“Η Σαρκοφάγος” Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021

Η Σαρκοφάγος
Μουσικοθεατρικό δρώµενο
βασισµένο στο οµώνυµο πεζογράφηµα του Γιώργου Ιωάννου και σε µουσική για σαξόφωνο του Philip Glass

3 και 4 Σεπτεµβρίου 2021 στο Μετοχιακό Συγκρότηµα Νέων Φλογητών* ώρα προσέλευσης 19.00 – ώρα έναρξης 20.30
είσοδος ελεύθερη µε υποχρεωτική προκράτηση στη σελίδα: https://digitalculture.gov.gr/2021/08/i-sarkofagos-metochiako-sigkrotima-neonflogiton/

Όλες οι εκδηλώσεις : https://digitalculture.gov.gr/ περιορισµένος αριθµός θέσεων

Ένας µοναχικός περιπατητής, κατά τις νυχτερινές περιπλανήσεις του στο αστικό τοπίο, συναντά µια σαρκοφάγο και διαπιστώνει πως έχει γίνει το ερωτικό καταφύγιο ενός νεαρού ζευγαριού. Στο κείµενο του Γιώργου Ιωάννου, το αρχαίο µνηµείο, κατοικηµένο απροσδόκητα από ένα παλλόµενο παρόν, πυροδοτεί στον αφηγητή µια ποιητική φαντασίωση όπου ο έρωτας και ο θάνατος, ο µύθος και η ιστορία, η σύγχρονη πόλη και το παρελθόν της συµπλέκονται σε ένα θαυµαστό παλίµψηστο. Αυτό επιχειρεί να ζωντανέψει η παράσταση, συµπλέκοντας τον λόγο του Ιωάννου µε αποσπάσµατα από άλλα σπουδαία κείµενα και µε αυθεντικές συνθέσεις για σαξόφωνο του κορυφαίου µινιµαλιστή Philip Glass. Ειδικότερα, θα ερµηνευτούν οι σολιστικές Melodies, γραµµένες από τον Glass το 1995 για µια θεατρική εκδοχή του κειµένου του Ζαν Ζενέ Αιχµάλωτος του έρωτα.

Την ίδια χρονιά ο συνθέτης χρησιµοποίησε τις Melodies και ως µουσικά σκίτσα για την σύνθεση του Κουαρτέτου Σαξοφώνων σε τέσσερις κινήσεις, ως ανάθεση του διάσηµου Raschèr Saxophone Quartet, έργο που επίσης θα διατρέξει την παράσταση.
Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραµµα 2021 του θεσµού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισµός” του Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού.

Ευχαριστούµε τον κ. Χριστόδουλο Ιωάννου και την κ. Νάνσυ Ιωάννου για την ευγενική παραχώρηση της άδειας χρήσης του κειµένου «Η σαρκοφάγος» του Γιώργου Ιωάννου. Επίσης ευχαριστούµε το Δήµο Προποντίδας για την επιµέλεια υλικοτεχνικών υποδοµών.

Συντελεστές
Ιδέα: Θεόφιλος Σωτηριάδης, Μελίνα Γαρµπή
Παραγωγή: ΑΜΚΕ ΒEARTIVE – Θεόφιλος Σωτηριάδης
Δραµατουργική σύνθεση, σκηνοθετική επιµέλεια: Μελίνα Γαρµπή
Μουσική επιµέλεια: Θεόφιλος Σωτηριάδης
Φωτισµοί, σκηνογραφική-ενδυµατολογική επιµέλεια: Σοφία Τσιριγώτη
Ηχοληψία: Γιώργος Βασίλας

Παίζουν: Αλέξανδρος Βοζινίδης (ηθοποιός) και Μελίνα Γαρµπή (ηθοποιός),
Άλκµαν Κουαρτέτο Σαξοφώνων: Χρίστος Ζένιος (σοπράνο σαξόφωνο), Γιώργος Δαραβέλης (άλτο σαξόφωνο), Θεόφιλος Σωτηριάδης (τενόρο σαξόφωνο), Γιάννης Μυράλης (βαρύτονο σαξόφωνο).

Χρήσιµες πληροφορίες
Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισµού και
Αθλητισµού. Aπαιτείται προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρµα του ΥΠΠΟΑ.
Η προκράτηση είναι υποχρεωτική.
Το µόνο αντίτιµο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.

Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραµµα και προκρατήσεις θέσεων στην ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/.

Σηµειώνουµε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα µουσεία, σύµφωνα µε τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.. Η χρήση µη ιατρικής µάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισµού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.

Σύντοµη αναφορά για το χώρο:
Η πρώτη σαφής αναφορά στο παλαιό µετόχι Νέων Φλογητών της αγιορείτικης µονής Αγίου Παντελεήµονα ανάγεται στο 1311. Ωστόσο, τα υφιστάµενα κτίρια –το Παλαιό, το Κεντρικό και τα Μεµονωµένα– χρονολογούνται από το 1853 έως το 1909. Σταθµό στη νεότερη ιστορία του συγκροτήµατος αποτέλεσε η δεκαετία του 1920, όταν εγκαταστάθηκε σ’ αυτό νοσοκοµείο του Αµερικάνικου Ερυθρού Σταυρού, µε το Κεντρικό Κτίριο να λειτουργεί ως η βασική κτιριακή µονάδα του. Κατά τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο το συγκρότηµα µετατράπηκε σε έδρα των κατοχικών δυνάµεων, ενώ το 1960, µετά από καταστροφική πυρκαγιά, εγκαταλείφθηκε. Το 1999 το συγκρότηµα περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισµού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής & Αγίου Όρους).

Πώς θα έρθετε:
Η πρόσβαση στο Μετοχιακό Συγκρότηµα Νέων Φλογητών γίνεται µέσω της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών (58 χλµ. από Θεσσαλονίκη). Στο συγκρότηµα στεγάζεται το Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισµού Χαλκιδικής «Ιουστινιανός».

Επικοινωνία: Θεόφιλος Σωτηριάδης, τηλ 2310949569,6974590864, [email protected]