Η Ντορίνα Μάλλιου συμμετέχει στην εικαστική έκθεση “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ” στην Govedarou Art Gallery

Η Govedarou Art Gallery παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, την επιμέλεια της οποίας φέρει η Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, ΜΑ Δημοσιογράφος και μέλος της AICA Eλλάδος, Νικολένα Καλαϊτζάκη https://nikolenakalaitzaki.wordpress.com [email protected]

Συμμετέχετε στην ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, στην Govedarou Art Gallery. Περιγράψτε μας το έργο με το οποίο συμμετέχετε και μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματά σας ως προς τη δημιουργία του. H ΑΣΚΗΤΙΚΗ αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια τον πνευματικό μου φάρο. Κάθε ανάγνωση της και μία μοναδική εμπειρία αυτογνωσίας, μία ξέχωρη στάση απέναντι στα ζητήματα του καθημερινού βίου. Η καλλιτεχνική προσέγγιση του κειμένου ήταν για μένα πρόκληση. Πώς να χωρέσει το νόημα ενός υπερβατικού κειμένου μέσα σε ένα εικαστικό πλαίσιο αντάξιο του; Έκανα τουλάχιστον το χρέος μου! Η ίδια, η καλλιτεχνική διαδικασία, αποτέλεσε την προσωπική μου ασκητική!

«Σπουδή στην Ασκητική» 60×60 cm. μολύβι, μελάνι, νήμα σε βαμβακερό χαρτί, 2022

Η πυκνή, μικρογραφική, συστρεφόμενη γραμμή, αποτελεί το σκοτεινό φόντο της σύνθεσης. Γίνεται έτσι ένα απόκοσμο και ατελές τοπίο που στο κέντρο του διανοίγεται μία  φωτεινή σφαίρα. Ψήγμα φωτός στο άπειρο σκότος! Καταδεικνύω με έναν τρόπο την αιώνια πάλη της ύλης (τετράγωνο) και του πνεύματος (κύκλος). Στην αιώνια αυτή πάλη μια κόκκινη γραμμή! Το «τρεμάμενο, αιματερό φωσφόρισμα», που συμβολίζει την ανοδική πορεία του ανθρώπου στη λύτρωση. Ο συσχετισμός είναι προφανής μιας και για τον συγγραφέα, η κόκκινη γραμμή είναι ο λυτρωτικός ανήφορος του. 

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Η ζωγραφική μου στον πυρήνα της είναι αφηρημένη, φαντασιακή και συμβολική. Η καλλιτεχνική μου αναζήτηση επικεντρώνεται στην πολυπλοκότητα και την πολυμορφικότητα του σχεδίου και των χρωμάτων, χρησιμοποιώντας τις αρχές του Pattern Painting, καταλήγοντας στη δομή και την έννοια.

Both Sides Now, 150x150cm,
γραφίτης σε χαρτί, 2019

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Κύριος άξονας των θεμάτων μου είναι τα φυτικά συμπλέγματα, η ανθοφορία τους, η πολυπλοκότητα τους, η ελκτική τους χρωματική πανδαισία και η απαράμιλλη γοητεία των σχημάτων τους. Η Φύση έχει την πρωτοκαθεδρία ! Οι πολυμορφικές μου συνθέσεις δεν είναι άλλο, από γέφυρες επικοινωνίας του ορατού κόσμου με το υποσυνείδητο και τη Μητέρα Φύση. Σε μία δεύτερη ανάγνωση παραλληλίζω τις οργανικές φόρμες με το γυναικείο σώμα. Στην ανάπτυξη μοτίβων που ξεκινούν από έναν κεντρικό πυρήνα και απλώνονται κυκλικά σε καμπυλόσχημους σχεδιασμούς, ερμηνεύεται συμβολικά το μυστήριο της ζωτικής δημιουργίας, όπως η ζωή μέσα από τη γυναικεία μήτρα.

Daydreaming, 140x140cm, μικτή τεχνική σε χαρτί, 2017

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Η γυναικεία απόχρωση στα έργα μου, είναι εμφανής. Με έναν τρόπο, αφήνω τις βαθιές επιρροές μου, από το έργο των Georgia Ο’ Keeffe, Beatrice Milhazes, Ηelen Frankenthaler, Fiona Rae, να αποκαλυφθούν ελεύθερα. Εκτιμώ βαθύτατα το έργο τους και αποτελούν κάθε φορά έναυσμα περισυλλογής και  έμπνευση για την επόμενη καλλιτεχνική μου αναζήτηση.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η καλλιτεχνική μου πορεία, στηρίζεται στον πειραματισμό και στη συνεχή αναζήτηση ποικίλων μέσων και  διαφορετικών τεχνικών. Κάθε έργο αποτελεί πρόκληση για μένα, εν τη γενέσει του. Υπερβαίνω συχνά, τα γνωστά σύνορα της ζωγραφικής μου χαρτογράφησης. Ζυμώνεται κάθε φορά η εξέλιξη μιας άγνωστης μορφής, που απαγκιστρώνεται από μνήμες ατομικές ή συλλογικές, συνδυάζοντας την προσωπική μου αισθητική με την αναζήτηση της αλήθειας.

