Η γκαλερί Thalatta.art παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “Αστικά Μονοπάτια”

Εγκαίνια: Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, 19:30-22:00

Διάρκεια: 1 Φεβρουαρίου έως 16 Μαρτίου 2024  

Επιμέλεια: Ειρήνη-Μαρία Νανούρη

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Θωμάς Γαλάτος, Τζένη Δούπη, Μαριλένα Κρανιώτη, Αγγελική Λόη, Δήμητρα Μαλταμπέ, Κωνσταντίνα Μπαρμπαρή, Βικτώρια Νταρίλα.

Από τη Λυκόσουρα έως την Αθήνα του Περικλή και από τις σύγχρονες πρωτεύουσες έως τις έξυπνες πόλεις, τα άστη στέκουν αγέρωχα και βουβά στο πέρασμα των αιώνων, διαφυλάσσοντας την ιστορική μνήμη, καταγράφοντας την εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους και αγκαλιάζοντας τη φιλοδοξία για μία πόλη, ιδανική.

Από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 16 Μαρτίου 2024, η γκαλερί Thalatta.art καλεί το κοινό να περιπλανηθεί στην έκθεση Αστικά Μονοπάτια, μία εικαστική διαδρομή στην οποία τα όρια δεν υφίστανται, παρά μόνο λειτουργικά. Η έκθεση αποτελεί μία έρευνα στις αναζητήσεις των κατοίκων των μεγαλουπόλεων οι οποίοι πραγματεύονται θέματα σχέσης του ανθρώπου με τους ηθελημένους περιορισμούς και τις επιθυμίες του, ζητήματα αλληλεπίδρασης με τον εαυτό και τον άλλον αλλά και τη βαθιά επιθυμία για αλλαγή.

Γλυπτά από τσιμέντο, το αγαπημένο υλικό της αστικής υπερηφάνειας, αναθήματα που χαράσσουν το κάθε προσωπικό μονοπάτι, εσωκλείοντας τις μνήμες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μας συνοδεύουν σε ένα μεγάλο ταξίδι, ήχοι που αποτυπώνουν την ανυπαρξία μας μπροστά στην ταχύτητα και την αναστάτωση της πόλης, ενδείξεις ερειπίων ανάμεσα στα γιγάντια αστικά οικοδομήματα.  Κάθε παράθυρο και μία φερέλπιδα γωνία θέασης η οποία απελευθερώνει και ταυτόχρονα εγκλωβίζει τα μάτια του θεατή. Στο σημείο καμπής, στο λεπτό σύνορο ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο, στο δικό μου και στου άλλου, ένα στιγμιαίο αδιέξοδο που αποτυπώνεται στην αντανάκλαση της επιλογής. Ο άνθρωπος με τη μεγαλεπήβολη παρουσία του στις μεγαλουπόλεις και η φύση με την υποβλητική απουσία της, υπό το σάουντρακ της αστικής μας μοναξιάς.

Τα Αστικά Μονοπάτια είναι ένα ταξίδι στον κόσμο των περιηγητών. Των ανθρώπων που είτε επιλέγουν είτε αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την μητρική τους πατρίδα και να αναζητήσουν την ευδαιμονία σε μία άλλη κοινότητα. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η ευδαιμονία είναι το ανώτερο αγαθό στο οποίο μπορεί μία πόλις να στοχεύσει καθώς χαρίζει στα άτομα το ηθικό πλεονέκτημα της δισυπόστατης ύπαρξης. Ο άνθρωπος, ο οποίος ζει και πράττει ηθικά και ο ίδιος άνθρωπος που ενεργεί ως πολίτης και στοχεύει στην ευδαιμονία του συνόλου. Η ουτοπία της ιδανικής πόλης υπάρχει, φέρει την ελπίδα όλων όσων την χρειάζονται, όλων όσων αρνούνται τα εμπόδια και επιμένουν καθοδηγούμενοι από τη διηνεκή λειτουργία του πνεύματος. Στην κάθε συνειδητοποίηση για την επισφαλή υπόσταση της εγκάρδιας υποδοχής, γίνεται και ένα βήμα προς την αλήθεια. Ένα βήμα προς τη δικαιοσύνη.

Η γκαλερί Thalatta.art είναι ένας χώρος εικαστικών τεχνών στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος προάγει καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, στοχεύοντας στο να εισάγει στην καλλιτεχνική σκηνή αλλά και την αγορά της τέχνης, ένα νέο κύμα αισθητικής δημιουργίας.

Ωράριο Λειτουργίας

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-20:00, Τετάρτη & Σάββατο 10:00-18:00

Επικοινωνία: +30 210 331 5488 | [email protected] | http://thalatta.art/

Διεύθυνση: Τhalatta.art, Χρήστου Λαδά 5-7, Αθήνα, 105 61