Η ζωγράφος-εικαστικός Τσομπάνη Νικολίνα στο ατελιέ-γκαλερί της στη Θεσσαλονίκη, το «Φτερό της Πεταλούδας»

Είμαι η Νικολίνα, ιδιοκτήτρια του ατελιέ «Φτερό της Πεταλούδας».

Το όνομα δεν επιλέχθηκε τυχαία. Η πεταλούδα σύμβολο της ψυχής.

My Motto… Δες τον κόσμο, μέσα απο την ψυχή μου.

Όλα  ξεκίνησαν όταν ξημέρωσε μια μέρα στη ζωή μου, που την άλλαξε για πάντα. Μια αλλιώτικη μέρα που ένα μέρος της ψυχής μου, ζήλεψε τα χρώματα της δύσης και έφυγε μαζί τους.

Μετά από αυτήν την  συναισθηματική συντριβή, και μην έχοντας άλλη διέξοδο, αποφάσισα να εκφράσω τα δύσκολα τότε, συναισθήματα μου μέσα από αυτό που ήξερα από παιδί να κάνω καλά. Να ζωγραφίζω. Ήταν πάντα ο τρόπος έκφρασης μου. Άρχισα λοιπόν μέσα από γραμμές και χρώματα, να βάζω τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου σε μια σειρά. Άρχισα να τα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο απέναντι μου και να αναμετράμε μαζί τους.

Κάποια στιγμή άρχισα να τα κατανοώ χωρίς να με τρομάζουν. Κατάφερα σιγά σιγά να τα αναλύω και να βλέπω μέσα τους. Με φόβο συνειδητοποίησα  ότι τα συναισθήματα που υπερτερούσαν, ήταν πολύ σκοτεινά και άσχημα καλυπτικά, προς όλα τα άλλα που υπήρχαν μέσα μου. Δεν θα μπορούσαν να συνυπάρξουν μαζί με μένα για την υπόλοιπη ζωή μου-αν ήθελα να έχω ζωή- χωρίς να καταφέρουν να απορροφηθούν ομαλά μέσα μου.

Θέλησα λοιπόν σταδιακά να συμπληρώσω δίπλα τους κάποια πιο φωτεινά και ελπιδοφόρα. Έτσι και έγινε. Όσο περνούσε ο καιρός γινόταν όλο και πιο φωτεινή η αποτύπωση τους  στον καμβά. Τα χρώματα αλλά και τα θέματα των έργων μου ήταν λιγότερο δυσάρεστα. Αυτό σημαίνει πως τα πιο φωτεινά μου συναισθήματα, άρχισαν να παίρνουν και πάλι ρόλο στη ζωή μου.

Καθώς εγώ δούλευα για την δική μου ψυχή, και είδα πως αυτό έχει αποτέλεσμα, σκέφτηκα πως και κάποιοι άλλοι άνθρωποι θα βρίσκονταν στην ίδια δυσάρεστη θέση με μένα. Αν τους έδειχνα τον δρόμο  που εγώ ακολούθησα,  ίσως κι αυτοί με την σειρά τους, έβαζαν λίγο χρώμα στη δύσκολη ζωή τους.

Έτσι ξεκίνησα να κοινοποιώ τα έργα μου, ώστε να τα δουν. Να δουν αυτό, που ίσως και οι ίδιοι έχουν μέσα τους. Αυτό που πρέπει σίγουρα να προσέξουν, είναι ότι σε κάθε έργο πάντα υπάρχει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.

Χρησιμοποιώντας τις δικές μου εικόνες, ακολουθώντας τα δικά μου χρώματα, να καταφέρουν και αυτοί να βρουν την ελπίδα, που για κάποιους κρύβεται μέσα στα δυσάρεστα γεγονότα της ζωής τους.

Μέσα από όλη αυτή την διαδικασία έμαθα, πως όσο μεγάλο και να είναι το τίμημα, ποτέ δεν έρχεται με άδεια χέρια.

Το Ατελιέ μου

Και έφτασε ο καιρός, που όλο αυτό πήρε σάρκα και οστά. Με την παρότρυνση αγαπημένων ανθρώπων που πίστεψαν σε μένα, έφτιαξα έναν δικό μου χώρο. Έναν χώρο δημιουργίας και έκθεσης. Το όνομα δεν επιλέχθηκε τυχαία. Τίποτε δεν θα με αντιπροσώπευε καλύτερα από το φτερό της πεταλούδας. Η μαγική μεταμόρφωση μιας κάμπιας σε πεταλούδα, μια συγκεκριμένη διαδικασία ολοκληρωτικής μεταμόρφωσης, αφού  μια κάμπια καταλήγει σε ζωντανό έργο τέχνης. Για να γίνει βέβαια αυτό πρέπει να περάσει από το σκοτεινό στάδιο, όπου είναι ερμητικά κλεισμένη και σφηνωμένη μέσα στο κουκούλι.

Το φτερό λοιπόν σαν μέρος της ψυχής, συμβολίζει την προσπάθεια να πετάξει ψηλά, ελεύθερη, αφού αφήσει πίσω της τα ασφυκτικά δεσμά της χρυσαλλίδας.

Έτσι λοιπόν κι εγώ κατάφερα μετά από πολύ προσπάθεια να αποδεσμευτώ και να δημιουργήσω αυτόν τον όμορφο χώρο δημιουργίας και έκθεσης, ώστε να μπορώ να επικοινωνώ μαζί σας τις εμπειρίες μου, τις επιθυμίες μου και αν μπορώ να σας δίνω ελπίδα.

Στο ατελιέ μου, θα βρείτε δημιουργίες ψυχής. Πίνακες ζωγραφικής, ζωγραφισμένα έπιπλα και μικρά διακοσμητικά ζωγραφισμένα αντικείμενα.

Η τέχνη πρέπει να έχει ενεργό μέρος στη ζωής μας, να είναι ένα οργανικό κομμάτι της.

Η εφαρμογή της σε διάφορα αντικείμενα της καθημερινότητας μας, μας κάνει να ξεχωρίζουμε από την μάζα και να δείχνουμε την ιδιαίτερη πλευρά μας,τον χαρακτήρα μας και την μοναδικότητα μας.

Εδώ μέσα συμβαίνουν δημιουργικά γεγονότα τέχνης.

Εδώ απολαμβάνετε την ηρεμία της δημιουργίας.

Εδώ, σε έναν προσωπικό χώρο φτιαγμένο με μεράκι, θα μπορείτε μαζί μου να δημιουργήσετε ιδιαίτερα δώρα για τα πιο αγαπημένα σας πρόσωπα.

Η τέχνη είναι ένας ζωντανός οργανισμός, γι’ αυτό δεν μένει ποτέ σταθερή. Μεγαλώνει, μεταλλάσσεται, τροποποιείται, εξελίσσεται.

Έτσι λοιπόν μέσα από’ την τέχνη μπορεί κανείς να αφήσει την ψυχή του ελεύθερη να ταξιδέψει και να ομορφύνει την καθημερινότητα του, έχοντας δίπλα του όμορφα περίτεχνα ζωγραφικά έργα που θα τον ταξιδεύουν βλέποντας τα.

Όταν στο χώρο σου έχεις ένα έργο τέχνης δεν είσαι ποτέ μόνος.

  • Αν αγαπάτε την τέχνη δεν είναι απαραίτητο να αγοράζετε έργα εκατομμυρίων.
  • Αγοράζετε έργα καλλιτεχνών που ζουν κοντά σας.
  • Καλλιτέχνης είναι αυτός που σε κάνει να δεις τα πράγματα που ήδη γνωρίζεις από άλλη οπτική μεριά.
  • Αν αγαπάτε το χειροποίητο είστε στο σωστό μέρος.
  • Καλλιτεχνήματα βγαλμένα από «παραμύθια της Χαλιμάς», για μικρά και μεγάλα παιδιά