Η Βούλα Ασωνίτη συμμετέχει στην έκθεση ζωγραφικής στην ArteVisione με τίτλο “Μη ζώην μετ’ αμουσίας”

Η αίθουσα τέχνης Artevisione παρουσιάζει την έκθεση MH ΖΩΗΝ ΜΕΤ’ ΑΜΟΥΣΙΑΣ, φράση από τον Ηρακλή Μαινόμενο του Ευριπίδη, (που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: Να μην ζεις χωρίς τις Μούσες) σε επιμέλεια της Ms Ιστορικού της Τέχνης ΕΚΠΑ και μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, Ευαγγελίας Θ. Καϊράκη.

Εγκαίνια: 9 Μαρτίου 2022, 6-10 μμ

Είκοσι εννέα σύγχρονοι εικαστικοί πραγματεύονται θέματα από το πεδίο των καλών τεχνών, της λογοτεχνίας, της αστρονομίας, της μουσικής, της ορχηστρικής τέχνης, που διαφεντεύεται από τις Εννέα Μούσες, σε μια προσπάθεια να ξορκίσουν τα ζοφερά σημεία της σύγχρονης πραγματικότητας, να λυτρωθούν από την “οδύνη της ύπαρξης”, κατά την ηθική φιλοσοφία των Νίτσε και Σοπενχάουερ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο τεκμηρίωσης. Ars longa, vita brevis (η τέχνη μακρά, ο βίος βραχύς)!

Επιμέλεια: Ε. Θ. Καϊράκη, Ms Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, Μέλος της ΕΕΙΤ https://www.facebook.com/kairaki

Τι σας ώθησε να συμμετάσχετε στην έκθεση; Το κείμενο της Ευαγγελίας Καϊράκη με τίτλο «Μη ζωήν μετ΄άμουσίας»  ήταν το ερέθισμα να αποφασίσω ότι όχι μόνο με συγκινεί η ελληνική μυθολογία με όλους τους συμβολισμούς της αλλά και ότι θέλω να δείξω τη δουλειά μου σ’ αυτό το πλαίσιο.

Πώς αντιλαμβάνεστε την ώσμωση των τεχνών; Χημεία παντού υλική πνευματική… δράση αντίδραση ανάμεσα στις τέχνες και το θεατή με σκοπό την ευδαιμονία-κάθαρση κατά τους αρχαίους Έλληνες που όπως φαίνεται χωρίς αυτήν δεν υπάρχει κίνητρο ζωής. Βλέπω το νόημα της ζωής σαν μια ολότητα που αθέατα αλλά πραγματικά αλληλεπιδρούν ασταμάτητα… ποίηση, ζωγραφική, μουσική θέατρο όλα σε έναν αέναο διάλογο με τον οποίον όταν συνδέεσαι ή είσαι μέρος του βρίσκεις ίσως το σκοπό της δικής σου ζωής.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Θα σας πω τι με κάνει να θέλω να ζωγραφίσω ή να δημιουργήσω ένα γλυπτό, μια κατασκευή αλλόκοτη μια κούκλα-μαριονέτα. Όπως έλεγε ο Σωκράτης «Χαλεπά τα καλά» που σημαίνει δύσκολα τα ωραία. Το ανορθόδοξο της εποχής μας όπου ο άνθρωπος είναι μόνος παρ όλα τα μέσα επικοινωνίας είναι ένα ισχυρό κίνητρο για προβληματισμό. Επίσης κίνητρο μπορεί να γίνει ο πόνος, που εκφράζεται με ένα τραγούδι μπορεί να είναι ένα ποίημα ή ένα έργο ζωγραφικής δλδ με τις τέχνες. Η διαστρέβλωση αξιών η ασχήμια των καιρών οι σχέσεις των ανθρώπων που έχουν διαρραγεί. Η επιθυμία να δημιουργήσω προσφέρω (το ωραίο) μέσω αισθημάτων συναισθημάτων σκέψεων που πρέπει να εκφραστούν. Ὀμως όπως έλεγε και ο Πικάσο «η έμπνευση για να έρθει πρέπει να σε βρει δουλεύοντας».

Ars longa, vita brevis. Πώς αντιλαμβάνεστε ως εικαστικός τη φράση; Ή διαχρονικότητα της τέχνης από τη ζωγραφική των σπηλαίων ακόμα, είναι απόδειξη ότι το πνεύμα είναι διαχρονικό υπερβαίνοντας την ύλη. Όσο υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχει αναγκαιότητα της τέχνης.

Ποια τα σχέδια σας για το μέλλον; Να δουλεύω και να δείχνω τη δουλειά μου στο κοινό.

Βιογραφικό

Ζω και εργάζομαι στην Αθήνα. Πήρα το πτυχίο μου σε Fine Arts and New Media από τον AKTO-Middlesex University, με έπαινο το 2015. Οι σπουδές μου συνεχίστηκαν μαθητεύοντας δίπλα στο ζωγράφο Νίκο Κασκούρα. Σήμερα συνεχίζω να εργάζομαι στο εργαστήριό μου που βρίσκεται στο Μεταξουργείο.

Εκθέσεις : Ατομική έκθεση 7 Μαρτίου 2019 στο Trii Hub Art, Αθήνα με τίτλο «Φιγούρες και Πρόσωπα» την έκθεση επιμελήθηκε ο Νίκος Κασκούρας κι έγραψε για το έργο μου ο Μάνος Στεφανίδης.

Ομαδική έκθεση 14-19 Μαίου 2019 στο Maisonde la Grece, στο Παρίσι με τίτλο «Transparecy» με την επιμέλεια Αθηνάς Κανελοπούλου και Έφης Μιχάλαρου.

www.facebook.com/ArteVisione.GALLERY/ Διεύθυνση: ArteVisione,
Πηλίου 5, Πλατεία Κολιάτσου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη 12:00-16:00, Τρίτη & Πέμπτη 16:00-20:30, Παρασκευή 16:00-20:00
Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr