Η Ιστορία θα με δικαιώσει Η κληρονομιά του Φιντέλ Κάστρο

Με αφορμή τη νέα έκδοση της ιστορικής ομιλίας του Φιντέλ Κάστρο Η Ιστορία θα με δικαιώσει από τις εκδόσεις Διεθνές Βήμα, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το βιβλιοπωλείο Κεντρί διοργανώνουν βιβλιοπαρουσίαση-συζήτηση το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 19:00, στην αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου.

Fidel Castro speaking in Santa Clara, Cuba, October 17, 1997, at ceremony greeting arrival of remains of Ernesto Che Guevara and his comrades.Also in picture are Raϊl Castro (center) and Carlos Lage. Nineteen ninety seven.
Credit: Granma

Με την προφητική φράση «…καταδικάστε με, δεν έχει σημασία, η Ιστορία θα με δικαιώσει…» έκλεισε ο ηγέτης των επαναστατών της Κούβας Φιντέλ Κάστρο τον λόγο υπεράσπισής του στο δικαστήριο το 1953, μετά τη συντριβή της επίθεσής τους στο στρατόπεδο της Μονκάδα στις 26 Ιουλίου του ίδιου έτους. Ο λόγος αυτός, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια μιας απολογίας, αποτέλεσε το πολιτικό πρόγραμμα ενός αντιδικτατορικού λαϊκού κινήματος στο νησί της Καραϊβικής. Σύντομα το κίνημα αυτό γιγαντώθηκε σε μια πραγματική επανάσταση, την πρώτη νικηφόρα στην αμερικανική ήπειρο, η οποία γρήγορα μετεξελίχθηκε σε σοσιαλιστική. Την 1η Ιανουαρίου του 1959 κατάφερε να ανατρέψει την αιμοσταγή δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα και να φέρει στην εξουσία για 50 χρόνια τον ίδιο τον Φιντέλ Κάστρο, ενώ κατόρθωσε να διασφαλίσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του κουβανικού λαού. Παραμένοντας ζωντανή ακόμη και σήμερα, η κουβανική επανάσταση μας καλεί να μελετήσουμε τα διδάγματά της.
Μέσα απ’ αυτό το βιβλίο αναδεικνύεται η ιστορική συνέχεια των αγώνων του λαού της Κούβας. Αναδεικνύονται επίσης οι αρχές και τα χαρακτηριστικά της κουβανικής κοινωνίας που της επιτρέπουν –παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση και τον αποκλεισμό (εμπάργκο) που ισχύει και σήμερα– όχι μόνο να εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές και σε ορισμένους τομείς αξιοζήλευτο επίπεδο ζωής (δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους τους Κουβανούς κλπ.), αλλά και να παρέχει διεθνιστική αλληλεγγύη σε λαούς σε όλο τον κόσμο.
Η νέα έκδοση περιλαμβάνει συνολικά δύο ιστορικές ομιλίες του Φιντέλ Κάστρο και προλογίζεται από την Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Μπάμπης Μισαηλίδης (εκδόσεις Διεθνές Βήμα)
Άρης Στυλιανού (αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, πρόεδρος δ.σ. του ΚΘΒΕ)
Κώστας Σανίδας (Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί»).

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα μιλήσει η Πρέσβειρα της Κούβας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα.

Είσοδος ελεύθερη.