ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΕΛΗ: “Η ουσία κρύβεται στην πορεία και όχι στις επιμέρους στάσεις!”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση;

«Όταν έρχονται τα σύννεφα» του Μάνου Χατζηδάκι στο ραδιόφωνο, στο Τρίτο Πρόγραμμα, και μια κασέτα με σονάτες Μπετόβεν που βρέθηκαν , δεν ξέρω πως στο σπίτι μας, αποτελούν τις πρώτες μου μουσικές αναμνήσεις σε ηλικία περίπου 12 ετών. Άνοιγα το ραδιόφωνο ή έβαζα την κασέτα, ξάπλωνα, έκλεινα τα μάτια μου και χανόμουν. Δεν είχα ακόμα ξεκινήσει τις μουσικές μου σπουδές και δεν μπορούσα να εξηγήσω τι ήταν αυτό που με μάγευε και με ταξίδευε.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές;

Ξεκίνησα τις μουσικές μου σπουδές μαθαίνοντας κλασική κιθάρα στην τάξη του Φώτη Μπαξέ και παράλληλα σπούδασα Ανώτερα θεωρητικά (Αρμονία, Αντίστιξη και Φούγκα).
Συνέχισα με το Δίπλωμα σύνθεσης στην τάξη του Θεόδωρου Αντωνίου και με σπουδές στο τμήμα ‘’Ελληνικός Πολιτισμός” στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Παρακολούθησα πολλά σεμινάρια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Συμμετείχα και βραβεύτηκα σε μουσικούς διαγωνισμούς και έγραψα μουσική για διάφορα μουσικά σύνολα σε Ελλάδα και Εξωτερικό.
Επιρροές είχα πολλές, σχεδόν κάθε καθηγητής, λίγο ή πολύ, με βοήθησε να φτάσω σε αυτό που βρίσκομαι σήμερα. Δεν μπορώ όμως να μην ξεχωρίσω έναν απο τους καθηγητές μου, τον Θεόδωρο Αντωνίου, όχι μόνο για τις μουσικές γνώσεις που αφειδώς μου προσέφερε, αλλά και για τα μαθήματα ήθους, ζωής και δημιουργίας που με ενέπνευσε και το σημαντικότερο ότι το έκανε απλόχερα, γενναιόδωρα, με συνέπεια και πολύ ήθος, χωρίς δεύτερες σκέψεις, διακρίσεις, χωρίς δήθεν.
Τέλος ο τρόπος σκέψης μου, στη σύνθεση, επηρεάστηκε και από τις σπουδές μου στο τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού οι οποίες μου έδωσαν ιδέες και σκέψεις για δημιουργία που μέχρι τότε δεν είχα αναλογιστεί.

Σας τρομάζει η επιτυχία ή η αποτυχία;

Η επιτυχία ή η αποτυχία προκαλούν στιγμιαία συναισθήματα και σηματοδοτούν το τέλος μιας κατάστασης. Η ουσία κρύβεται στην πορεία και όχι στις επιμέρους στάσεις!

Ποιά είναι η άποψή σας για τα τηλεοπτικά talent show;

Τα talent show αποτελούν για μένα, ότι και όλες αυτές οι εκπομπές της τηλεόρασης, την ανάδειξη της εύκολης (απο πλευράς σπουδών ) και life style ζωής. Του εύκολου πλουτισμού, της εύκολης αναρρίχησης, αναγνωρισημότητας, μιας ψευδαίσθησης της επιτυχίας.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε;

Θα επιθυμούσα πιο συχνά συνεργασία με ορχήστρα!! Θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, οι ορχήστρες κάθε χρόνο, με ένα ανοιχτό κάλεσμα, να ζητούν και νέα έργα για εκτέλεση και μιας και ζούμε στην Ελλάδα, από Έλληνες συνθέτες.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού;

Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αυτού του είδους μουσικής στην Ελλάδα. Δεδομένου του μικρού ακροατηρίου οι μανατζερ ασχολούνται με άλλα είδη μουσικής περισσότερο προσοδοφόρα.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Να έχω χρόνο να συνθέσω όλα αυτά που έχω μέσα μου και να τα εκφράσω μουσικά.

Πείτε μας δυο λόγια για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα ΜΜS

Με την Ερατώ μας συνδέει φιλία και συνεργασία χρόνων. Έχω γράψει, κατόπιν δικής της πρόσκλησης, και της έχω αφιερώσει, αρκετά έργα στα χρόνια που πέρασαν και την ευχαριστώ ιδιαίτερα. Εαν δεν ήταν αυτή τοσο υπερδραστήρια και δημιουργική, εγω θα είχα στερηθεί την χαρά να γράψω κάποια απο τα έργα μου και κυρίως θα είχα στερηθεί την απολαυση της ερμηνείας τους.
Το να γράψω μια μινιατούρα για πιάνο ήταν μια ακόμα πρόκληση για μένα, γιατί έπρεπε μέσα σε λίγα λεπτά να ολοκληρώσω την ιδέα μου. Ανταποκρίθηκα λοιπόν και έτσι δημιουργήθηκε το κομμάτι «arround a so(u)l»

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ξεκίνησα της μουσικές μου σπουδές στην τάξη του καθηγητή κλασικής κιθάρας κ. Φ.Μπαξέ. Παράλληλα φοίτησα στις τάξεις ανώτερων θεωρητικών του καθηγητή κ. Δ.Αθανασιάδη , λαμβάνοντας πτυχίο Αρμονίας (1987) ,πτυχίο Αντίστιξης (1989) και πτυχίο Φυγής (1991). Τον Ιανουάριο του 1998 ολοκλήρωσα τις μουσικές μου σπουδές στην τάξη Σύνθεσής του κ. Θ. Αντωνίου λαμβάνοντας Δίπλωμα Σύνθεσης. Επίσης είμαι απόφοιτος του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών ΕΑΠ «Ελληνικός Πολιτισμός».

Παρακολούθησα σεμινάρια κλασικής κιθάρας με τους καθηγητές H.Kappel,R.Aussel,D.Russel ,H.Thomas Μουσικολογίας(1988) με τον καθηγητή F.Bonastre-Bertran κτλ.

Έργα μου έχουν ερμηνευτεί από γνωστούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχω γράψει μουσική κατόπιν παραγγελίας για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών , Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ,την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών ,πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004 κ.τ.λ. Έχω γράψει μουσική για της θεατρικές ομάδες του Δήμου Θέρμης και έχω διοργανώσει πολλά σεμινάρια και συναυλίες με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες.

Από το 2011 έως και σήμερα είμαι καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας- Χορτιάτη.
Από το 2000 έως 2008 και απο το 2017 μέχρι και σήμερα είμαι καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Πολίχνης.
Διδάσκω Ανώτερα Θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης.

Έργα που παρουσιάστηκαν
-«Σκιαγραφήματα» για σόλο κιθάρα (1998).
-«Παιγχνιδίσματα» (1998) για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων στην Αίθουσα Νάκα στην Αθήνα
-«Άφυτις»(1998) για δύο κιθάρες στα πλαίσια του 1ου φεστιβάλ κλασικής κιθάρας στην Άθυτο Χαλκιδικής.
-«Transit»(1998) για οκτώ κρουστούς.
-«Δέησις»(1999) για πιάνο ,βιολί και τσέλο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
-«Θαλασσογραφίες» (1999) για κιθάρα
-«Νοσταλγικό»(2002) για δύο κιθάρες σε διάφορες συναυλίες στην Ελλάδα.
-«Ανασχηματισμοί» (2004)για μαρίμπα ,πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2004.
-«Γη και ουρανός» για πιάνο, βιολί, μπαγιάν και κόντραμπάσο. 1η παγκόσμια εκτέλεση Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης( 2009)
-«Διάλογοι Ι» για δύο κιθάρες. 1η παγκόσμια εκτέλεση Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2010)
-«΄Ατιτλο» για πιάνο, φλάουτο, τσέλο και κλαρινέτο. Idée Fixe (2011)

Έργα που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς
-«Σκιαγραφήματα» για κιθάρα 3ο βραβείο στο διαγωνισμό σύνθεσης του Εθνικού Ωδείου Αθηνών (1998)
-«Transit» για ομάδα οκτώ κρουστών προκρίθηκε στους τελικούς του 1ου διαγωνισμού σύνθεσης για κρουστά στη Θεσσαλονίκη .(1998)

Έργα που εκδόθηκαν
-«Θαλασσογραφίες»(1999) Έργα για κιθάρα Θεσσαλονικέων συνθετών ,εκδόσεις ΝΤΟ-ΡΕ-ΜΙ.
-«Air» «Το τετράδιο της κιθάρας Νο .4 » Ε.Ασημακόπουλου εκδόσεις Νάκας

Μουσική για θέατρο
-«Η αρπαγή της πριγκίπισσας Αιώρας» Μαϊος 2005 για την εφηβική σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης.
-«Ο κλέφτης των αστεριών» Μάϊος 2006 για την παιδική σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης.
-«Φρουτοπία» Απρίλιος 2007 παιδική σκηνή του Πολιτιστικού Θέρμης.
– «Ελίζα» Μαϊος 2008 για την εφηβική σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης.
-«το όνειρο του Σκιάχτρου» 2009 για την παιδική σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης.
-Οι πανουργίες του Μπερτόλδου» 2010 για την εφηβική σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης.