Η Ειρήνη Λαζαρίδου στην Επίμονη Τέχνη

Το polismagazino.gr θέτει μία σειρά ερωτήσεων με σκοπό μια πιο προσωπική γνωριμία με Αγαπημένους μας Επίμονους καλλιτέχνες.

Επίμονη Τέχνη: Ιδρυση – Καλλιτεχνική επιμέλεια Χρύσα Μπαρζόκα www.facebook.com/chris.alevra

https://www.facebook.com/epimonitexni

Η “Επίμονη Τέχνη” είναι μία ομαδική έκθεση χωρίς μεσάζοντες, η οποία ιδρύθηκε από τη ζωγράφο Χρύσα Μπαρζόκα το 2018 στο Μπενσουσάν Χαν, “μια συλλογική έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών στην οποία καλλιτέχνες με τους οποίους μας δένουν ίδια ιδανικά θα συνεκθέσουμε χωρίς καμία απολύτως δέσμευση με την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη ελευθερία που πρέπει να διέπει την πραγματική Τέχνη, σε πείσμα των εγκαθιδρυμένων συμφερόντων που κατακεραυνώνουν την δημιουργικότητα μας. Μια τέχνη Επίμονη, την δική μας τέχνη”. Χ.Μ.

Η συμμετοχή σας στην ομάδα της Επίμονης Τέχνης δημιουργεί την ανάγκη να γνωρίσουμε τον καλλιτέχνη που βρίσκεται πίσω από τα έργα τα οποία συνομιλούν με το φιλότεχνο κοινό. Θα θέλατε να μας πείτε πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχημένη επαφή σας με το κοινό; Μία επιτυχημένη επαφή του Καλλιτέχνη με το κοινό του είναι δυνατή μόνο μέσω της Τέχνης. Εκεί παρατηρείται μία διάδραση στα συναισθήματα που γενιουνται από την ψυχή του Ζωγράφου και περιμένουν την στιγμή που κάποιος θεατής θα προσπαθήσει να σπάσει τους κώδικές του, διαβάζοντας το έργο του με την δική του μοναδική ματιά. Ο απότερος σκοπός του Ζωγράφου είναι να δημιουργηθεί μεταξύ του θεατή και του έργου ΕΡΩΤΑΣ, ώστε να αποτελέσει αναπόσπαστο κομματι της ζωής του. Ενα μαγικό μέσο που θα μπορεί να τον χαλαρώνει και να τον ταξιδεύει.

Ποιος από τους εν ζωή καλλιτέχνες, σάς εκφράζει εικαστικά; Σίγουρα υπάρχουν εν ζωή αρκετοί καταξιωμένοι  καλλιτέχνες , ομως εγώ λατρεύω τον Τσαρούχη, τον Θεοτοκόπουλο, τον Gauguin, τον Klimt, τον Mone.

Εάν ναυαγούσατε σε ένα νησί, πέρα από τα βασικά τα οποία θα σας έλειπαν, θα βρίσκατε τρόπο να εκφραζοσασταν καλλιτεχνικά και ποιος θα ήταν αυτός; Ο άνθρωπος τελικά έχει απίστευτη ψυχική δύναμη και όταν χρειαστεί θα γίνει ατρόμητος και θα αντλήσει δυνάμεις από το πουθενά. Νομίζω ότι εάν βρισκόμουν σε κάποια παρόμοια κατάσταση, πρώτα θα προσπαθούσα να ψυχαγωγήσω τον εαυτό μου ανακαλύπτοντας δικούς μου στίχους και μελωδίες και μετά θα χρησιμοποιούσα οποιοδήποτε υλικό μπορούσα να βρω, όπως πηλό από χώμα, δημιουργώντας με τα χέρια μου γλυπτά.

Ποια θεωρείτε οτι είναι η ανώτερη των αξιών σας; Η ανώτερη αξία στη ζωή μου είναι η Πίστη μου στο Θεό και στον άνθρωπο.

Ποιος ο λόγος έμπνευσης και συνεργασίας σας με την Επιμονή Τέχνη; Ο λόγος που συνεργάζομαι με την Επίμονη Τέχνη έχει ονοματεπώνυμο “ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΡΖΟΚΑ”. Είναι η κινητήριος δύναμη και η ψυχή της Επίμονης Τέχνης. Ενα κορίτσι με δυναμισμό και όραμα.

Ποια από τις συνεργασίες σας με την Επιμονή Τέχνη αγαπήσατε περισσότερο & γιατί; Θεωρώ ότι το protzect με τη γοργόνα Θεσσαλονίκη την αδερφή του Μέγα Αλέξανδρου ήταν το αγαπημένο μου, γιατί αισθάνθηκα ότι καλούμαι να αποτυπώσω στον καμβά την πόλη που γεννήθηκα στην μυθική διάσταση που της αξίζει.

Τι τίτλο θα δίνατε στην αυτοβιογραφία σας;  Η Ζωγράφος που αγάπησε το φως.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι που ακούτε όταν είστε σε λύπη, έρωτα ή χαρά; Είναι η “ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ” της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, γιατί με ταξιδεύει και με ηρεμεί.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας και ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει ζήσει η ανθρωπότητα; Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι όχι να μην πάθω κάτι εγώ αλλά τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Κάτ’ επέκταση καί όλα τα παιδιά του κόσμου. Η ανθρωπότητα δυστηχώς έχει ζήσει πολλές και αναίτιες τραγωδίες λόγω πολέμου και απ’ ότι φαίνεται η ιστορία πάντα επαναλαμβάνεται.

Πιστεύετε ότι η Τέχνη μπορεί να κάνει καλύτερο τον κόσμο; Ναι, σίγουρα, η τέχνη εξημερώνει τον άνθρωπο, τον αγκαλιάζει, ξαναπλάθει την ψυχή του μέσα από την μουσική, το θέατρο, την ποίηση τη ζωγραφική, τη γλυπτική. Σφυριλατεί τις αισθήσεις του.

Πόσο σας επηρεάζουν οι καθημερινές σκληρές ειδήσεις που ακούμε και έχουν να κάνουν με παιδοφιλία με γυναικοκτονίες και με όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας; Το να ακούς καθημερινά στην  τηλεόραση για φρικτά εγκλήματα, όπως η παιδοφιλία, [βιασμός δηλαδή πρώτα της παιδικής ψυχής] και οι γυναικοκτονίες, σίγουρα δεν μας κάνουν να αισθανόμαστε Εθνικά υπερήφανοι. Πιστεύω ότι μια δραστική λύση θα ήταν οι πολύ αυστηρές ποινές.

Θα σκεφτόσασταν να χαρίσετε κάποιο έργο σας για Φιλανθρωπικό σκοπό & αν ναι σε ποιόν; Θα χαιρόμουν πραγματικά να χαρίσω ένα έργο μου για φιλανθρωπικό σκοπό στο Χωριό SOS, στο ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ή στην ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ του Πατέρα Αντώνιου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ειρήνη Λαζαρίδου [LAZARINI], γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 1959. Η πρώτη της αγάπη ήταν η τέχνη της Αγιογραφίας. Σπούδασε 7 χρόνια Αγιογραφία και Ζωγραφική δίπλα στην Βασιλική Κοντού, από το 1993 μέχρι το 1999. Το ταλέντο της άρχισε να φαίνεται από τα πρώτα της έργα δουλεύοντας σκόνες από πετρώματα και αυγοτέμπερα. Αρχίζει να πειραματίζεται με λιωμένα κεριά ρετσίνι και διάφορα υλικά για παλαιώσεις. Το ενδιαφέρον της τραβάει ο Αιγυπτιακός Πολιτισμός. Μελετά επί 4 χρόνια τα Πορταίτα  FAYOUM δουλεύοντας τα με εγκαυστική τέχνη. Διδάσκεται ψηφιδωτό, κόσμημα, πηλό, βιτρώ και για 5 χρόνια διδάσκει στο ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ από το 2010 μεχρι το 2014. Στους πίνακές της χρησιμοποιεί αληθινά φύλλα χρυσού 24 κατατίων, πηλό, σμάλτα και πολύτιμους λίθους μετατρέποντας τους πίνακες σε πολύτιμα έργα τέχνης.

Στο ενεργητικό της έχει αρκετές ατομικές εκθέσεις Αγιογραφίας και ζωγραφικής στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και σε Πινακοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει εκθέσει τα έργα της στην Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης.

[ΙΝΤΕRNATIONAL CONTEMPORARY ART FAIR THESSALONIKI] 2019, 2020, 2021.

Είναι μέλος της MEGA ART GALLERY ASSOCIATION OF CORCHIANO στην Ιταλία.

Τα τελευταία 6 χρόνια έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην BIENALE της Βενετίας, στην Κύπρο, στην Βουδαπέστη στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΙΤΟΚ, στις ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ, στο QATAR  στο INTERNATIONAL ART FAIR FESTIVAL, Μύκονο, Σύμη, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στο Ηράκλειο στην ΜΥRO GALLERY ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, σε GALLERY της Αθήνας στη Βουλή της ADELAIDE της Αυστραλίας , στην Νότιο Κορέα, στην Τράπεζα Πειραιώς Θεσσαλονίκης και άλλα.

Εργα της βρίσκονται στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Ελλάδος, στην Ιταλία, στο Μπαγκλαντές, στο Λονδίνο, ενώ πορτραίτα της κοσμούν τα Αραβικά Εμιράτα. Το Φεβρουάριο του 2021 έργα της δημοσιεύονται στο ARCHLOVE MAGAZINE Περιοδικό με εμβέλεια σε ΑΜΕΡΙΚΗ και ΚΙΝΑ.

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr