Η Γιαννακούλη Ευαγγελία συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «O Μίτος της Αριάδνης»

Το Chicago Athenoeum Museum for Architecture and Design και το European Centre for Architecture, Art Design and Urban Studios σε συνεργασία με την επιμελήτρια Μαρίνα Γκόντα Ιστορικό Τέχνης Διδάκτωρ Σορβόνης https://www.facebook.com/marina.gonta.33 παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση με τίτλο «Ο μίτος της Αριάδνης» και σας προσκαλούν να την επισκεφτείτε.

Πληροφορίες για την έκθεση:
The European Centre Athens.
Μητροπόλεως 74. Αθήνα.
Εγκαίνια:
Παρασκευή 1 Απριλίου από 18:00 έως 21:00
Διάρκεια έκθεσης:
Από 1/04 έως 17/04/2022.
Ημέρες και ώρες:
Τετάρτη έως Κυριακή 12:00-19:00.

Στην έκθεση αναφέρει η Μαρίνα Γκόντα, επιμελήτρια της έκθεσης: «Παρουσιάζεται μια ομάδα Εικαστικών που εκφράζουν, συνομιλούν, αποδίδουν στη χρωματική παλέτα τους, στοχεύοντας στην αναπαράσταση ενός μεγάλου μέρους του μυστηρίου της ύπαρξής μας, της ζωής.
Από την Αριάδνη του άλλοτε, στη γυναίκα της σύγχρονης εποχής που μάχεται, προσπαθεί να βρει ένα φως στο τούνελ, να βοηθήσει τους αγαπημένους της και τον ίδιο τον εαυτό. Οπλισμένη με αποφασιστικότητα απομακρύνει κάθε κίνδυνο και πτώση σε έναν αγώνα δρόμου που άλλοτε είναι μακρύς, δύσκολος, βασανιστικός και ενίοτε γεμάτος τέρψεις, χαρές, επιτυχίες και εκπλήξεις. Παγιδευόμαστε και γινόμαστε έρμαια των υλιστικών απολαύσεων και διεισδύουμε όλο και βαθύτερα σε έναν ατέρμονα Λαβύρινθο με αποτέλεσμα να χρειάζεται θάρρος, σθένος και μεγαλείο ψυχής ώστε να αντιμετωπισθεί ο Σύγχρονος Μινώταυρος.
Περιπλανιόμαστε και τριγυρνάμε σε γνώριμα και οικεία μέρη, στις γειτονιές μας και στα αγαπημένα μας σοκάκια με αγαλλίαση ψυχής και γαλήνης απομακρύνοντας φοβίες και ανασφάλειες. Η Αριάδνη, ο Μίτος, η Ιέρεια οι τελετές για την άφιξη, η υποδοχή κάθε εποχής δεν ήταν μύθος. Είναι η ιστορία που μας ακολουθεί στην σύγχρονη εποχή μας και σε ένα κόσμο σε πλήρη κίνηση και ως επί το πλείστον με επιφανειακές ανησυχίες.
Μέσα από την έκθεση ο θεατής ξετυλίγει το Μίτο του δικού του μονοπατιού, το δικό του κουβάρι που θα τον οδηγήσει σε ένα άπλετο φως, στην ίδια του την ύπαρξη και στις ουσιαστικές απολαύσεις της ζωής.
Η ευρηματικότητα, η Τέχνη και ο πολιτισμός μας βοηθούν να βρούμε αυτή την έξοδο από τον Λαβύρινθο και να ανακαλύψουμε της δικιά μας Αριάδνη του αέναου Μίτου».

Σύμφωνα με την συγγραφέα Αριάδνη Γερούκη: Υπάρχει πάντα ένας άλλος τρόπος να ζούμε όχι στον αφρό των ημερών αλλά στο βάθος της ύπαρξης εκεί που τα νερά είναι πάντα ήσυχα.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα ο “Μίτος της Αριάδνης”; Στη σύγχρονη κοινωνία, ο άνθρωπος βρίσκεται εγκλωβισμένος σε έναν λαβύρινθο προβλημάτων (οικονομικών, κοινωνικών οικογενειακών κτλ.) και καλείται όχι μονο να βρει την έξοδο αλλά και να αντιμετωπίσει τους προσωπικούς του Μινώταυρους. H προσπάθεια απελευθέρωσης απο τον λαβύρινθο, η αναζήτηση της ευτυχίας και του νοήματος της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, αποτέλεσε το έναυσμα για τη συμμετοχή στην έκθεση.

Ποια είναι η ουσιαστική και αλληγορική εξήγηση του Μίτου της Αριάδνης στη σύγχρονη εποχή; Σύμφωνα με τον μύθο του μίτου της Αριάδνης, ο Θησέας κατάφερε να σκοτώσει τον Μινώταυρο και να βρει την έξοδο του λαβυρίνθου με τη βοήθεια της Αριάδνης, η οποία του έδωσε τον μίτο λέγοντάς του να δέσει την άκρη του στην είσοδο του λαβυρίνθου και μόλις μπει, να αρχίσει να το ξετυλίγει. Με αυτό το τέχνασμα ο Θησέας κατάφερε να επιλύσει αυτή τη δύσκολη δοκιμασία. Στη σημερινή εποχή κάθε άνθρωπος θα πρέπει να ξετυλίγει το κουβάρι της ψυχής του και να αντιμετωπίζει τα πάθη, τους φόβους και τα προβλήματά του, ώστε να αποκτήσει την ευτυχία και ηρεμία που χρειάζεται και να δώσει ένα νόημα στη ζωή του. Η εσωτερική δύναμη κάθε ανθρώπου ειναι ικανή “να σκοτώσει τους δικούς του σύγχρονους Μινώταυρους” και να τον ελευθερώσει απο τον προσωπικό του λαβύρινθο.

Πιστεύετε ότι η Δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των Ελλήνων καλλιτεχνών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Στη σύγχρονη εποχή, κάθε καλλιτέχνης διαδραματίζει το ρόλο του αναλυτή και μελετητή της σύγχρονης κοινωνίας. Η τέχνη είναι ένας τρόπος προσέγγισης των καταστάσεων της καθημερινότητας μέσα απο την ματιά κάθε καλλιτέχνη , είτε απεικονίζοντάς την καθημερινότητα είτε απεικονίζοντας τα προσωπικά συναισθήματα που του δημιουργεί. Η τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή και σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα συνιστά μια πανανθρώπινη γλώσσα και τα έργα της αδιαμφισβήτητα αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επομένως, η τέχνη πάντα θα αφήνει το στίγμα της έντονα.

Βιογραφικό: ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Γεννημένη στο Πειραιά μεγαλωμένη στα Ταμπούρια-Κερατσίνι. Πήρε το δίπλωμα της Δραματικής σχολής του Πειραϊκού Συνδέσμου, και μετά το λύκειο συνέχισε σπουδές στο Πανεπιστήμιο Παλέρμου Ιταλίας λαμβάνοντας με άριστα το Πτυχίο της στην Δημοσιογραφία με ειδικότητα στην Ραδιοφωνία και τηλεόραση. Μετά ασχολήθηκε με την ζωγραφική τέχνη που αγαπούσε από τα παιδικά της χρόνια συγχρόνως με την ποίηση και το τραγούδι. Δούλεψε ως δημοσιογράφος  δημοσιεύοντας άρθρα  για εφημερίδες του Πειραιά. Έγραψε την μελέτη Η Διεθνής και Εθνική κοινή γνώμη για τον Τύπο κατά την διάρκεια της δικτατορίας. Έχει εκδώσει τρείς ποιητικές συλλογές  «Τ΄ όνειρο» (1992), «Ανεμώνες»  (2004), «Υάκινθος» (2005) με καλές κριτικές και στις ΗΠΑ. Παρακολούθησε σεμινάρια θεατρικά,  ραδιοφωνικά, γλυπτικής μαρμάρου και φωτογραφίας. Στον χώρο της τέχνης ξεχωρίζει με πολλά  έργα έχοντας ένα διαφορετικό στυλ  και παρουσιάζοντας μία κλίση λεγόμενη Ενεργητική, που δίνουν  μία χαρούμενη αίσθηση ευφορίας και αναγέννησης χάρη στο χαλκό που χρησιμοποιεί και μία τάση αρκετά σύγχρονη στο ξεχωριστό ανάγλυφο που δίνει την ύπαρξη εξπρεσιονισμού της έμπνευσής της. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και τα έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Είναι μέλος του ΤΑΣΕΗ ηθοποιών, UNESCO-ICOM, της γκαλερί ΔΙΩΝΗ και της ΜEGARTGALLERY, όπου λαμβάνει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2021 συμμετείχε στη διεθνή έκθεση Biennale Internazionale στο Μπάρι της Ιταλίας.

Bio: GIANNAKOULI EVANGELIA

Giannakouli Evangelia was born and raised in Piraeus. While she was still in High School, she managed to be one of the few teenagers, who had been accepted with scholarship at the Drama School of the Piraeus Association. After finishing High School, she studied at the University of Palermo in Italy and received a degree Journalism with specialization in Radio and Television. Then, she worked as a journalist, publishing articles for various Piraeus newspapers. Her passion for art, also led her to engage in the art of painting, poetry and singing. She has published three poetry collections “T’oneiro” (1992), “Anemones” (2004), “Yakinthos” (2005) with great reviews in the USA. Her paintings are very symbolic and diverse. The use of different materials such as cooper, give a 3D effect to the paintings. The technique is cooper on canvas with textured acrylic, creating a unique and modern piece of art, with inspired patterns.  She has taken part in many group exhibitions in Greece and abroad, and her works are in many private collections. She is a member of TASEH Actors, UNESCO-ICOM, DIONI Gallery and MEGARTGALLERY, and she has participated in many group exhibitions. Her paintings were also hosted in 2021 in the international exhibition Biennale Internazionale in Bari, Italy

https://www.facebook.com/TheEuropeanCentreAthens/
Μαρίνα Γκόντα
Ιστορικός Τέχνης Διδάκτωρ Σορβόνης https://www.facebook.com/marina.gonta.33

Σύντομο bio: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Είναι Πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Διαθέτει πιστοποίηση μετάφρασης και διερμηνείας από το Rectorat de Marseille. Δίδαξε την γαλλική γλώσσα και την Ιστορία της Τέχνης στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα. Μιλάει γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και λίγα γερμανικά και αγγλικά. Συνεργάστηκε με αντιπροσωπεία της Γαλλικής Ευρωβουλής στο πρόγραμμα: “jachere”. Είναι μέλος της UNESCO, του ICOMOS, των Ελληνικών Γραμμάτων και επιστημονικός συνεργάτης της “Μεταμόρφωσης” που έχει ως σκοπό να αναδείξει τα ευγενή συναισθήματα που πηγάζουν από την Τέχνη και τον Πολιτισμό και έχει κάνει προσπάθειες να καθιερωθεί η 23 Οκτωβρίου, ως ημέρα Σεβασμού προς τον συνάνθρωπο. Έχει επίσης συνεργαστεί με πλήθος αναγνωρισμένων Εικαστικών σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει επιμεληθεί πολύ σημαντικών εκθέσεων με έργα που προάγουν τις Ελληνικές Αξίες του Πολιτισμού μας. She was born and raised in Ioannina.

She holds a Masters Degree in French Literature and a PhD in Art History from the University of Sorbonne. She holds a translation and interpretation certification from the Rectorat de Marseille. She taught French and Art History at the secondary level and higher education respectively. She speaks French, Italian, Spanish and a little German and English. She has worked with a delegation from the French Parliament in the program: “jachere”. She is a member of UNESCO, ICOMOS, GREEK LETTERS and scientific associate of “Transformation”, which aims to promote noble emotions arising from the Art and Culture and has made efforts to establish October 23 as a Day of Respect to the fellow-being. She has also collaborated with a number of recognized Artists in Greece as well as abroad and has edited very important exhibitions with works of art that promote the Greek Values of our Culture.


Εικαστικοί: Ολίβια Αφιόνη, Ζάνα Βόσσου, Ελένη Γάτσιου, Ευαγγελία Γιαννακούλη, Εύα Γεράκη, Ελένη Δημοπούλου, Άντζελα Ευθυμιάδη, Βασιλική Ηλιακοπούλου, Ανδριάνα Θεοδωροπούλου, Helen-Mudie Ιωαννίδου, Βασίλης Καβουρίδης, Ιωάννα Καρδιακού, Γιάννης Χαραλιάς, Ελένη Καρνέζη, Αρετή Κλουτσινιώτη, Χρήστος Κονταρούδης, Μίνα Κορδαλή, Χάρης Κοντοσφύρης, Μαρίνα Κωστάκη, Θάνος Λιάκος, Γιώργος Λένης, Τζίνα Μάρκου, Ισμήνη Μίχα, Κατερίνα Μπεκιάρη, Μάτα Μπίγαλη, Αλέξανδρος Μουστάκας, Μαρία- Δήμητρα Μουρτζίνη, Ζωή Νικητάκη, Λουκία Ορφανού, Σταύρος Παναγιωτάκης, Νίκος Παύλου, Λουκιάνα Παπαδοπούλου, Ιώ Παππά, Γεωργία Παράσχη, Νίκος Παύλου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Ματίνα Σιώκη, Κατερίνα Σταθάτου, Αντιγόνη Τζιόρα, Άννα Τσιβάρδη, Ελένη Τσιλιλή, Μαρία Υφαντίδου, Φωτεινή Ρέβη, Κωνσταντίνα Φαρμάκη, Σοφία Φουντουλάκη, Μιχαήλ Φαλκώνης, Γιώργος Χουντάλας, Peter Adriew, Zacharoula Bongard, Efie Funk, Bety Krnanska, Gilda Frumkin, Peter Shevchenko, Roksalana Tohotchieva-Politis, Terzani Daniel Verstraete, Ιωάννα Καρδιακου

Χορηγός επικοινωνίας
http://polismagazino.gr