Ζαχαρίας Φώτης: “Εντυπωσιάζομαι από τη γενναιότητα των θυμάτων που μάχονται για την αποκατάσταση της εσώτερης αξιοπρέπειάς τους”

Ο Ζαχαρίας Φώτης, Κλαρινετίστας, Μουσικολόγος, απαντάει στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

“Είθε η λαχτάρα όλων για ζωή, να δράσει ενωτικά και να μας τροφοδοτήσει με δύναμη. Μονάχα έτσι θα μπορέσουμε να ανοικοδομήσουμε ό,τι καταστράφηκε”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν;
Η ανακοίνωση του πρώτου εγκλεισμού, σίγουρα με αιφνιδίασε. Δεν είχα ακόμη συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Παρακολουθούσα με αγωνία τις εξελίξεις ενώ παράλληλα προσπαθούσα να εκμεταλλευτώ την πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου. Στράφηκα προς την τέχνη που υπηρετώ, αφιέρωσα χρόνο προς τον ίδιο μου τον εαυτό και απολάμβανα την συνύπαρξη με τα οικεία μου άτομα. Το ίδιο συνεχίζω και καθ’ όλη την διάρκεια του δεύτερου εγκλεισμού. Πλέον μπορώ να πω πως έχω ανακαλύψει πτυχές του εαυτού μου που ίσως ποτέ δεν θα είχα την ευκαιρία. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακόμη τόσο ρόδινα. Η αδράνεια έχει φέρει μεγάλη κόπωση και όπως όλοι, αναμένω εναγωνίως την οριστική απαλλαγή μας από αυτή τη σκληρή δοκιμασία.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Εντυπωσιάζομαι από τη γενναιότητα των θυμάτων που μάχονται για την αποκατάσταση της εσώτερης αξιοπρέπειάς τους. Που επιδιώκουν στο εξής να αντικρίζουν στον καθρέπτη τους τον υπέρτατο νικητή, με κάθε κόστος. Αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν θαυμασμό!!! Σε μία κοινωνία που με το παραμικρό, ο κάθε ένας αναλαμβάνει καθήκοντα δικαστού, ιατρού, οικονομολόγου, και ούτω καθεξής, δίχως καμία απολύτως γνώση, δεν μπορώ να πω πως εκπλήσσομαι στην θέα κανιβαλιστικών συμπεριφορών. Η βία δεν διαπιστώνεται σε μεμονωμένα περιστατικά αλλά αποτελεί πάγιο τρόπο συμπεριφοράς για την πλειοψηφία. Αναρωτιόμαστε όλοι αν έχουμε πέσει ποτέ θύματα, όντας βέβαιοι για την αγιοσύνη μας… Η βία βέβαια έχει πολλές διαβαθμίσεις αλλά και πολλές μορφές. Για να απαντήσω λοιπόν στην ερώτησή σας, πιστεύω πως όλοι έχουμε πέσει θύματα κάποιου είδους βίας. Και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, μπορεί απλά να μην το κατάλαβε.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Στην πίεση που δεχόμαστε όλοι τον τελευταίο καιρό, ερωτήσεις σαν και αυτή είναι πολύ εύκολο να παρεξηγηθούν. Για κάποιο περίεργο λόγο, κάθε απάντηση ομοιάζει με πολιτική τοποθέτηση. Και αυτό το θεωρώ απαράδεκτο!!! Πώς μπορεί κάποιος να «πιστεύει» σε κάτι τέτοιο; Η επιστήμη δεν είναι θρησκεία για να την πιστεύεις! Τα δεδομένα της είναι απόλυτα και όχι υποκειμενικά. Εμείς περιοριζόμαστε σε έρευνα από το κινητό και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να έχουμε γνώμη. Όπως πολλοί, έτσι και εγώ διατηρώ ορισμένες επιφυλάξεις και αυτό γιατί οι επιστήμονες έπρεπε να βρούνε λύσεις κάτω από έντονη πίεση και σε πολύ περιορισμένο χρόνο. Όμως δεν βλέπω και κάποια άλλη επιλογή. Επομένως όταν έρθει η σειρά μου θα εμβολιαστώ ως οφείλω προς τον εαυτό και τον συνάνθρωπό μου.

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εάν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Και ποιος δεν στερήθηκε; Έχουμε όλοι κουραστεί από αυτή την κατάσταση, τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά. Είναι πάρα πολλοί όμως όσοι υπέστησαν μη αποκαταστάσιμες απώλειες. Η σιγή, η υπομονή, η ευθύνη και η μνήμη, ας είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής προς τους χιλιάδες αδικοχαμένους και τους οικείους τους.

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Με μία προσωπική εκτίμηση, το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο για κάθε τομέα και κυρίως τον οικονομικό. Η ψυχική μας δύναμη ωστόσο, δεν πρέπει να εξαντληθεί μέχρι το πέρας της πανδημίας. Είθε η λαχτάρα όλων για ζωή, να δράσει ενωτικά και να μας τροφοδοτήσει με δύναμη. Μονάχα έτσι θα μπορέσουμε ανοικοδομήσουμε ό,τι καταστράφηκε.