Garden of Pleasures, 100 x 100cm, χρωματιστά μολύβια, μελάνια, γραφίτης σε χαρτί, 2021

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Η γυναικεία παρουσία στον κόσμο της Τέχνης με κέντριζε από πάντα, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μία συνεχής  έμπνευση για την εξέλιξη της καλλιτεχνικής μου διαδρομής. Οι γυναίκες καλλιτέχνιδες, ανά τους αιώνες, αποτελούν για μένα πρότυπο, τόσο η  ζωή τους, όσο και το έργο τους. Η Hilma af Klint (1862-1944) είναι μια παρουσία νέα στο χώρο της παγκόσμιας Τέχνης, ωστόσο έζησε τον προηγούμενο αιώνα και το έργο της αναγνωρίστηκε δεκαετίες αργότερα. Με γοητεύει αφάνταστα το καινοτόμο έργο της που χρονολογικά τοποθετείται πριν την καθιέρωση της Αφηρημένης Τέχνης από τον θεμελιωτής της, τον Wassily Kandinsky. Οι εικαστικές της προτάσεις δυναμικές αλλά και ευαίσθητες, περικλείουν ένα έντονο πνευματικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο. Καθώς επίσης οι μεγάλου μεγέθους συνθέσεις της συνδυάζουν αρμονικά τα φυτικά μοτίβα με τα γεωμετρικά στοιχεία με έναν ιδιαίτερο μυστικιστικό τρόπο. Καταφαίνεται ένας εσωτερικός διάλογος μαζί της, που σχετίζεται και με τους δικούς μου εικαστικούς  προβληματισμούς.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Η σχέση του δημιουργού με το έργο του, θεωρείται άρρηκτη, ως αρχική συνθήκη συνύπαρξης. Η εξέλιξη της σχέσης αυτής αποσαφηνίζεται κάθε φορά και ανάλογα με τον τρόπο διαχείρισης, προβολής και διακίνησης του εκάστοτε έργου. Το κοινό που μελετά το αποτέλεσμα αυτής της σχέσης, απολαμβάνει τους νοητικούς και αισθητικούς καρπούς του. Σε βάθος χρόνου αποκρυσταλλώνεται η σχέση αυτή, αποχρωματίζεται και καταφαίνεται πλέον η πιο ουσιαστική εκδοχή της.

Familiar, 61x61cm, χρωματιστά μολύβια σε χαρτί, 2020.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Στη διάρκεια της πανδημίας, η αβεβαιότητα του σχεδιασμού καλλιτεχνικής παραγωγής και παρουσίασης έργων, κατέδειξε νέους τρόπους επιβίωσης του καλλιτεχνικού έργου. Σε ένα ρευστό ψηφιακό περιβάλλον, με κυρίαρχο ρόλο τις νέες ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά και τις συνεργασίες που προέκυψαν, ανέδειξε την κατάφορη ανάγκη για δημιουργία με κοινό ή και χωρίς αυτό. Αισιοδοξώ σε ευμενείς συγκυρίες, ανταποκρινόμενη πάντα στις προσκλήσεις και προκλήσεις σε κυρίως ομαδικές συμμετοχές. Εν ευθέτω χρόνω, θα έχω τη χαρά να παρουσιάσω νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες, σε παραγωγές εντός και εκτός συνόρων. Παράλληλα αποσκοπώ στην οργάνωση και συγκέντρωση υλικού για τη νέα ενότητα έργων μου, αφιερωμένη στην ιστορικότητα της γυναικείας φύσης, στοχεύοντας σε μια νέα ατομική έκθεση.

Εγκαίνια: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου (6 – 9:30 μ.μ.)

Διάρκεια έκθεσης: 25 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2022 

Govedarou Art Gallery,
Διεύθυνση: Γ. Παπανδρέου 5 (πρώην Ανθέων), στάση Γεωργίου, Τ.Κ: 54645, Θεσσαλονίκη,
Τ.: 2314015613, www.govedaroufineartgallery.com,
[email protected] 

https://www.facebook.com/govedarouartgallery/

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη: 11 π.μ. – 2 μ.μ. & 6 μ.μ. – 8 μ.μ., Σάββατο: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Κυριακή κλειστά

Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr