Ζαχαρίας Ασημιανάκης: “Και το θέατρο και ο κινηματογράφος και η ζωγραφική είναι τρόποι διαφυγής από την πεζή καθημερινότητα”

“Αν ξεφύγουμε από το εγώ μας κι αφοσιωθουμε στο εμείς σίγουρα η επόμενη μέρα θα ναι καλυτερη. Η τέχνη μου είναι το οξυγόνο μου. Όπως δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς οξυγόνο έτσι και γω δεν μπορώ να ζήσω χωρίς πινέλα και μπογιές”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Θλίψη για τη χρονιά που πέρασε. Ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτη τη λαίλαπα του κορονοϊου, είμαι όμως φύσει αισιοδοξος και πάντα κοιτάω μπροστά ελπίζοντας ότι με υπομονή και επιμονή όλα θα ξεπερασθουν.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Το θέμα δεν είναι αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τα μέτρα της κυβέρνησης. Περισσότερο ουσίας θέμα είναι αν αυτά τα μέτρα απέδωσαν. Ο λαός μας είναι ανήσυχος με επαναστατικό πνεύμα, δόθηκε υπερβολική διάσταση όσον αφορά την υποχρεωτικοτητα του εμβολιου που αυτή ευθύνεται για το διχασμό που επικράτησε και επικρατεί. Έπρεπε να δοθεί χρόνος να μελετήσει κάποιος, να ενημερωθεί, να ξεπεράσει φοβίες, να κατευνασει ανησυχίες, και να μπορεί να αποφασίσει για τον εαυτό του. Δεν έχει σημασία αν εμβολιασθηκαμε ή όχι, αυτή τη στιγμή παρακολουθώ σαν τρίτος τη κατάσταση, μισοί φίλοι μου είναι υπέρ άλλοι κατά, άλλοι αδιάφοροι. Δεν μπορώ να σας πω κάτι άλλο επ αυτού.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Είμαι φύσει αισιοδοξος και σε καιρό κρίσης η τέχνη ανθεί, και σε διάφορους τομείς προσφερει διεξοδα. Και το θέατρο και ο κινηματογράφος και η ζωγραφική είναι τρόποι διαφυγής από τη πεζή καθημερινότητα. Πιστεύω ότι θα γίνουν πράγματα που θα ανοίξουν καινούριους δρόμους και η κοινωνία θα ανασάνει. Θα δανειστώ και μια έκφραση που είπε ο μεγάλος Ευγένιος Τριβιζας για το 2022 ότι το φαντάζομαι με ένα ουράνιο τόξο να το στεφανωνει. Εμπρός ας δουλέψουμε για να το καταφερουμε.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Ως καλλιτέχνης τι συστήνω; Όχι μιζέρια, όχι γκρίνια, όχι διχασμός, περισσότερη μελέτη, περισυλλογή, αυτοκριτική και αυτάρκεια.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Αν ξεφύγουμε από το εγώ μας κι αφοσιωθουμε στο εμείς σίγουρα η επόμενη μέρα θα ναι καλυτερη. Η τέχνη μου είναι το οξυγόνο μου. Όπως δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς οξυγόνο έτσι και γω δεν μπορώ να ζήσω χωρίς πινέλα και μπογιές. Τα καλλιτεχνικά μου σχέδια; άπειρα. Ετοιμάζω εκπλήξεις. Τα δύο τελευταία χρόνια ζω στο ησυχαστήριο μου στην Κρήτη στους Κουνάβους. Ολοκλήρωσα το βιβλίο μου για την μορφή τέχνης που υπηρετώ τον ασχετισμο! Έχω φτιάξει πολλά γλυπτά και πολλούς πίνακες ζωγραφικής. Ολοκληρώνω τώρα τον πρώτο μου δίσκο από τη ποιητική μου συλλογή. Σας ευχαριστώ πολύ.