Ζωή Λιαντράκη: “Η μουσική είναι ένα υπέροχο ταξίδι που δε θέλεις να το κάνεις μόνος”

Επιμέλεια κειμένου: Αλεξάνδρα Μεντώρος

Η Ζωή Λιαντράκη παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή της Αλεξάνδρας Μεντώρος για το Aspida Radio της Νέας Υόρκης https://www.facebook.com/aspidaradio/ παρουσιάζοντας το νέο της τραγούδι και εσείς έχετε την δυνατότητα να τη διαβάσετε μέσα απο το περιοδικό μας polismagazino.gr

Που γεννήθηκες και πως ήταν τα παιδικά σου χρόνια; Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ηράκλειο Κρήτης. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν πολύ όμορφα και ξέγνοιαστα, αναπολώντας ένα γλυκό χαμόγελο να στολίζει το πρόσωπό μου. Ήταν γεμάτα με παιχνίδι είτε οι δυο μας, με την αγαπημένη μου αδερφή Σοφία, είτε στη γειτονιά με τα άλλα παιδιά αλλά και με πολύ θάλασσα τα καλοκαίρια. Δεν έλειπε βέβαια και η μουσική, αλλά και το τραγούδι!

Έχεις σπουδάσει πάνω στην μουσική ή είσαι αυτοδίδακτη; Η μουσική ήταν κάτι που αγαπούσα από πολύ μικρή. Ήθελα λοιπόν να τη γνωρίσω καλύτερα και να την μελετήσω. Έτσι ζήτησα από τους γονείς μου να μάθω πιάνο, εκείνοι φυσικά δεν μου το αρνήθηκαν και έτσι σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησα το ταξίδι στις μελωδίες και στις νότες.

Τι είναι αυτό που σε οδήγησε να ασχοληθείς με το τραγούδι; Η επιθυμία μου να μοιράζομαι συναισθήματα, όνειρα, επιθυμίες, προσδοκίες, αγάπη… Η μουσική είναι ένα υπέροχο ταξίδι που δεν θέλεις να το κάνεις μόνος.

Ποιο είδος της μουσικής έχεις επιλέξει να ερμηνεύεις; Έχω επιλέξει να λέω και να ερμηνεύω τραγούδια που αγαπώ. Δεν με ενδιαφέρει σε ποιά κατηγορία θα είναι. Άλλωστε, δεν μου αρέσει η κατηγοριοποίηση πολλές φορές ‘έντεχνο’ και ‘έντεχνο’ γιατί τα υπόλοιπα τι είναι άτεχνα; Εξαιρετικό το έντεχνο και είναι ίσως αυτή η ομάδα, η κατηγορία του τραγουδιού που με εκφράζει περισσότερο. Αλλά πραγματικά αγαπώ το λαϊκό και για μένα είναι τίτλος τιμής να σε πει κάποιος Λαϊκή τραγουδίτρια γιατί το λαϊκό τραγούδι θέλει πολύ ψυχή και αγάπη για να το καταφέρεις. Αγαπώ ακόμα το παραδοσιακό και το μικρασιάτικο άλλωστε οι καταβολές μου οι μουσικές έχουν να κάνουν πολύ με μικρασιάτικο και ρεμπέτικο. Επίσης αγαπώ την κλασική μουσική. Δεν αφήνω έξω κάποια μορφή μουσικής γιατί η μουσική είναι μια εμείς την κατηγοριοποιήσαμε και τη βάλαμε σε κουτιά.

Πότε μπήκες επαγγελματικά στο χώρο της μουσικής; Από πάρα πολύ μικρή ηλικία ήμουν κατασταλαγμένη και ήξερα τι θέλω να κάνω οπότε το κυνηγούσα απο πάντα και σαν μαθήτρια ήμουν μέλος στην χορωδία του σχολείου, μετά στο ωδείο, μετά σε παραδοσιακές χορωδίες ενηλίκων και έτσι απέκτησα πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία και απέκτησα μεγάλη άνεση με το κοινό. Επαγγελματικά λέγοντας, έχω σταθερές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και μαγαζιά του τόπου μου. Ξεκίνησα το 2013. Εγω ομολογώ ότι δεν βρήκα καμία δυσκολία στο χώρο. Δεν μου έχει συμβεί μέχρι σήμερα, δεν έχω να παραπονεθώ για τίποτα. Όλες μου οι συνεργασίες είτε σε μαγαζιά είτε με τους συνεργάτες μου μουσικούς. Δεν μου συνέβει ποτέ κάτι που να με κάνει να σκεφτώ ‘μήπως δεν έχω διαλέξει σωστά’. Όσο αναφορά τη δισκογραφία και εκεί έχω να μιλησω μόνο για όμορφες συνεργασίες και στην πρώτη μου δουλειά που ήταν ένα Digital CD Single σε στίχους Νίκου Παλλάδιου και μουσική του Θάνου Μπένου αλλά και στη σημερινή δουλειά μου που με έχει κάνει πολύ χαρούμενη και ευτυχισμένη γιατί ήρθαν δύο κορίτσια στην ζωή μου, δύο γυναίκες υπέροχες, δυο απίστευτα επαγγελματίες. Η μια εξαιρετική μουσικός, μια φανταστική ποιήτρια. Γυναίκες, μητέρες, εργαζόμενες, φίλες μου τολμώ να πω και με μεγάλη μου τιμή και χάρα που το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ ήρθαν στη ζωή μου και μου την άλλαξαν, μου την ομόρφυναν. Εγιναν ελπίδα και μου έδωσαν αέρα όπως λέει το τραγούδι μας. Τις ευχαριστώ πολύ. Οι γυναικές αυτές είναι η η Κωνσταντία Κατσιάμπα που έχει γράψει τη μουσική του τραγουδιού και η αλλή είναι η Γιώτα Γερογιώργη που έχει γράψει τους στίχους του. Θα μπορούσα να πω ότι αυτό το τραγουδι είναι μια γυναικεία υποθεση.

Πέρα από το τραγούδι οι ορίζοντες σου έχουν ανοιχτεί και σε άλλες σπουδές; Μίλησε μας λίγο για αυτές. Το τραγούδι μπορεί να είναι η μεγάλη μου αγάπη αλλά πάντα με προσέλκυε και η επιστήμη. Έχω σπουδάσει τεχνολόγος Γεωπόνος. Πάνω στην επιστήμη μου έχω δυο πτυχία, και τώρα οδεύω για το επόμενο και μεγάλη αγάπη για το αντικείμενο. Δεν έμεινα στη στενή έννοια που πρεσβεύει η επιστήμη μου καθώς εξειδικεύτηκα στην εντομολογία και συγκεκριμένα στην ταρίχευση των εντόμων και γενικά των αρθροπόδων. Ξέρω πως κάποιοι που διαβάζουν αυτή μου την ιδιότητα θα έχουν πάρει μια έκφραση αποστροφής τώρα, αλλά ο κόσμος των εντόμων είναι ένας κόσμος μαγικός όπως και της μουσικής.

Μίλησέ μας για την εμπειρία σου επί σκηνης; Όταν βρίσκομαι επάνω στην σκηνή για εμένα δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Είναι ο φυσικός μου χώρος, εκεί πάνω είμαι ο εαυτός μου. Τη στιγμή εκείνη χτίζω μια γέφυρα που μεταφέρει ενέργεια, συναισθήματα και αγάπη. Δίνω πάντα το 100%.

Τι είναι αυτό που κάνει τη Ζωή ευτυχισμένη; Η ευτυχία είναι στιγμές και εγώ έχω πολλές τέτοιες στιγμές.
Ευτυχισμένη μπορεί να με κάνει μια όμορφη βόλτα δίπλα στη θάλασσα με αγαπημένα μου πρόσωπα, μια αληθινή αγκαλιά, ένα όμορφο τραγούδι, ένα λουλούδι γενικά η ευτυχία είναι κρυμμένη παντού.

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου μετά από 10 χρόνια; Γεμάτο από όμορφες και δημιουργικές στιγμές τόσο καλλιτεχνικές όσο και προσωπικές.

«Το δάκρυ της βροχής» ένα τραγούδι με πολλά συναισθήματα, πες μας πως ήρθε στη ζωή μας. Για αυτή τη συνεργασία την απόλυτη ευθύνη έχει η Κωνσταντία Κατσιάμπα. Εκείνη με προσέγγισε, μου έστειλε το demo από «Το δάκρυ της βροχής» και μου ζήτησε να το ακούσω. Με το πρώτο κιόλας άκουσμα αυτό το τραγούδι, είπα, γράφτηκε για μένα. Είναι ένα τραγούδι που μιλάει στην καρδιά, με στίχους της Γιώτας Γερογιώργη και μουσική της Κωνσταντίας Κατσιάμπα. Μια γυναικεία υπόθεση λοιπόν που όμως ολοκληρώνεται με μια αντρική παρέμβαση από τον Γιώργο Μίγκα ο οποίος έχει κάνει την ενορχήστρωση και την παραγωγή του τραγουδιού μας. Η συνεργασία μου με τις δημιουργούς ήταν μια υπέροχη εμπειρία, ένα μαγικό ταξίδι. Η Γιώτα είναι ένα αξιόλογος άνθρωπος και μια εξαιρετική καλλιτέχνης. Είναι ποιήτρια, συγγραφέας, στιχουργός και έχει βραβευθεί για το έργο της. Η δε Κωνσταντία είναι μια μουσικός ξεχωριστή και μια γυναίκα με απίστευτες ικανότητες. Για μένα η Κωνσταντία είναι η καλή μου νεράιδα. Και οι δυο αυτές γυναίκες δεν είναι απλά συνεργάτιδες, αλλά και φίλες.

Με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς; Αγαπώ, σέβομαι και μελετώ πολλούς καλλιτέχνες. Αλλά η μεγάλη μου αγάπη και ένας από τους λόγους που αγάπησα το τραγούδι είναι η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρινέλλα. Είναι όνειρο ζωής για μένα η συνάντησή μου μαζί της.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχεδια; Έχουμε ήδη έτοιμο το επόμενό μας βήμα με την Κωνσταντία Κατσιάμπα και τη Γιώτα Γερογιώργη. Ελπίζουμε πως σύντομα θα έχουμε τη χαρά να το μοιραστούμε με εσάς.

Βιογραφικό. Η Ζωή Λιαντράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Τεχνολόγος Γεωπόνος αποφοιτώντας πρώτη από την σχολή της και εργάζεται ως ερμηνεύτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Από πολύ μικρή μπήκε στη ζωή της η μουσική και το τραγούδι, στην αρχή ως μέλλος χορωδιών στο σχολείο και στο ωδείο και αργότερα και ως σολίστα.
Από το 2013 ασχολείται πλέων επαγγελματικά με το τραγούδι κάνοντας εμφανίσεις σε διάφορα μαγαζιά και μουσικές σκηνές της πόλης της. Το 2018 είχε συμμετάσχει με το συγκρότημα Διαπασών, των οποίων υπήρξε τραγουδίστρια, στο ντοκιμαντέρ «Η γη της πονεμένης Παναγιάς» της Ελένης Βλάχου, το οποίο βραβεύτηκε ως πρώτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.
Τον Ιούνιο του 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο της digital CD single με τίτλο «Στα μονοπάτια της ζωής» το οποίο περιελάμβανε τρία τραγούδια σε στίχους του Νίκου Παλλάδιου και μουσική του Θάνου Μπένου και του Γιώργου Μπακαλίδη και πρόσφατα επανήλθε με το καινούριο της τραγούδι «Το δάκρυ της βροχής» σε στίχους της Γιώτας Γερογιώργη και μουσική της Κωνσταντίας Κατσιάμπα και ενορχήστρωση του Γιώργου Μίγκα.

https://www.facebook.com/zliantraki https://www.facebook.com/Ζωή-Λιαντράκη-112241047066612 https://www.instagram.com/zoi_liantraki/