Η Βαλεντίνη Μαυροδόγλου παρουσιάζει στο Oia Vineyart τη “Θήρα του Αιγαίου”

Το Oia Vineyart (Οδός Αργοναυτών, Οία, Σαντορίνη) εγκαινιάζει την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023 ώρες 17:00 – 00.00 την ατομική έκθεση της Βαλεντίνης Μαυροδόγλου “Θήρα του Αιγαίου”, στην οποία η χαράκτρια & ζωγράφος παρουσιάζει την νεα της εικαστικη δουλειά της. Είσοδος ελεύθερη.

Ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος σημειώνει στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης: “Η Βαλεντίνη Μαυροδόγλου εμπνεύστηκε από τα βιώματα της στο νησί των Κυκλάδων και έχει αφιερώσει τα έργα της στην ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα της Θήρας. Από την ανυδρη γη μέχρι το κρασί που ρέει, το τόσο ιδιαίτερο γεωλογικό και αρχιτεκτονικό τοπίο, η καλλιτέχνης αντιλαμβάνεται και αναδεικνύει την ομορφιά τους μέσα από σειρά λινογραφιών σε παραδοσιακό κινέζικο χαρτί, με εφόδιο την εμπειρία της Σαντορίνης που όλοι κοιτάζουν αλλά λίγοι πραγματικά βλέπουν. Η σειρά των έργων της εστιάζει στις ήσυχες ώρες της Σαντορίνης, εκείνες τις μοναδικές στιγμές που το νησί αποκτά μια άλλη διάσταση, ένα νέο πρόσωπο. Μέσα από τα μάτια της εικαστικού, βλέπουμε το νησί να ξυπνάει νωρίς το πρωί, να απολαμβάνει την ησυχία και την απλότητά του, και να αντανακλά το υπέροχο τοπίο του. Είναι αυτή η αναζήτηση της απλότητας που δημιουργεί ένα μοναδικό πνεύμα στο νησί, που αντέχει ακόμα και όταν πολλαπλοί επισκέπτες κάθε χρόνο, αν και έρχονται για να την απολαύσουν, καταλήγουν να προκαλούν το “θόρυβο” που καθιστά δύσκολο να την αφουγκραστεί κανείς στην πραγματική διάστασή της. Τα στοιχεία του μοναδικού νησιού στα έργα της παραμένουν αναγνωρίσιμα, παρά την ποικιλομορφία που αυτά παρουσιάζουν σε μια πρώτη ματιά.

Η γεωμετρική αφαίρεση που εφαρμόζει η καλλιτέχνης με την εκφραστική αφαιρετικότητά της, μεταφέρει την ατμόσφαιρα του τοπίου και των μορφοτύπων που ορίζουν το νησί. Οι περιττές και περίπλοκες λεπτομέρειες αφαιρούνται, καθιστώντας το έργο πιο απλό και καθαρό. Το μοναδικό χρώμα κάθε έργου προσθέτει το συναίσθημα της στιγμής. Η έκθεση έργων της Βαλεντίνης Μαυροδόγλου είναι μια μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουμε μέσα από την τέχνη στην πανέμορφη Σαντορίνη και να ζήσουμε τη μαγεία της με τον τρόπο που την βιώνει η ίδια η καλλιτέχνης. Με τα έργα της η Μαυροδόγλου μας υπενθυμίζει ότι η τέχνη μπορεί να αποτελέσει τον δικό μας δρόμο για να εξερευνήσουμε τον κόσμο γύρω μας και να βιώσουμε το μοναδικό πνεύμα κάθε τόπου, και, να εισάγουμε με αυτό, στο δικό μας περιβάλλον ένα κομμάτι της μαγείας αυτής της μοναδικής γωνιάς του Αιγαίου που αποτελεί η Σαντορίνη.

Σύντομο Βιογραφικό

Η Βαλεντίνη Μαυροδόγλου γεννήθηκε το 1989 στην ΑΘήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ενδυματολογία στην Pan-Sic, γραφικές τέχνες στο ΙΕΚ Praxis, ενώ το 2017 αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα. Έχει παρουσίασει 9 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Εργα της ανήκουν σε ιδιωτικές και μουσειακές συλλογές. Από το 2017 είναι ενεργό μέλος της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών. Από το 2018 συνεργάζεται με το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini-Siaterli Α.Μ.Κ.Ε.

Επιμέλεια έκθεσης: Βαλεντίνη Μαυροδόγλου & Πάρης Καπράλος

Oia Vineyart, Οδό Αργοναυτών, Οία, Σαντορίνη

Εγκαίνια: Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2023 στις 17:00

Διάρκεια έκθεσης: 9 – 26 Αυγούστου

Ημέρες/ώρες: καθημερινά 17:00- 00:00. Προσοχή στις 15 Αυγούστου ο χώρος θα είναι κλειστός εξαιτίας Εθνικής Αργίας

Περισσότερες πληροφορίες

Social media

Instagram : vale agapi

Facebook : Valentini Mavrodoglou