Η ζωγράφος Ισμήνη Μίχα συμμετέχει στη Διεθνή Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στην Αυστρία “Με το Μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας”

Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”

Από 9 έως 19 Ιουνίου 2023

Bio: Η Ισμήνη Μίχα, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Την δεκαετία του ’90 ασχολείται με την τοιχογραφία. Φιλοτέχνησε διάφορους χώρους μεταξύ αυτών και την Παιδιατρική Κλινική της Βέροιας. Έχει πάνω από δέκα ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε πολλές επιλεγμένες ομαδικές. Μεταξύ αυτών οι πιο πρόσφατες είναι: στην biennale του Bari στην Ιταλία το 2021 και στην biennale Skopion το 2022. Τον Μάιο του 2022 στην γκαλερί Ev in New York. Τον Ιούνιο του 2022 στo atelier an der Donau στην Αυστρία. Στο Bari Italy το 2022 υπό την αιγίδα  του τμήματος ανθρωπιστικων σπουδών του Πανεπιστημίου και του Βατικανo βραβεύεται με το βραβείο Biennale internaKonal d’ ararte. Τον Νοέμβριο του 2022 στην NissArt στην Σικελία. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Έλλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου Κοπελουζου.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνύπαρξη με καλλιτέχνες διαφορετικής κουλτούρας που συγκινούνται και επηρεάζονται από διαφορετικές εικόνες, αλλά και η επαφή με διαφορετικά στυλ, τα οποία χρησιμοποιούν για να εκφράσουν τις βαθύτερες αξίες και ανησυχίες.

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Ονειρεύομαι να συμβάλλω απεναντι, σε ένα σύστημα που θέλει να δημιουργήσει μια ελεγχόμενη κοινωνία χωρίς Τέχνη άρα και χωρίς πολιτισμό. Να αφήσω το στίγμα μου δείχνοντας όχι μόνο το έργο μου αλλά και πως πρέπει να είναι ο κόσμος…Πολύχρωμος, χαρούμενος και όχι μουντός και θλιβερές.

Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Από αρχαιοτάτων χρόνων η Τέχνη υπήρξε σημείο αναφοράς για όλες τις μετέπειτα μελέτες της ιστορίας. Η Τέχνη κάθε εποχής αφήνει το χνάρι της, το στίγμα της, την έκφραση και την ταυτότητα κάθε εποχής.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Παρά τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες στον πλανήτη η Τέχνη αποτελεί ένα όχημα ελπίδας και όχι μόνο για τους καλλιτέχνες αλλά και τους πολίτες που μέσα από τις τέχνες μπορούν να βρουν διέξοδα. Είναι γεγονός ότι η Τέχνη έχει τη δυναμική να επηρεάσει ηθικά και λειτουργικά την ανθρώπινη συνείδηση. Οι άνθρωποι της Τέχνης δεν αφήνουν το δικό τους πάθος και συνεχίζουν μέσω κάθε πρωτόγνωρης συγκυρίας.

Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Η Τέχνη όπως συνηθίζεται να λέγεται δεν καθρεφτίζει απλά, αλλά διαθλά και μεγεθύνει. Ο καλλιτέχνης θέλει να είναι το έργο του μια αντανάκλαση δημιουργική και ενεργητική στον θεατή και επιδιώκει την καλλιτεχνική μετάπλαση της πραγματικότητας στην γλώσσα της αντίστοιχης Τέχνης.

Atelier an der Donau, Schiffmeisterplatz 3, A-3370 Ybbs NÖ
www.facebook.com/konsfarmartatelier www.facebook.com/nostos.argentina www.facebook.com/groups/548725553326962 www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ

Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.

Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:

Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.

Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.

Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.

Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki                                  [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]

Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr