Η Σκεύη Γιαπάνη συμμετέχει στην εικαστική έκθεση “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ” στην Govedarou Art Gallery

Η Govedarou Art Gallery παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, την επιμέλεια της οποίας φέρει η Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, ΜΑ Δημοσιογράφος και μέλος της AICA Eλλάδος, Νικολένα Καλαϊτζάκη https://nikolenakalaitzaki.wordpress.com [email protected]

Συμμετέχετε στην ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, στην Govedarou Art Gallery. Περιγράψτε μας το έργο με το οποίο συμμετέχετε και μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματά σας ως προς τη δημιουργία του. Ένας καλός δάσκαλος είναι ανεκτίμητος και οτι «το συναπάντημα» μαζί του (για να δανειστώ την έκφραση του Καζαντζάκη) είναι ικανό να αλλάξει προς το καλύτερο έναν άνθρωπο και μαζί με αυτόν την τροχιά του κόσμου. Ο Ν. Καζαντζάκης έχει μεταφρασθεί σε σαράντα μία (41) γλώσσες και διαλέκτους. Ενώ ο ίδιος μιλούσε εφτά (7). Αποδεικνύεται ο πιο μεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας. Είναι παγκοσμίως ο γνωστότερος συγγραφέας μας.

«Γιατί το Φως είναι ένα, αδιαίρετο. Κι οπουδήποτε νικήσει ή νικηθεί. Νικάει και νικιέται και μέσα σου». Ν.Κ.

…και μόνο το θέμα που καλέστηκα να φιλοτεχνήσω μου προκαλεί Δέος… Φανταστείτε την δυναμική κατά τη διάρκεια της δράσης… Δεν μπορούσα να δώσω και κάτι λιγότερο από τον παρακάτω τίτλο. 1=6+35 …ο Νίκος Καζαντζάκης «ταξιδεύει».

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Παρατηρώ προσεκτικά θαυμάζω και επηρεάζομαι απο διάφορες μορφές εικαστικών ρευμάτων, κινημάτων αλλά και μεμονωμένα κάποιων καλλιτεχνών. Στα έργα μου, διακρίνει κανείς τάσεις αφαίρεσης. Απεικόνιση μη ρεαλιστική, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει καλή τη πίστη προσομοίωση που να μπορέσει να παρουσιάσει στο θεατή τα ουσιώδη χαρακτηριστικά στην αναπαράσταση. …η ανακολουθία ανάμεσα σε αυτό που φαίνεται και σε αυτό που υπονοείται…

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Η τέχνη εκφράζει τη λειτουργία της ψυχής, της εσωτερικής μας ζωής. Η έμπνευση έρχεται μέσα από το παρελθόν και το παρόν με απόηχο το αισιόδοξο μέλλον. Η εικόνα μη μιμητική, κι όμως υπάρχει ο καταφανής απόηχος εμπειριών που έχουν ληφθεί από τον οπτικό κόσμο και φτάνουν στα πλέον αμιγή στοιχεία σχήματος, χρώματος και μη χρώματος. Οι εμπειρίες και η αλληλεπίδρασή μου με τη ζωή είναι κινητήριος δύναμη, με σεβασμό στο χωροχρόνο του παρόντος.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Η ανάγκη για ζω-γραφική, η μελέτη, μέχρι και την έκφρασή της, βάζει σε μια διαδικασία τον καλλιτέχνη να περάσει από διάφορες επιρροές μέχρι να βρει την ελευθερία του στην έκφραση της οπτικής του σκέψης. Δεν θα μπορούσε και εγώ, να μην έχω επηρεαστεί από καλλιτέχνες του παρελθόντος μέχρι του σήμερα. Τα δικά μου στοιχεία όμως, είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τα έργα μου.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Μια ξεχωριστή εάν θες πρόκληση ήταν η συμμετοχή μου στον διαγωνισμό του Μουσείου Μακεδονικού αγώνα όπου το έργο μου με τίτλο «η σοφή Γαία αναδεικνύει την ελεύθερη Ελλάδα». Απέσπασε το 2ο έπαινο και αυτή τη στιγμή εμπλουτίζει τη συλλογή του μουσείου. …Μα… Κάθε νέο έργο είναι από μόνο του μια υπέροχη πρόκληση!

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Δεν θα κατάφερνα να φέρω από τον ύστερο μεσαίωνα τον Μιχαήλ Άγγελο, όσο και να το ήθελα.. 🙂 γιατί και τώρα να ζούσε δεν θα έβγαινε από το χώρο που φιλοτεχνούσε. Ερχόμενη στο δικό μας αιώνα μέσα στο μάτι δάσκαλοι παντοτινοί, το πνεύμα και τα ονόματα.. Γιάννης Μόραλης, Όπυ Ζούνη. Οπότε… δεν χρειάζεται να μπεις σε διάλογο με κάποιον καλλιτέχνη. Σου μιλάει με τα έργα του.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Κάθε έργο είναι δημιούργημα όπως κάθε παιδί για τον γονέα. Αυτό δεν σημαίνει πως μας ανήκει… ούτε τα παιδιά μας, μα ούτε και τα έργα μας. Φιλοδοξούμε να χαρίσουμε ένα λαμπερό μέλλον μέσα από αυτά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τέλος και αφετηρία, συντονίζονται στο «είμαι», στο «τώρα», στο «πάντα». Ζω- γραφίζω… Σκεύη Γιαπάνη-Paskevision

Η Παρασκευή (Σκεύη) Γιαπάνη γεννήθηκε το 1977 στη Λάρνακα. Είναι η δεύτερη από τις τέσσερις κόρες του Αδάμου Γιαπάνη από το χωριό, Αυγόρου της Αμμοχώστου και της Αναστασίας Βασιλείου από το κατεχόμενο χωριό, Μακράσυκα Αμμοχώστου. Είναι απόφοιτος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τελείωσε με βαθμό πτυχιακής εργασίας άριστα. Στη συνέχεια έλαβε εξειδικευμένες επιμορφώσεις στην Ειδική Καλλιτεχνική Αγωγή σε Εκπαιδευτικές Δομές & Χώρους Πολιτιστικής Αναφοράς (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και στην Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου)

Εγκαίνια: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου (6 – 9:30 μ.μ.)

Διάρκεια έκθεσης: 25 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2022 

Govedarou Art Gallery,
Διεύθυνση: Γ. Παπανδρέου 5 (πρώην Ανθέων), στάση Γεωργίου, Τ.Κ: 54645, Θεσσαλονίκη,
Τ.: 2314015613, www.govedaroufineartgallery.com,
[email protected] 

https://www.facebook.com/govedarouartgallery/

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη: 11 π.μ. – 2 μ.μ. & 6 μ.μ. – 8 μ.μ., Σάββατο: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Κυριακή κλειστά

Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr