Η Γιώτα Μπούζα συμμετέχει στην εικαστική έκθεση “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ” στην Govedarou Art Gallery

Η Govedarou Art Gallery παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, την επιμέλεια της οποίας φέρει η Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, ΜΑ Δημοσιογράφος και μέλος της AICA Eλλάδος, Νικολένα Καλαϊτζάκη https://nikolenakalaitzaki.wordpress.com [email protected]

Συμμετέχετε στην ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, στην Govedarou Art Gallery. Περιγράψτε μας το έργο με το οποίο συμμετέχετε και μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματά σας ως προς τη δημιουργία του. Δύσκολα βάζω τίτλους σε έργα και δύσκολα μπορώ να τα περιγράψω. Πολλές φορές γράφω όταν τα φτιάχνω. Τους γρίφους που μπορεί να χρησιμοποιώ όταν γράφω ίσως τους περνάω και στα έργα μου. Αφήνω τον καθένα να τα αισθανθεί ελεύθερα χωρίς να φλυαρώ περιγράφοντάς τα, μου προκαλεί κάπως αμηχανία.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δε νομίζω ότι θα ενέτασσα τα έργα μου σε ένα συγκεκριμένο κίνημα. Αλλά νομίζω ότι η δική μου ματιά συλλέγει στοιχεία από διάφορα ρεύματα και τα εντάσσει ποικιλοτρόπως κάθε φορά, έστω και υποσυνείδητα.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Η έμπνευση έρχεται κυρίως τις ώρες εκείνες που όλα ησυχάζουν. Τις ώρες που βρίσκομαι μονάχη με τον εαυτό μου κι αρχίζει αυτός ο καταιγισμός σκέψεων. Συνήθως όταν φτιάχνω κάτι, γράφω ταυτόχρονα. Καταγράφω τις σκέψεις μου και ο λόγος συνομιλεί πολλές φορές με το έργο. Συνηθίζω να έχω μία κόλλα λευκή δίπλα μου κάθε φορά που φτιάχνω κάτι. Δεν θα μπορούσα να ορίσω ακριβώς από πού αντλώ την έμπνευση. Είναι όλα αυτά που βλέπω μπροστά μου όταν κλείνω τα μάτια.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Αγαπώ πολλούς καλλιτέχνες από διάφορους χώρους της τέχνης που νιώθω ότι μου έχουν ασκήσει βαθιά επίδραση. Είτε είναι μουσικοί, είτε συγγραφείς και ποιητές είτε ζωγράφοι και εικαστικοί. Ο Van Gogh ξεχωρίζει πάντα μέσα μου. Την Ασκητική του Καζαντζάκη την άκουγα καθώς ετοίμαζα την πτυχιακή μου εργασία και ήταν κάπως λυτρωτική για εμένα. Αυτή η αίσθηση μου έχει μείνει. Μουσικοί επίσης με έχουν επηρεάσει βαθύτατα καθώς έρχονται στα αυτιά μου πολλές φορές την ώρα που δημιουργώ κάτι.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Δεν καταλαβαίνω τόσο τώρα τον όρο πρόκληση. Πρόκληση ίσως για μένα να είναι, τη δεδομένη στιγμή, να καταφέρνω να έχω πάντα εκείνες τις πολύτιμες ώρες κάπου τα χαράματα που βλέπω εικόνες όταν κλείνω τα μάτια και άλλοτε τις ζωντανεύω στο χαρτί και άλλοτε τις φέρνω μπροστά μου με οποιονδήποτε εικαστικό τρόπο.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Δεν μου έχει περάσει κάτι τέτοιο από το μυαλό ακόμα. Αλλά συνεχώς μου περνάει απ το μυαλό ένας διάλογος σε σχέση με το θέατρο ή σε σχέση με τη μουσική που σίγουρα θα ήθελα να κάνω κάποια στιγμή.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Είναι αυτό που όταν δεν το κάνεις υπάρχει ένα κενό μέσα σου και κινδυνεύεις να σε καταπιεί. Για εμένα μιλάω, σε δεύτερο πρόσωπο…

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να ζωγραφίζω.

Εγκαίνια: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου (6 – 9:30 μ.μ.)

Διάρκεια έκθεσης: 25 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2022 

Govedarou Art Gallery,
Διεύθυνση: Γ. Παπανδρέου 5 (πρώην Ανθέων), στάση Γεωργίου, Τ.Κ: 54645, Θεσσαλονίκη,
Τ.: 2314015613, www.govedaroufineartgallery.com,
[email protected] 

https://www.facebook.com/govedarouartgallery/

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη: 11 π.μ. – 2 μ.μ. & 6 μ.μ. – 8 μ.μ., Σάββατο: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Κυριακή κλειστά

Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr