών ως μέσο κατανόησης του κόσμου.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Να συνεχίσω τους πειραματισμούς και το αέναο ταξίδι στο υποσυνείδητο, παρά τις διαρκώς μεταβαλλόμενες  συνθήκες.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Μια πολύ καλή ερωτηση που δημιουργεί πολλαπλες σκέψεις. Θαυμαζα πάντα τον Le Corbusier με τις θεωρητικές μελέτες του συγχρονου σχεδιου και την μελέτη στην παροχή των καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους κατοικους των συσσωρευμένων πόλεων. Ο σημερινός εγκλεισμός εκούσιος ή ακούσιος της ανθρωπινης υπαρξης ειδικά σε περιόδους κακουχιών θα ηταν ενας διάλογος που θα επηρέαζε το περιβάλλον και την λαχτάρα αποκατάστασης και ανάκτησης της ζωής.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Μια απόλυτη και αρρηκτη σχέση που πολλές φορές μας υπερβαίνει και μας ξεπερνά. Και παρολο που δεν ειναι σαφές αν αυτές ειναι οι φωνές του παρελθόντος, στο έργο, του παρόντος ή του μέλλοντος η αναδυόμενη σιγά σιγά εικόνα, μας οδηγεί σε ενα μονοπάτι που εκπέμπει την επιθυμία να αντέξουμε και να συνεχίσουμε. Ειναι τελικά μια εννοιολογική χαρτογράφηση της ψυχής. Μια τελετουργική αποκάλυψη εξαγνισμού και κάθαρσης.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να συνεχίσω νε εξερευνώ το τρόπο με τον οποίο ειμαστε προγραμματισμένοι να ενσωματώνουμε πολλαπλα κομματια καθημερινών δεδομένων στο χώρο και τον χρόνο. Ειτε με υπερβατικό τροπο η με ουτοπικές μεταμορφώσεις σε μια διαρκή επανεξέταση απο την αρχή.

Εγκαίνια: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου (6 – 9:30 μ.μ.)

Διάρκεια έκθεσης: 25 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2022 

Govedarou Art Gallery,
Διεύθυνση: Γ. Παπανδρέου 5 (πρώην Ανθέων), στάση Γεωργίου, Τ.Κ: 54645, Θεσσαλονίκη,
Τ.: 2314015613, www.govedaroufineartgallery.com,
[email protected] 

https://www.facebook.com/govedarouartgallery/

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη: 11 π.μ. – 2 μ.μ. & 6 μ.μ. – 8 μ.μ., Σάββατο: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Κυριακή κλειστά

Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr