Η αξία της μουσικής στην καθημερινότητα του ανθρώπου

Γράφει ο Χρήστος Κατσίδης Σπουδαστής μουσικός

Η μουσική στις μέρες μας και ανέκαθεν ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ανθρώπου. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η μουσική αποτελεί το “καταφύγιο” σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Σαν τέχνη έχει επηρεάσει πολλούς ανθρώπους και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο. Ωστόσο στην καθημερινότητα μας, μας έχει βοηθήσει και συνεχίζει να μας βοηθά. Από το ραδιόφωνο που θα βάλει ένας άνθρωπος να ακούσει μέχρι το κομμάτι που θα συνθέσει ο συνθέτης η μουσική αποτελεί πηγή γαλήνης και ηρεμίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η ψυχολογία και συγκεκριμένα ο κλάδος της μουσικοθεραπειας έχει ως επίκεντρο τη μουσική.

Σαν τέχνη ηρεμεί… Αγκαλιάζει την ψυχή του ανθρώπου και τον βοηθά να ξεφεύγει από τη μονοτονία και τις δύσκολες καταστάσεις. Όσο πιο νωρίς ξεκινάει ένας άνθρωπος να ακούει μουσική τόσο πιο καλό θα κάνει αυτό στην αντίληψή του και στη διάπλαση της προσωπικότητας του.

Π.χ. η (κλασσική μουσική) έχει αποδειχθεί από επιστήμονες ότι η κλασσική μουσική όχι απλά βοηθάει τα παιδιά που την ακούνε από τη βρεφική τους ακόμα ηλικία αλλά και άτομα με ψυχικές διαταραχές όπως η καταθλιψη.

Είναι σημαντικό ο άνθρωπος να είναι σε θέση να αντιληφθεί το καλό που του προσφέρει η μουσική. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ακούσουν και να αναπαράγουν μουσική ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Συνεπώς η μουσική επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ανθρώπου και του κοινωνικού συνόλου, όχι απλά τον απαλλάσσει από το άγχος, αλλά και τον βοηθά στο να διαχειρίζεται τις διάφορες καταστάσεις με ευστροφία και δημιουργικότητα. Ειναι σημαντικό λοιπόν όλοι να κάνουμε καταφύγιό μας τη μουσική.